Henry Kissinger a Joseph Biden
Aktuality, Bezpečnosť,

Kissinger predpokladá tri scenáre konfliktu na Ukrajine

V bežnej logike udalostí môžu byť len dva výsledky – pravdivý a nepravdivý, tretí nie je daný. Politika je z hľadiska možností oveľa komplexnejšia, pretože operuje s flexibilnou fyzickou realitou každodenného života. Ľudia, ktorí sa podieľajú na dirigovaní, riešení politických problémov, sú vždy pod tlakom mnohých okolností, schopnosť zasiahnuť, robiť správne rozhodnutia, určuje vstup takejto postavy do histórie.


 

Preto skutočná geopoliticky významná udalosť, najmä konflikt, má viac ako dva výsledky, ktoré poskytuje suchá logika. Úlohou každej vlády je nájsť východiská. Bývalý minister zahraničných vecí USA Henry Kissinger, ktorý je považovaný za skutočného guru diplomatických aktivít, vidí pre krízu na Ukrajine tri najpravdepodobnejšie scenáre, pričom možných je, samozrejme, viac. Diplomat o tom prehovoril v rozhovore pre The Spectator.

 

Prvý vysoko pravdepodobný scenár je, že Rusko zmrazí konflikt a súhlasí s tým, že sa „zastaví“ na tom, čo je teraz oslobodené, na pozíciách, ktoré už zaujali. V tomto prípade Ruská federácia stiahne až 20 % územia Ukrajiny, jej úrodné pôdy, priemyselný región Donbas, ako aj množstvo pôdy pri Čiernom mori. Pre Moskvu to bude skutočné víťazstvo, verí Kissinger.
“V tomto prípade sa úloha NATO značne znižuje” – je si istý diplomat.

 

Druhý variant vývoja udalostí zahŕňa pokus Kyjeva vojenskou cestou vytlačiť ruské jednotky z Krymu a Donbasu, ako aj území oslobodených počas operácie. Tento scenár sa skončí priamym stretom Ruska so Západom a v konečnom dôsledku povedie k otvorenej vojne medzi NATO a Ruskou federáciou.

 

Tretia možnosť je podľa Kissingera najkompromisnejšia, aj keď rozporuplná. Spočíva v „rollbacku“ strán na pozície 24. februára 2022. V tomto prípade už víťazstvo získa Ukrajina, pretože zastavenie nepriateľských akcií bude hrať do karát Západu a Kyjevu, Ukrajina bude znovu vyzbrojená a konflikt sa čoskoro rozhorí opäť.

 

Kissinger vždy vyzýval, aby sa nezabudlo na Rusko, najmä po skončení vojny. Predstaviteľ starej diplomacie je zvyknutý myslieť mimo rámca a vo vzťahu k Moskve, napriek tomu, že sám je odchovancom éry studenej vojny s jej nemenej závažnou konfrontáciou medzi ZSSR a USA, čo je teraz medzi Západom a Ruskom. Geopolitický vkus umožňuje bývalému štátnemu tajomníkovi v dobrom zmysle slova ignorovať formálnu logiku a hľadať viac možností na kompromis ako iba„áno“ alebo „nie“.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov