Čínske plavidlá pri ostrovoch Senkaku
Aktuality, Bezpečnosť,

Využije Čína situáciu a otvorí na Taiwane „druhý front“?

V posledných dňoch sa na Západe vynaložilo značné úsilie na zapojenie Číny do jednotného frontu odsudzovania ruských akcií na Ukrajine v nádeji, že jej zabránia podporovať Moskvu, predovšetkým vo finančnej a hospodárskej oblasti. Pri hlasovaní o tvrdej rezolúcii o Ukrajine navrhnutej Američanmi a zablokovanej Ruskom v Bezpečnostnej rade OSN sa však Čína a s ňou aj India zdržali. Tieto dve krajiny predstavujú takmer polovicu svetovej populácie. Je zrejmé, že mnohostranná vysvetľovacia práca, ktorú s nimi vykonala ruská diplomacia v súvislosti s motívmi a zámermi Moskvy v ukrajinskej otázke, mala účinok.


 

V Spojených štátoch si napríklad všimli prejav oficiálneho predstaviteľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Hua Chunyinga, ktorý odmietol označiť ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine za „inváziu“. Navyše to bol podľa nej Washington, ktorý vyvolal vojnu dodávkami zbraní do Kyjeva a „falošným poplachom“. Svojimi komentármi dala jasne najavo, že Peking sa v tejto otázke postavil na stranu Moskvy, píše The Washington Times .. Podľa publikácie však môže poskytnúť Kremľu „životne dôležitú podporu a pomoc, aby zabránil kolapsu ruskej ekonomiky“. O tomto názore Američanov ešte viac presvedčil telefonický rozhovor medzi čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom z 25. februára. Hovorilo sa dokonca aj o tom, či Peking využije súčasnú situáciu na naplnenie vlastných dlhodobých túžob anektovať odbojný ostrov Taiwan (24 miliónov ľudí, vysoko rozvinutý elektronický priemysel).

 

To, že za vzniknutých okolností môže Čína pokojne „zabrať“ Taiwan, uviedol aj bývalý americký prezident Donald Trump. Washington Post našiel napríklad na sociálnych sieťach interný pokyn tlačovej agentúry Xinhua, že novinári by mali podporovať Rusko v udalostiach na Ukrajine. Predovšetkým sa v ňom píše :

„Čína bude v budúcnosti potrebovať aj pochopenie a podporu Ruska, najmä keď sa raz a navždy stretne s Amerikou pri vyriešení otázky Taiwanu.”

 

Čínsky Global Times upozornil na slová mestského poslanca taiwanského hlavného mesta Tchaj-pej Wang Hongweia, ktorý povedal, že pozícia Taiwanu na medzinárodnej scéne je „ešte horšia ako ukrajinská “ . Podľa Global Times rozpútal príspevok živú diskusiu v komentároch, kde sa o svoje názory podelili aj ďalší Taiwanci. Niektorí používatelia súhlasili s autorom:

„Ľudia, ktorí sa mylne domnievajú, že Spojené štáty pošlú svojich vojakov na ochranu Taiwanu, žijú len vo sne.“ „Mnohí Taiwanci sami nechcú vstúpiť do armády, ale mylne sa domnievajú, že Američania sú hlúpi a budú bojovať namiesto Taiwanu, s ktorým neudržiavajú ani diplomatické vzťahy ,“ poznamenal ďalší komentátor.

 

Solidarita Taiwanu s Washingtonom v ukrajinskej otázke, najmä jeho pripravenosť pripojiť sa k ekonomickým sankciám voči Rusku, vyvolala v Pekingu veľmi negatívnu reakciu. Ma Xiaoguang, hovorca Úradu pre záležitosti Taiwanu Štátnej rady Čínskej ľudovej republiky , uviedol , že DPP (vládnuca Demokratická progresívna strana na Taiwane) „nevhodne“ využíva situáciu na Ukrajine, čo opäť podčiarkuje túžbu strany dosiahnuť „nezávislosť Taiwanu“ s podporou. cudzích síl. V záujme ochrany národnej suverenity a bezpečnostných záujmov sa čínska vláda rozhodla prijať aj protiopatrenia voči americkým vojensko-priemyselným spoločnostiam Raytheon Company a Lockheed Martin, ktoré už dlhší čas predávajú zbrane na Taiwan.

 

Zároveň neexistujú žiadne známky príprav na rozsiahlu operáciu na „demilitarizáciu“ a „deamerikanizáciu“ Taiwanu v blízkej budúcnosti zo strany ČĽR. Na začiatok musí Peking dokončiť paralympiádu, ktorá sa začne 4. marca a skončí sa 13. marca. Okrem toho sa v druhej polovici roka má v Číne konať 20. kongres ČKS. Predpokladá sa, že súčasný líder strany a čínsky prezident Si Ťin-pching bude prvýkrát v histórii krajiny zvolený na svoje posty už tretíkrát za sebou. A tento rok pravdepodobne nebude potrebovať žiadne vážne komplikácie.

 

Niektorí experti zároveň nevylučujú, že všetko sa môže stať aj naopak a Peking bude súčasnú situáciu považovať za najpriaznivejšiu na vyriešenie kľúčového problému znovuzjednotenia ostrova s ​​pevninou. Návštevy lodí čínskeho námorníctva v „územných“ vodách odbojného ostrova, ako aj prelety lietadiel PLA v jeho vzdušnom priestore sú v posledných dňoch čoraz častejšie. Taiwanskí lídri sú napätí. Znepokojený je aj Washington, hoci sa vyhýbajú hlasným demaršom v tejto otázke, zjavne nechcú tlačiť Čínu k ešte aktívnejším krokom.

 

Americké vydanie Foreign Policy cituje prognózu pred niekoľkými rokmi bývalého veliteľa amerického indo-pacifického velenia, admirála Philipa Davidsona, že “Čína by mohla zaútočiť na Taiwan v priebehu nasledujúcich šiestich rokov . ” A túto vojnu podľa admirála môžu Spojené štáty prehrať. „Aby toho nebolo málo,“ tvrdí Foreign Policy , Moskva a Peking vytvárajú čoraz užšie strategické partnerstvo, a to aj vo vojenskej oblasti. Môžu „koordinovať súčasné útoky proti štruktúre americkej aliancie, alebo využiť rozptýlenie, ktoré poskytuje agresia druhej strany“.

 

V tejto fáze môže Čína podľa odborníkov zmierniť mnohé zo sankcií uvalených na Rusko. Najmä Peking už ohlásil odstránenie všetkých fytosanitárnych a iných prekážok pre dodávky ruského obilia na čínsky trh. Obmedzenia SWIFT operácií sa dajú čiastočne obísť nielen cez už zavedené ruské platobné systémy, ale aj napojením na podobné platobné systémy v Číne. Spoločne môžu vytvoriť životaschopnú alternatívu k SWIFT. A SWIFT je kontrola finančných transakcií po celom svete (verejných aj súkromných), čo je dôležitý politický nástroj na udržanie dominancie USA.

 

Politológ: Moskva, Peking a Washington pristúpili k osvojeniu planéty na novej úrovni

 

Čína zatiaľ pozorne študuje modality západnej reakcie na ukrajinskú krízu a skúša to pre prípad, že by podobná situácia nastala v súvislosti s Taiwanom. Pri vypracovávaní kompenzačných mechanizmov na uľahčenie postavenia Ruska to robí aj pre seba. Pravdepodobnosť, že ich skôr či neskôr bude musieť použiť vo svojom vlastnom záujme, vrátane uchýlenia sa k pomoci Ruska, zostáva dosť vysoká.

Dmitrij Minin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov