Vladimír Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Analytik: Ruský prezident zdvihol rukavicu Západu. Oznámil uznanie nezávislosti Donbasu

Ruský prezident Vladimir Putin prehovoril k Rusom a oznámil uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky Ruskom. Príslušná vyhláška bola podpísaná.


 

]

 

Ruská federácia odteraz považuje DĽR a LĽR za samostatné štátne celky, nezávislé od Kyjeva. To znamená, že Moskva bude môcť podpísať bilaterálne zmluvy a dohody s Luhanskom a Doneckom, vrátane tých, ktoré majú obranný charakter. Európska únia 30 minút pred prejavom Vladimíra Putina vyzvala Moskvu, aby odmietla uznanie republík Donbasu. Brusel tiež varoval Bielorusko, že ak Rusko uzná LĽR a DĽR, stratí svoju suverenitu. V Kyjeve sa medzitým momentálne koná mimoriadne zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady.

 

Kremeľ dnes vyriešil problém, ktorý ďaleko presahuje rámec DĽR a LĽR a Ukrajiny
21. februára sa v rozšírenom formáte konalo zasadnutie Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. Venovalo sa problematike uznania nezávislosti DNR a LNR. Vladimir Putin si vypočul názory kľúčových ministrov, stálych predstaviteľov, predsedov oboch komôr parlamentu, ako aj šéfov zahraničnej spravodajskej služby, ministerstva vnútra a obrany.

 

Podľa rusko-ukrajinského experta Jurija Podoljaku určite dôjde k uznaniu republík Donbasu. Dnes však padlo podľa jeho názoru úplne iné rozhodnutie, ktoré ďaleko presahuje rámec DĽR a LĽR a Ukrajiny ako celku.

 

“Otázka znela, či zdvihnúť „rukavicu Západu“, teda vyhlásiť mu vojnu, alebo nie. A Rusko sa rozhodlo vyhlásiť túto vojnu. Tento moment sa zapíše do histórie. Od nej sa začne odpočítavanie do nového svetového poriadku na euroázijskom kontinente. Dnes totiž na zasadnutí Bezpečnostnej rady padlo pevné rozhodnutie ísť do priameho konfliktu so Západom. Washington a Brusel neprijali návrhy Ruskej federácie, čo znamená, že Moskva bude reagovať”,  hovorí odborník.

 

Navyše, podľa Podoljaka bude Rusko reagovať nielen na území LĽR a DĽR. Uznanie republík nie je samoúčelné, je to len nástroj. Kremeľ bol nútený ísť do vojny so Západom a prvý veľký stret sa odohrá na Ukrajine. Teraz vojenská kampaň nie je absolútne vylúčená. To však zďaleka nie je analogické udalostiam z roku 2008 v Južnom Osetsku. Začína sa ďalšia konfrontácia so Západom a tá sa môže skončiť len očividným a jasným víťazstvom jednej zo strán, je si istý odborník.

 

 

Oficiálny Twitter účet Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie zmenil svoj avatar na “22.02.2022”
Ruské ministerstvo zahraničia zmenilo svoj avatar na Twitteri na „22.02.2022“. Je možné, že ruské ministerstvo zahraničia reaguje na niektoré osudové geopolitické rozhodnutia Kremľa, ktoré môžu byť prijaté v tento deň.

 

Je pravdepodobné, že zmena avatara na Twitteri zo strany ministerstva zahraničných vecí súvisí s možnosťou uznania DĽR a LĽR zo strany Moskvy. Uznanie DĽR a LĽR zo strany Moskvy zároveň podľa viacerých odborníkov znamená koniec minských dohôd, ktoré však Kyjev dlhodobo nerealizuje. Takýto krok Ruska povedie k zásadným geopolitickým zmenám v Európe, ktoré by sa mohli prejaviť v zmene avatara ruského ministerstva zahraničných vecí na Twitteri na „22.02.2022“.

 

Medzitým mnohí analytici v súvislosti s najnovšími udalosťami okolo Ukrajiny hovoria o nevyhnutnosti vojenskej konfrontácie medzi Moskvou a Kyjevom. Na Západe sa tomu hovorí „ruská agresia“, ktorá sa údajne môže odohrať každý deň a snažia sa Kremeľ od týchto drastických opatrení odradiť. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová tak prisľúbila v prípade ofenzívy ruských vojsk na Ukrajinu tvrdé protiruské ekonomické sankcie, ktoré odrežú Ruskú federáciu od svetových finančných trhov.

 

Namiesto prezidenta Zelenského po zasadnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny vyšiel novinárom tajomník Danilov
Na Ukrajine sa skončila takzvaná prvá fáza stretnutia NSDC, ktorej predsedal prezident Volodymyr Zelenskyj. V súvislosti s uznaním nezávislosti Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky prezidentom Ruska sa uskutočnilo mimoriadne zvolanie členov Bezpečnostnej rady Ukrajiny. Stretnutie sa konalo za zatvorenými dverami. Po zasadnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany ukrajinskí novinári očakávali, že uvidia prezidenta Volodymyra Zelenského, no na pódium vyšiel tajomník Rady Oleksij Danilov. V prvom rade zhromaždeným novinárom povedal, že „zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany nemožno považovať za ukončené v plnom rozsahu“.

 

Tajomník Rady pre národnú bezpečnosť a obranu dostal otázku, aké rozhodnutia boli počas stretnutia prijaté. Úradník na to reagoval veľmi zjednodušenými frázami. Podľa Danilova sa diskutovalo o otázkach týkajúcich sa rozhodnutia Ruskej federácie a “možných možností reakcie na základe ústavných noriem na ochranu suverenity a územnej celistvosti”. Keď bol tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany požiadaný, aby spresnil prijaté rozhodnutia, Danilov sa opäť vyhol priamej odpovedi s tým, že schôdza “nie je uzavretá”. Oficiálnu reakciu na Putinovo rozhodnutie oznámi prezident.

 

Rozhodnutie o uznaní LDNR Kremľom medzitým podporili orgány Abcházskej republiky. Prezident krajiny poznamenal, že teraz by mal na Donbase nastať dlho očakávaný mier, na ktorý všetci čakali.

 

Prezident Srbska, ktorý je na návšteve v Monaku, označil rozhodnutie prezidenta Ruska za „zničenie všetkých princípov bezpečnosti a svetového poriadku“. Podľa Vučića sa teraz zosilnie tlak Západu na Srbsko z hľadiska podpory protiruských sankcií.

 

Na tomto pozadí prezident Ruska nariadil ruským jednotkám zabezpečiť mier na území Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky na základe dohody o pomoci, priateľstve a spolupráci.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov