Oslavy na Donbase
Aktuality, Bezpečnosť,

Stojíme pri zrode nového postukrajinského sveta

Marina Achmedova, novinárka a spisovateľka : V Donbase som sa po prvýkrát v živote stretla s násilím a bola som mnohokrát svedkom. Stretla som tam ľudí, ktorí boli ako ja – verili všetkému, čomu som verila, hovorili ako ja, mysleli ako ja. Za toto boli zabití! Pretože sú takí. A zakaždým som mala pocit, že ma zabíjajú. Nie je ľahké nechať sa často zabiť. Chcela som, priala som si, čakala som, kým toto násilie prestane. A teraz sa cítim ako veľmi slobodný človek. Práve padlo historické rozhodnutie. A ja ako slobodný a tiež nie slabý človek hovorím – podporujem prezidenta. Som si istá, že potrebuje našu podporu a my mu ju musíme teraz poskytnúť.


 

 

Petr Tolstoj, podpredseda Štátnej dumy : Toto je veľký sviatok nielen pre obyvateľov Donecka a Luhanska, ale pre každého Rusa. Škoda, že to neurobili skôr, dúfajúc 8 rokov, že Kyjev začne realizovať Minské dohody, že Európa konečne otvorí oči a uvidí hrôzu toho, čo sa deje na juhovýchode Ukrajiny. roky sa márne pokúšali niečo dokázať na rôznych medzinárodných platformách, márne nádeje vkladali do Kontaktnej skupiny. Posledné dni ukázali, že už sa jednoducho nedá čakať: pre mňa osobne bod, odkiaľ niet návratu, bol Scholzov výrok, že genocída na Donbase je smiešna. Ďalej je zbytočné pokúšať sa s týmito ľuďmi diskutovať o osude republík.

 

 

Alexej Česnakov, riaditeľ Centra pre súčasnú politiku: Putin vzdorovito sprevádzal rozhodnutie uznať DĽR a LĽR dôležitým a jednoznačným signálom do Kyjeva – ak bude ukrajinská strana pokračovať v nepriateľských akciách proti republikám Donbasu, Rusko môže prijať nasledujúce politické a vojenské kroky. Nová realita si vyžaduje pripravenosť na nové nástroje.

 

https://twitter.com/i/status/1495847556391264263

 

Vladimir Avatkov, vedúci výskumník, IMEMO RAN E.M. Primaková: Prezident Srbska poznamenal, že Putinovo rozhodnutie o Donbase úplne mení svetový poriadok. Presnejšie sa to naozaj nedá povedať. Stojíme pri zrode nového postukrajinského sveta.

 

 

Anna Dolgareva, poetka : Ó môj Bože. Plačem. Plačem. Nemyslela som si, že sa toho dožijem. Do Donbasu som prišla ako dvadsaťšesťročné dievča, ktoré práve pochovalo svojho delostreleckého kapitána. Myslela som si, že táto vojna neskončí, že sa jej konca nedožijem, že ma čakajú len nekonečné pohreby priateľov. A potom nám zakázali odpovedať. Boli sme zabíjaní a boli sme ticho. A teraz sa vojna blíži ku koncu. Dohoda o priateľstve a spolupráci je už podpísaná. KONEČNE BUDE POKOJ.

 

 

German Sadulaev, spisovateľ : To znamená, že v blízkej budúcnosti nebude žiadna vojna. Rusko oficiálne a otvorene zavedie 150tu motostreleckú divíziu do republík na základe dohody o vzájomnej pomoci. A / alebo iné vojenské jednotky. Prídu do popredia. Na ostreľovanie reagujú tak, že túžba Ozbrojených síl Ukrajiny hrať ohnivý ping-pong výrazne klesne. Výzbroj bude stiahnutá. Plány na inváziu na Donbas budú odložené na lepšie časy, vtrhnúť s vedomím, že v Ozbrojených silách Ruskej federácie nie sú žiadni hlupáci. Takže vojna skončila, považujte ju za ukončenú.

 

Alexej Toporov, novinár: Doneck sa trasie od ohňostroja. Nedá sa tomu správne uveriť. A mne sa chce plakať. Pre tých, ktorí to nestihli. Ako živí stoja predo mnou a tiež sa radujú. Vďaka Bohu za všetko!

 

Dmitrij Michailin, mediálny manažér : Jediné, čo ma mrzí, je, že Putin je príliš mladý. Že sa v roku 1991 nestal prezidentom Ruska.

 

Eugene Super, novinár : To je dobré. Ďalší kameň bol zdvihnutý z mojej duše.

 

Marat Baširov, politológ: Toto rozhodnutie sa očakávalo počas celého roku 2014, ale stalo sa dnes. Mnohí nežili, ale dnes si medzi nimi osobitne spomeniem na Valeru Bolotova, s ktorým ma osud spojil v júni 2014 v Luhansku. Jednoduchý chlapík z Taganrogu, výsadkár a potom prvý šéf LPR. Muž, ktorý nepoznajúc všetky geopolitické pomery nasledoval volanie svojich predkov a historickú pamäť.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov