Dánsko sa stáva prvou európskou krajinou, ktorá umožnila dobrovoľníkom pripojiť sa k zahraničnej brigáde na Ukrajine
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ pripravuje vojakov pre Ukrajinu. Lukašenko oznámil možnosť začatia vlastnej špeciálnej operácie

Západné krajiny plánujú poslať na pomoc Ukrajine ozbrojené nepravidelné jednotky. Podľa miestnych médií Francúzsko a Spojené kráľovstvo pripravujú vylodenie vojakov na Ukrajine.


 

Francúzska cudzinecká légia pošle svojich bojovníkov na boj proti ruskej armáde. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová zasa poznamenala, že by privítala túžbu obyčajných Britov ísť na Ukrajinu vzdorovať ruským jednotkám. Na to im Londýn poskytne potrebnú pomoc. V oboch prípadoch má ísť teda o zamestnancov súkromných vojenských spoločností.

 

“Guľomety, samopaly, odstreľovacie pušky, pištole, munícia….”. Česká vláda dodá vojenskú pomoc Ukrajine

 

Solidaritu s Ukrajincami vyjadril aj britský premiér Boris Johnson. Vo svojom poslednom rozhovore s Volodymyrom Zelenským Johnson zdôraznil, že urobí všetko pre to, aby získal pre Kyjev obrannú vojenskú pomoc. Britský premiér zároveň vyjadril plnú podporu Ukrajincom a hovoril o „odvahe ukrajinského ľudu“.

 

Z Nemecka je na ceste 50 protitankových zbraní Panzerfaust 3 (+ 400 rakiet), 100 ostreľovacích pušiek (+ 30 000 nábojov) a 200 protilietadlových rakiet Stinger. Na palube sú aj dva detekčné roboty na detekciu (morských) mín.

 

Včera aj Švédsko oznámilo, že ukrajinským ozbrojeným silám dodá 5 000 ručných raketometov, 5 000 nepriestrelných viest, 5 000 prilieb a 135 000 poľných dávok jedla.

 

 

Z Nemecka je na ceste 50 protitankových zbraní Panzerfaust 3 (+ 400 rakiet), 100 ostreľovacích pušiek (+ 30 000 nábojov) a 200 protilietadlových rakiet Stinger. Na palube sú aj dva detekčné roboty na detekciu (morských) mín

 

Najnovšie informácie hovoria, že poľské vzdušné sily dodajú šesť svojich funkčných stíhačiek MiG-29 Ukrajinským vzdušným silám s najväčšou pravdepodobnosťou už dnes.

 

 

Bieloruský líder uviedol, že kyjevské úrady nemajú v úmysle ísť na mierové urovnanie konfliktu s republikami Donbasu a s Ruskom, ktoré ich podporuje. Naopak, všetky ich akcie smerujú k eskalácii konfrontácie. Vedenie Ukrajiny sa zároveň snaží do konfliktu zapojiť nielen potenciálnych spojencov, ale aj rozširovať rady svojich odporcov.

 

Podľa Alexandra Lukašenka neadekvátne kroky ukrajinských úradov tlačia Bielorusko k tomu, aby na území Ukrajiny uskutočnilo vlastnú špeciálnu operáciu zameranú na zaistenie bezpečnosti svojich občanov. Ako vysvetlil, na Ukrajine sa spustil „lov“ na Rusov a Bielorusov, ktorí sú vystavení fyzickému bitiu. Ako vysvetlil Lukašenko, Minsk to môže prinútiť prijať vhodné opatrenia.

 

Na tomto pozadí Západ rozširuje svoju vojenskú prítomnosť pozdĺž hraníc Bieloruska a Ruskej federácie. Ide najmä o možnosť rozmiestnenia jadrových zbraní v krajinách susediacich so štátom Únie. V tomto prípade je podľa Lukašenka pripravený obrátiť sa na ruské vedenie so žiadosťou o vrátenie jadrových zbraní na územie Bieloruska. Povedal to francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi počas nedávnych telefonických rozhovorov. Za všetkými týmito pohybmi, ako poznamenal Lukašenko, sú záujmy konečného príjemcu – Spojených štátov, ktoré sa „snažia odstrániť konkurentov Rusko a Čínu“.

 

https://twitter.com/i/status/1498040676692504577

 

Monitorovacia skupina uvádza, že Zelenskyj odišiel z Ukrajiny
Existujú správy, že Vladimir Zelenskyj opustil územie Ukrajiny. Takéto správy distribuuje monitorovacia skupina UKR-OSINT. Na základe zverejnených údajov sa Zelenskyj nenachádza nielen v Kyjeve, ale celkovo na ukrajinskom území. Predtým bolo oznámené, že bol evakuovaný z ukrajinského hlavného mesta do Ľvova. Odvtedy Zelenskij na svojich účtoch na sociálnych sieťach nezverejňuje žiadne selfie videá. Podľa spomínanej monitorovacej služby sa Zelenskyj a jeho rodina nachádzajú v jednej z krajín NATO. Podľa niektorých správ bola evakuácia ukrajinského prezidenta vykonaná cez poľské hranice. Zelenskyj na svojom účte na Twitteri v noci uviedol, že telefonoval s Ursulou von der Leyenovou, ktorá Ukrajine prisľúbila vojenskú a makrofinančnú pomoc.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov