Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Legis Telum: Zachovajte pokoj a pripravte sa

Vzhľadom na nekonečnú mediálnu masírku momentálne pre časť európanov začína skĺzavať konflikt v susednej krajine do úrovne sledovania futbalového zápasu s fandením jednej zo strán podľa farby dresu. Dovoľujem si pripomenúť pár historicky nemenných princípov, ktoré vlastníkom zbraní môžu pomôcť zachovať chladnú hlavu. Keďže aj civilné zbrane sa v prípade vojny stávajú jej súčasťou, mal by sa každý vlastník zbrane snažiť nestratiť aspoň základnú objektívnosť.


 

– Vojna je systematické ničenie všetkými dostupnými prostriedkami a stav, keď ľudia berú zbrane s úmyslom zabíjať iných ľudí. Neexistuje dobrá vojna. Prehrajú všetci. Dvojnásobne to platí, ak sa vojna skrýva za boj ideológií.

 

– Základom pre začatie vojny je vyvolanie vzájomnej nenávisti. Inak ťažko presvedčíte ľudí sa navzájom zabíjať. Treba veľmi spozornieť ak niekto vyvoláva bazálnu nenávisť voči konkrétnej skupine obyvateľov alebo národu. Takáto propaganda býva prípravou na fyzickú akciu.

 

– Ideálny stav je, keď má a plánuje mať každý štát na svojom území iba svojich vlastných vojakov. Ak sa chce usadiť cudzia armáda na území ktoré nepatrí štátu ktorého záujmy chráni, bude problém. Zaručene, bez ohľadu na farbu, ideológiu alebo symbol pod ktorým pochoduje. Každá armáda z princípu chráni výhradne záujem materského štátu. Záujem kohokoľvek iného len vtedy, ak sa s jej záujmom prekrýva. Dokedy sa prekrýva. Samozrejme akcia vyvoláva reakciu, ohrozenie prípravu obrany…

 

– Ľudský život ako civilizovanou spoločnosťou najvyššia hodnota vo vojne stráca hodnotu. Bez ohľadu na stranu konfliktu. Myslíte že keď matke či vdove príde 100 dolárov za mŕtveho syna bude s tým vyrovnaná? Aj so zdravicou že položil život za akékoľvek gosudarstvo? Alebo je normálne vypísať odmenu 50 dolárov za eliminovaného nepriateľa? Ak sa chceme nazývať civilizovanou spoločnosťou tak nie.

 

– Neexistujú presné zbrane či “citlivé” vedenie vojny. To sú len marketingové kecy na predaj “civilizovanej vojny”. Niekoľko sto kilogramov vážiaca trieštivotrhavá hlavica strely s plochou dráhou letu či salvový raketomet a chirurgicky presný zásah v mestskej aglomerácii? Ani v počítačovej hre.

 

– Vláda/štát nie sú ľudia/krajina a opačne. Čím skorumpovanejší štát, tým viac vzdialený od ľudí. Vojna tieto veci ešte viac mení. Štát môže ľudí posielať na smrť s cieľom dosiahnutia ľubovoľných cieľov. V tom prípade sa odtrhne od ľudí ešte viac. A ľudia sa s takýmito štátnikmi vysporiadajú. Ale musia to spraviť sami, nie niekto iný zvonka. Alebo môže nastať situácia, že v rámci obrany blízkych a krajiny akceptujú obyvatelia aj to, že budú brániť svoj nedobre fungujúci štát. Čím si ho môžu istým spôsobom zobrať späť. Ale zasa to musí prebehnúť zvnútra. To sú základné princípy slobody. Najhoršie je trestať či šikanovať bežného človeka za chyby štátnikov vo vláde, s ktorou má častokrát spoločnú len národnosť.

 

– Sloboda sa nerozdáva, a už vôbec ju nikto nedovezie tankom. To sú zasa marketingové kecy na predaj moci. Slobodu si treba vybojovať doma a strážiť. Ktokoľvek kto “oslobodzuje” iného, to s najväčšou pravdepodobnosťou nerobí nezištne. Vymení len jednu reťaz za inú. Nič nie je zadarmo a sloboda patrí medzi najdrahšie. Často stojí životy ľudí. Akosi sme si to za posledné desaťročia prestali uvedomovať. To ale neznamená že tu nie sú mocnosti, ktoré sa navzájom naťahujú o sféry vplyvu. Prečo by niekto dlhodobo budoval armádu patriacu medzi najsilnejšie na svete ak by sa mu to ekonomicky nevyplatilo? To by nebolo pre neho udržateľné.

 

Tu sa dostávam k jadru pudla, a to debatám, ktoré sa roky vedú aj v SR a zúčastňujeme sa ich aj my za LT. Zvyšovaniu obranyschopnosti našej vlastnej krajiny. Áno, nepíšem vlády, ale KRAJINY. Tieto úvahy sú rozpracovávané už 3. vládu v podarí.

 

Nech už konflikt u susedov dopadne akokoľvek, budeme sa do budúcna musieť pozrieť na to, ako nám zákazy zo strany EÚ začínajú negatívne ovplyvňovať zvyšovanie obranyschopnosti a ako ju u nás možno budovať tak, aby bola skôr občianskou než štátnou aktivitou. Je to nutné, aby prežila jednotlivé volebné obdobia a nedala sa zneužiť na politické ciele. S vysokou mierou opatrnosti, lebo spolky fungujúce na báze politickej myšlienky sme tu zažili aj s ich pohotovostnými oddielmi. Európa sa zmenila a my sa budeme musieť pripraviť na rôzne scenáre. Aj zmenou zákonov.

 

Združenie vlastníkov zbraní: “Smernica EÚ sa snaží potlačiť prirodzenú vlastnosť človeka na efektívnu fyzickú ochranu”

 

Ak sa treba brániť, obrana musí byť intenzívnejšia ako útok aby bola úspešná. Tiež si však treba dať pozor, aby nás propaganda z oboch strán nepresvedčila adorovať zhovadilosti či glorifikovať exportérov smrti. Pretože propagandu o civilizovanej vojne počúvame pravidelne, akurát sa doteraz odohrávali ďalej. Ľudia pri nich ale trpeli rovnako.

 

Chybou za žiadnych okolností nie je pomoc obetiam takýchto konfliktov. Hlavne keď ako sused máme možnosť priamej pomoci. Žiaľ už aj tu niektorí politici zasievajú nenávisť. To sa ale znova dostávame k druhému bodu tohto statusu.
Legis Telum

*P.S. táto tém na tejto stránke nie je “od veci”. LT združuje ľudí vlastniacich zbrane a dlhodobo bojovalo za to, aby sa povodne vojenské zbrane udržali v rukách občana. Aj (nielen) vďaka našej činnosti majú občania SR doma stále kalašnikovy, 58cky a
podobné veci. V počtoch desaťtisícov. Preto považujeme za dôležité túto otázku riešiť.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov