Ilustračné fotro: F-4E Phantom II Izraelských vzdušných síl, zdroj: wikimedia commons
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael opäť útočil v Sýrii

Izrael podľa sýrskeho ministerstva obrany spustil dnes ráno raketový útok na sýrsku provinciu Tartus. V dôsledku ostreľovania boli zranení dvaja civilisti. Ráno približne o 06:30 vykonal leteckú agresiu niekoľkými raketami vypálenými zo Stredozemného mora západne od Tripolisu na niekoľko hydinových fariem v oblasti mesta Al Hamidiya južne od Tartúsu, v dôsledku čoho dvaja civilisti vrátane ženy utrpeli zranenia — informovalo sýrske ministerstvo obrany. Nejde o prvý raketový útok Izraela. Začiatkom júna zaútočili izraelské lietadlá na medzinárodné letisko v Damasku. Sýrske sily protivzdušnej obrany následne zostrelili všetky rakety, no v dôsledku zásahu bola jedna osoba zranená. Poškodené boli aj pristávacie dráhy a pozastavené medzinárodné lety.


 

V predvečer OSN vydala správu, v ktorej sa uvádza, že počas občianskej vojny v Sýrii zahynulo viac ako 300 000 civilistov. Sýrsky konflikt sa podľa expertov ukázal nielen ako jeden z najkrvavejších na svete. Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila stratu za “ohromujúcu” a dodala, že ide o 1,5 % z celkového počtu obyvateľov krajiny.
“Dovoľte mi objasniť, že hovoríme o ľuďoch, ktorí zomreli v dôsledku nepriateľských akcií. To nezahŕňa mnoho civilistov, ktorí zomreli v dôsledku nedostatočného prístupu k zdravotnej starostlivosti, jedlu, čistej vode a iným základným ľudským právam, a tieto straty treba ešte len odhadnúť.”

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom odsúdilo dnešné izraelské raketové útoky a žiadalo, aby izraelské úrady “zastavili krutú prax”. Odborníci pripisujú agresívne akcie Izraela voči Sýrii niekoľkým dôvodom. Po prvé, Sýria a Izrael sú vo vojne od roku 1948 a bojovali proti sebe trikrát. Po druhé, izraelské úrady sa domnievajú, že Damask podporuje teroristov z proiránskej ozbrojenej skupiny Hizballáh. Izrael sa tiež domnieva, že Sýria poskytuje svoje územie Iránu na rozmiestnenie raketových základní. Aj keď, ako objasňujú odborníci, účinnosť izraelských útokov je veľmi otázna. A izraelská armáda zasahuje na územie Sýrie skôr preventívne.
Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov