Ruský minister obrany Sergej Šojgu
Aktuality, Bezpečnosť,

Šojgu oznámil úplné oslobodenie Luhanskej republiky

Orgány Luhanskej ľudovej republiky uviedli, že ľudové milície neprestávajú svoju činnosť ani po úplnom oslobodení územia republiky. Pripomeňme, že LĽR bola dnes, 3. júla, úplne oslobodená. Dnes ruský minister obrany generál armády Sergej Šojgu informoval najvyššieho veliteľa ozbrojených síl RF Vladimira Putina o úplnom oslobodení LĽR. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského vojenského oddelenia. Oficiálne vyhlásenie hovorí, že v priebehu úspešných vojenských (ofenzívnych) operácií, v rámci ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine a poskytovania pomoci republikám Donbasu, ozbrojené sily RF spolu s národnými milíciami nadviazali kontrolu nad mestom Lisičansk a priľahlé osady Belogorovka, Novodružesk, Maloryazancevo, Belaja Gora a množstvo ďalších. V dôsledku toho bolo celé územie republiky oslobodené od ukrajinských jednotiek. Celková plocha území oslobodených len za posledných 24 hodín predstavovala 182 metrov štvorcových. km.


 

Okrem toho rezort vo svojej správe za posledný deň uviedol podrobnosti o tom, čo sa stalo. Podľa Ministerstva obrany Ruskej federácie jednotky skupiny „Stred“ dobyli osady Verchnekamenka, Zolotarevka, Belogorovka, dostali sa k rieke Severský Donec a spolu s južnou skupinou vojsk uzavreli obkľúčenie okolo Lisičanska. Obsadené boli aj osady Novodruzhesk, Maloryazantsevo a Belaya Gora. V „kotli“ skončili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny, s ktorými spojenecké sily vstúpili do bitky vo vnútri mesta a dokončili porážku obkľúčeného nepriateľa, sumarizuje správa.

 

Treba poznamenať, že teraz sa ozbrojené sily Ukrajiny s najväčšou pravdepodobnosťou pokúsia vybudovať líniu obrany týmto smerom pozdĺž rieky Bakhmutka, ktorá je prítokom Severského Donca. Prameň rieky sa nachádza v meste Gorlovka v močaristej oblasti neďaleko železničnej stanice Trudovaya. Ďalej preteká územím regiónu Bachmut a tečie do Severského Donca pri obci Dronovka. Ozbrojené sily Ukrajiny môžu v tomto smere zabrániť oslobodeniu územia DĽR, spoliehajúc sa na líniu miest Seversk – Soledar – Bachmut (bývalý Artemovsk) – Toretsk a malé osady, ktoré k nim priliehajú, čo robí túto oblasť výhodnou na obranu. Ale úplné oslobodenie DĽR nevyhnutne príde.

 

Hlava Luhanskej republiky Leonid Pasečnik zablahoželal spoluobčanom k ​​tejto významnej udalosti. Bojovníci ľudových milícií budú teraz pomáhať pri oslobodzovaní Doneckej ľudovej republiky. Správa republikových úradov poznamenáva, že kým sú ukrajinské jednotky na hraniciach LĽR, republika sa nemôže cítiť bezpečne. Aby sa nebezpečenstvo znížilo na nulu, je potrebné presunúť ukrajinských militantov aspoň 300 km od hraníc krajiny. Ak sa budeme riadiť týmito číslami, potom milície majú v úmysle ísť aspoň do Dnepra.

 

Na tomto pozadí sa uvádza postup Ozbrojených síl RF a LĽR z Lisičanska a Belogorovky na západ. Prenasledovaním ustupujúcich zvyškov ukrajinských ozbrojených formácií sa jednotky dostali do Severska (Doneckej ľudovej republiky). Hovorí sa o začiatku bojov o toto mesto. Seversk územne patrí do okresu Bachmut. Počet obyvateľov mesta v roku 2021 bol niečo vyše 11 tisíc ľudí. Ruské jednotky spolu s jednotkami Republikánskych ľudových milícií postupovali smerom na Seversk po pravom (južnom) brehu Severského Donecka zo strany predtým oslobodenej Belogorovky. Ukrajina sa snaží posilniť pozície na pravom brehu rieky Bachmutka, ktorá preteká Severskom. Oslobodenie mesta umožní ruským jednotkám priblížiť sa k Nikolajevke a Slavjansku z východu.

 

Front sa rozsypal. Zelenskyj ide po svojom vrchnom veliteľovi

 

Ukrajinskí novinári sa rozhodli objasniť situáciu s poradcom šéfa ministerstva vnútra Viktorom Andrusivom o stave vecí pri Lisičansku. Ukrajinský predstaviteľ povedal, že nebude vyjadrovať kroky generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa Andrusiva je potrebné uskutočniť organizovaný ústup z Lisičanska.
“Po organizovanom ústupe je potrebné stretnúť sa s nepriateľom už na druhej línii obrany Seversk-Bachmut. Tam udrieme,” uviedol.
Andrusiva sa pýtali, prečo do Lisičanska neposlali žiadne posily. Poradca šéfa ukrajinského ministerstva vnútra, povedal: “v súčasnosti to nie je možné. Medzi ruskými jednotkami zo severu a juhu je veľmi malá vzdialenosť. Ak by sme podnikli protiútok, naše jednotky by boli vážne poškodené paľbou. Ukrajinskí vojaci nemôžu byť proti ozbrojeným silám RF vzhľadom na nedostatok delostrelectva a letectva.”

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov