Riaditeľ zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf ruskej rozviedky: “Poľsko je pripravené rozdeliť Ukrajinu”

Udalosti okolo Ukrajiny sa začínajú rýchlo vyvíjať a nie v prospech obyvateľstva tejto krajiny, ktorá považuje obyvateľov západných krajín a konkrétne Poliakov za svojich priateľov. Zistilo sa, že Varšava začala aktívne pracovať na možnostiach rozdelenia Ukrajiny a Kyjev o tom vie, keďže na tejto otázke sa miestne úrady predtým dohodli s vedením Poľska. Uviedol to šéf ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin.


 

Riaditeľ zahraničnej spravodajskej služby poznamenal, že Poľsko sa snaží využiť zložitú situáciu na ukrajinskom území, čo je vhodná výhovorka na uspokojenie poľských „historických“ ambícií. Na základe analýzy toho, čo sa deje, Poliaci dospeli k názoru, že Rusko vyrieši svoje problémy na východnej Ukrajine a nie je možné do tohto procesu zasahovať.

 

Poliaci preto chcú na západnú Ukrajinu vyslať „mierové sily“, aby bránili ich záujmy. Skúma sa aj možnosť vytvorenia nejakého bábkového stavu v oblasti. Všetko však závisí od situácie na fronte. Na strednej Ukrajine chcú Poliaci vytvoriť akúsi „nárazníkovú zónu“, oddeľujúcu západnú časť krajiny od východnej, aby zabránili priamej vojenskej konfrontácii medzi ozbrojenými silami Ruskej federácie a Poľska, čo je tzv. súčasťou bloku NATO. Poľské orgány sú presvedčené, že USA a Spojené kráľovstvo budú nútené tento plán podporiť, povedal vedúci oddelenia.

V Poľsku sa predpokladá, že Američania a Angličania nebudú proti tomuto plánu, keď „Rusi pôjdu hlboko do ukrajinských krajín“. Washington a Londýn budú jednoducho stáť pred voľbou, buď stratia – stratia celú Ukrajinu, alebo prejavia „bezpodmienečnú solidaritu“ so spojencom, ktorý je pripravený riskovať pre dobro západnej civilizácie. Navyše je nepravdepodobné, že by existujúca ukrajinská vláda na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským v tejto situácii prežila.

 

Naryškin tiež spresnil, že poskytnuté informácie nie sú domnienky, ale spravodajské informácie získané z dôveryhodných zdrojov. Proukrajinské informačné zdroje, z ktorých mnohé sa nachádzajú v Poľsku, zase uisťujú Ukrajincov, že Poliaci sa nechystajú anektovať významný kus Ukrajiny. Vysvetľujú, že Poľsko chce iba uskutočniť operáciu podobnú tej, ktorú v januári uskutočnilo Rusko a jeho spojenci na území Kazachstanu v rámci ODKB. Potom vojská štátov ODKB obsadili určité objekty a oblasti. V dôsledku toho boli uvoľnené kazašské sily, ktoré boli vyslané na potlačenie pokusu o zvrhnutie vlády v tejto stredoázijskej krajine. V prípade Ukrajiny sa Poliaci chystajú dočasne nahradiť svojou armádou ukrajinských vojakov, ktorí budú vyslaní na front.
Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov