foto: Únia vojnových veteránov Slovenskej republiky
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministerstvo obrany ukončilo spoluprácu s Úniou vojnových veteránov Slovenskej republiky

Ministerstvo obrany SR oznámilo na svojej stránke, že vypovedalo Dohodu o vzájomnej spolupráci s Úniou vojnových veteránov Slovenskej republiky. Dôvodom sú jej aktivity, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o integrite a rešpekte oficiálnej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky Slovenskej republiky, a ktoré znižujú spoločenský význam vojnových veteránov a ozbrojených síl Slovenskej republiky.


 

V liste adresovanom viceprezidentovi únie vojnových veteránov ministerstvo zdôraznilo, že rešpektuje univerzálne a nemenné hodnotové piliere štátnosti SR, a to predovšetkým jej demokratické zriadenie, nedotknuteľnosť ľudských práv a individuálnych slobôd, princípy právneho štátu a štátnej suverenity postavenej na princípoch multilateralizmu a medzinárodnej spolupráce.

 

Rezort preto nemôže súhlasiť s úzkou spoluprácou únie s politickými stranami a extrémistickými hnutiami, ktorých aktivity smerujú k polarizácii spoločnosti, nárastu extrémizmu, šíreniu nenávisti a podkopávaniu dôvery v právny štát či demokratické hodnoty.

 

Od takýchto aktivít sa zároveň MO SR dištancuje s tým, že činnosť niektorých jednotlivcov príslušných k Únii vojnových veteránov SR môže v konečnom dôsledku ohrozovať česť a dobré meno všetkých vojnových veteránov, ktorí si zaslúžia úctu a rešpekt slovenskej verejnosti. Ministerstvo obrany bude o ukončení spolupráce s Úniou vojnových veteránov SR informovať aj svojich rezortných a medzinárodných partnerov.

 

Rezort obrany upozorňuje na zvýšenú ochranu svojich objektov, žiada o rešpektovanie zákazu fotografovania
Objekty Ministerstva obrany SR a Ozbrojených síl SR majú vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine a tiež v prospech zachovania vysokej akcieschopnosti OS SR zvýšenú ochranu. Rezort obrany preto apeluje na verejnosť, aby sa v okolí týchto objektov vyvarovala zakázanej činnosti.

 

MO SR tak reaguje na zvýšený počet incidentov, pri ktorých zaznamenala napríklad porušovanie zákazov, najčastejšie zákazu vyhotovovania audiovizuálnych záznamov. Upozorňuje, že v takýchto prípadoch bude konať Vojenská polícia v spolupráci s Policajným zborom SR na základe platnej legislatívy.

 

„Chcem všetkých upokojiť, že Slovensku nateraz nehrozí priame vojenské ohrozenie. Zároveň môžem ubezpečiť, že nič nenechávame na náhodu – aj zvýšená úroveň ochrany našich objektov je súčasťou našej pripravenosti. Verím, že verejnosť nám v tom pomôže rešpektovaním pravidiel,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

MO SR vyzýva ľudí, aby nerealizovali prelety dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou
Ministerstvo obrany vyzýva verejnosť, aby nerealizovala prelety dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou. Vzhľadom na aktuálnu bezpečnostnú situáciu tiež zdôrazňuje, že môže dôjsť k ich eliminácii.

 

„Treba si uvedomiť, že vojenské objekty majú zvýšené bezpečnostné opatrenia, preto takéto prelety dronov môžu byť vyhodnotené ako bezpečnostné riziko. Prosíme preto obyvateľov, aby zvážili použitie bezpilotných prostriedkov,“ uviedol na margo situácie minister obrany Jaroslav Naď. V prípade porušenia má Vojenská polícia pri zaisťovaní ochrany chráneného vojenského objektu oprávnenie činnosť dronu prerušiť.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov