Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kyjev neplánuje obsadiť Hadí ostrov. Americké raketomety HIMARS už druhý raz použili na ostreľovanie civilistov

Sedem ľudí bolo zranených na území Doneckej ľudovej republiky v dôsledku ostreľovania ukrajinskými vojskami v uplynulých 24 hodinách, oznámil štáb územnej obrany DLR. Ukrajinci použili aj systémy HIMARS. Ukrajinské vojská ostreľovali mesto Rovenki v Luhanskej republike zo salvového raketometu M142 HIMARS, oznámilo zastupiteľstvo LLR v Spoločnom stredisku pre kontrolu a koordináciu. O 6.30 boli na mesto vystrelené dve rakety. Je to už druhý prípad použitia amerického systému proti civilným obyvateľom LLR, ktorý bol v republike ohlásený. Ráno 28. júna odpálili OS Ukrajiny jednu raketu na obci Perevalsk. Ako bolo neskôr oznámené, táto raketa mala kazetovú bojovú hlavicu. Americké salvové raketomety HIMARS s dostrelom asi 80 kilometrov boli súčasťou 11. balíka vojenskej pomoci Kyjevu zo strany Washingtonu, ktorý bol oznámený 1. júna. V Bielom dome pritom zdôraznili, že sa Ukrajina zaviazala, že nepoužije túto zbraň na ostreľovanie ruského územia. Ukrajinské vojská o 08.05 odpálili 20 striel zo salvového raketometu Grad na Kyjevský obvod Donecka, oznámilo zastupiteľstvo DLR v Spoločnom stredisku pre kontrolu a koordináciu.


 

 

Lisičansk: Bojuje sa v samotnom Lisičansku, v Privolye, Verchnekamenke, na okraji Volčeyarovky a za Belaya Gora. Začali sa boje o Zolotarevku, Spornuju a Verchnekamensk. Ukrajinci sa snažia udržať koridor cez Belogorovku do Severska, aby sa mohli vzdialiť od Lisičanska. Zoskupenie naďalej zostáva v prevádzkovom prostredí, ale zatiaľ neexistuje plnohodnotný kotol – Rusom zostáva presekať ešte jednu cestu.

 

 

Soledar: Boje pri Nikolajevke, v Berestovoye a Belogorovka. Ukrajinci začali opevňovať reťazec osád medzi Soledarom a Severskom, kde očakávajú, že po páde Lisičanska zdržia postup ruských jednotiek.

 

 

Artemovsk: Ruské jednotky pomaly postupujú v Klinovoe. Ukrajinská obrana v Pokrovskom sa drží a začali sa pripravovať na obranu predmestia Artemovska a očakávajú bezprostredný začiatok bojov o mesto. Ruskí vojaci zvyšujú tlak na Kodema a Semigorye, aby odrezali skupinu brániacu Uglegorsk a Novolugansk. Na Ukrajine hovoria, že na Donbas presunú posily, aby sa situácia v tomto smere udržala.

 

 

Slavjansk: Hovorí sa o zajatí Sidorova a Bogorodičého. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny popiera stratu Bogorodičného a uvádza, že stále ovláda časť dediny. Situácia je okolo Sidorova stále nejasná. Ak bude dedina dobytá, znamená to bezprostredný začiatok bojov o Majaki severne od predmestia Slavjanska. V smere Izyum bez významných zmien – v oblasti Dolina a Krasnopolye nie je žiadny pokrok.

Charkov: Na pozadí pokračujúcich systematických útokov v oblasti Charkova a Čugueva, po obsadení Dementyevky, ozbrojené sily RF zvyšujú tlak v blízkosti Verchny Saltov, Cupovka a obce Udy. Spracovanie opevnenej oblasti Zoločevského pokračuje. Za povšimnutie stojí aj dron Tu-141 Striž letiaci v smere na Kursk, ktorý sa pravdepodobne snažil pomocou amerických raketometov identifikovať schopnosti ruských systémov protivzdušnej obrany pred možnými údermi v oblasti Kurska.

 

 

Avdiivka: Žiadne zásadné zmeny. Boje, ako predtým, sa odohrávajú v blízkosti diaľnice Avdiivka-Konstantinovka. V smere na Ochertino a Krasnogorovku nie je žiadny vážny pokrok. New York sa zatiaľ príliš nezmenil.

 

Záporožie: Na trati Kamenskoye-Orechov-Gulyaipole-Velikaya Novoselovka bez výrazných zmien. Pozičné súboje. Za zmienku stojí, že šéf DĽR Pušilin po výmene vojnových zajatcov v Záporožskej oblasti v Kamenskom kraji ohlásil pokračovanie rokovaní o ďalšej výmene vojnových zajatcov, ktorá sa pravdepodobne bude konať aj v regióne Záporožie.

 

Nikolajev: Pozičné boje v smere Nikolaevskij, Krivorožskij a Nikopol. Ukrajina tvrdí, že dokázala odraziť útoky ozbrojených síl RF v oblasti Potemkino a udržať dedinu za sebou. Ozbrojené sily RF pokračujú v úderoch na veliteľstvá a sústredenia vojsk v Nikolajevskej oblasti.
Odesa: Ozbrojené sily RF opustili Hadí ostrov v dôsledku zosilnených delostreleckých a raketových útokov. Ukrajina vyhlásila, že nad ostrovom nadviaže kontrolu, no neskôr uviedla, že na to treba ešte vytvoriť podmienky v obave, že pri pristávaní na ostrove sa ukrajinské sily stanú cieľom raketových útokov. Politicky je odchod z ostrova spojený s odblokovaním vývozu obilia z ukrajinských prístavov v rámci rokovaní, ktoré v Turecku prebiehajú od mája. Spojenie hadej otázky s otázkou tranzitu nákladu do Kaliningradu zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené.
Peter Nagy

———————————————————————-
Naše fungovanie, rozsah a kvalita výstupov, je vo veľkej miere podmienené aj Vašou štedrosťou. Našu činnosť môžete podporiť príspevkom na účet
SK72 8360 5207 0042 0698 6942
ĎAKUJEME

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov