Foto zo stretnutia delágácií
Aktuality, Bezpečnosť,

Prvé výsledky mierových rokovaní medzi ukrajinskou a ruskou stranou

V Bielorusku sa skončili rokovania, ktoré prebiehali medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou. Ukrajinská strana, ktorá deň predtým súhlasila, že si sadne za rokovací stôl, dorazila do Gomelskej oblasti až dnes. Zastupovali ju minister obrany Alexey Reznikov, poradca prezidentskej kancelárie Michail Podoljak, šéf frakcie Sluha ľudu v Najvyššej rade David Arakhamia, námestník ministra zahraničných vecí Nikolaj Točický a niektorí ďalší politici a úradníci. Ruskú delegáciu viedol prezidentov asistent Vladimir Medinskij. V delegácii boli aj námestník ministra obrany Alexander Fomin, námestník ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko, šéf výboru Dumy pre medzinárodné záležitosti Leonid Sluckij.


 

Rokovania sa vliekli niekoľko hodín a prebiehali v troch kolách. Po každom z kôl strany údajne kontaktovali „hlavné mestá“, aby si ujasnili svoje vyjednávacie pozície. A hoci nedošlo k žiadnym „únikom“, je tu niekoľko detailov o priebehu vyjednávacieho procesu.

 

Najmä sa hovorí, že počas rokovaní bola nastolená otázka situácie, v ktorej sa ocitli ukrajinské jednotky vo viacerých ukrajinských regiónoch. Množstvo formácií čelilo perspektíve úplného obkľúčenia s následnou demilitarizáciou. Ruská strana poukázala na potrebu dobrovoľnej demilitarizácie s garanciou neutrálneho štatútu Ukrajiny.

 

Ukrajinská delegácia tiež predložila podmienky: zastavenie bojov a stiahnutie jednotiek.

 

Po niekoľkých hodinách rokovaní delegácie údajne odchádzajú na konzultácie „do svojich hlavných miest“. Zároveň nie je celkom jasné, kam ukrajinská delegácia odchádza, vzhľadom na to, že prezident Zelenskyj údajne opustil Kyjev pred dvoma dňami. Ukrajinský účastník rokovaní Podoljak sa k výsledkom rokovaní vyjadril takto:

“Hlavnou témou z našej strany bolo prímerie a nepriateľské akcie na území Ukrajiny. Strany identifikovali niekoľko prioritných tém, ku ktorým boli načrtnuté určité rozhodnutia. Aby sa tieto rozhodnutia mohli realizovať, strany odchádzajú na konzultácie vo svojich hlavných mestách. A strany sa tiež dohodli, že čoskoro usporiadajú druhé stretnutie, na ktorom tieto témy dostanú konkrétnu rozvojovú prax.

 

Vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij po piatich hodinách rokovaní s ukrajinskou stranou stretnutie stručne zhodnotil. Podľa neho v priebehu rozhovoru „ruská a ukrajinská strana našli nejaké body, podľa ktorých je možné predpovedať spoločné pozície“. Spresnil, že nové rokovania sa budú konať v najbližšom čase, ale už na hraniciach Bieloruska a Poľska. Už skôr bolo známe, že delegáti z oboch štátov odídu do hlavných miest, aby sa dohodli na bodoch rokovaní. Vedenie každej z delegácií bude konzultovať všetky vyjednávacie pozície s vedením krajiny, povedal Medinskij.

 

Rokovania ruskej a ukrajinskej delegácie sa odohrali dnes v blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice. Ukrajina deklarovala, že bude žiadať „okamžité prímerie a stiahnutie jednotiek z územia Ukrajiny“. Rokovanie sa koná v Bielorusku neďaleko ukrajinskej hranice, na brehu rieky Pripiať.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov