Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Kazachstan poprel informácie o vyslaní vojakov na Ukrajinu. Lotyšsko dovolilo svojim občanom bojovať proti Rusku

Kazachstan neplánoval a neplánuje vyslať svoj vojenský personál na Ukrajinu a neobjavili sa žiadne žiadosti o vyslanie kazašských ozbrojených síl do iných krajín. Uviedlo to ministerstvo obrany krajiny.


 

Vojenské oddelenie Kazachstanu sa vyjadrilo k viacerým falzifikátom, ktoré sa objavili na webe a ktoré tvrdia, že Kazachstan má v úmysle poslať svoje jednotky na územie Ukrajiny. Ministerstvo obrany túto informáciu poprelo, označilo ju za nedôveryhodnú a k tejto téme šírilo oficiálne stanovisko.

 

“Informácie šírené na sociálnych sieťach ohľadom údajného vyslania kazašského vojenského personálu na Ukrajinu nezodpovedajú realite. Žiadosť o vyslanie kazašského vojenského personálu na Ukrajinu alebo do inej krajiny nebola prijatá a nie je posudzovaná.”- uvedené v texte vyhlásenia.

 

Ministerstvo upozorňuje sa, že všetky opatrenia na zvýšenie bojovej pripravenosti sa vykonávajú plánovane a nemajú nič spoločné s prebiehajúcimi udalosťami na Ukrajine. Zdôrazňuje, že distribútori falzifikátov využívajú plánované udalosti pre svoje publikácie a vydávajú ich za prípravu jednotiek na odoslanie. Od 25. februára ministerstvo obrany Kazachstanu vykonáva plánovaný presun vojenskej techniky zo západných oblastí na juh republiky na opravy. Presun sa uskutočňuje po železnici, a falošne je vydávaný za presun vojsk na Ukrajinu.

 

Kličko: Autá v pruhu MHD budú vnímané ako vozidlá sabotérov
Kancelária kyjevského primátora Vitalija Klička informovala všetkých vodičov, že ak sa ich auto objaví v pruhu MHD, tak v tomto prípade bude považované za vozidlo sabotážnych skupín. Reakcia mocenských štruktúr bude v tomto prípade primeraná – ako u sabotérov. Podľa kancelárie primátora Kyjeva môže v súčasnosti (okrem samotnej MHD) vojsť do vyčleneného pruhu pre verejnú dopravu vojenská technika, sanitky, vozidlá so špeciálnym nákladom. Kyjev je momentálne zaplavený ukrajinskou vojenskou technikou. Obrnené vozidlá vrátane bojových vozidiel pechoty, ako aj protivzdušná obrana sa nachádzajú priamo v obytných štvrtiach.

 

Lotyšské úrady umožnili svojim občanom bojovať proti Rusku na Ukrajine
Podľa rozhodnutia Sejmu lotyšské úrady umožnili svojim občanom bojovať proti Rusku na Ukrajine. Táto možnosť sa im naskytla po tom, čo parlament tejto krajiny prijal špeciálne novely zákona o národnej obrane. Teraz môžu občania Lotyšska dobrovoľne ísť bojovať na Ukrajinu. Predtým by sa mali zaregistrovať v záložnej jednotke svojej armády. Hneď potom môžu ísť na Ukrajinu a narukovať do jej ozbrojených formácií. Môžu vstúpiť do ozbrojených síl Ukrajiny, alebo do Medzinárodnej légie územnej obrany. Lotyšské úrady však budú považovať vstup do radov milícií Doneckej a Luhanskej republiky za žoldnierstvo, čo znamená, že budú za to niesť trestnú zodpovednosť.

 

Prečo CIA verbovala katanov z lotyšskej légie Waffen SS?

 

Sejm schválil dva návrhy zákonov. Prvým z nich je výnimka z pravidla, ktorá neumožňuje občanom Lotyšska slúžiť v zahraničných orgánoch činných v trestnom konaní, s výnimkou medzinárodných síl NATO, Európskej únie a niektorých ďalších. Ďalšia novela sa týkala skutočnosti, že služba v radoch ukrajinských ozbrojených formácií už nebráni ďalšiemu získaniu lotyšského občianstva naturalizáciou a tiež sa nestáva dôvodom na jeho odňatie. Pred prijatím legislatívnych úprav nemali Lotyši právo slúžiť v armáde, polícii, súdnictve alebo špeciálnych službách cudzích štátov.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov