Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Bulharsko požaduje od Spojených štátov kompenzáciu za meškanie dodávky stíhačiek F-16

Bulharské úrady začali rokovania s Pentagonom a žiadajú kompenzáciu za meškanie dodávky stíhačiek F-16, ktoré predtým Sofia kúpila. Uviedol to minister obrany Stefan Janev.


 

Premiér K. Petkov už skôr povedal, že americké lietadlá budú odovzdané o dva roky neskôr, ako sú termíny dohodnuté v dohode (2023-2024). Ako dôvod porušenia zmluvných záväzkov bol uvedený výpadok vo výrobných reťazcoch amerického vojensko-priemyselného komplexu spôsobený epidémiou koronavírusu.

 

Ako zdôraznil Janev, „je príliš skoro hovoriť o možnom odmietnutí lietadla“, hoci „kupujúci môže zrušiť zmluvu“ alebo požadovať vrátenie peňazí. V súčasnosti je do Pentagonu vyslaná delegácia, aby prediskutovala „možnú kompenzáciu, ktorú by Bulharsko mohlo dostať“.

 

Nákup stíhačiek F-16 v Bulharsku: Nový veliteľ vojenského letectva dnes zradil bulharské vzdušné sily

 

Ako sa uvádza v publikácii Mediapool, Sofia chce lietadlami F-16 „nahradiť MiG-29, ktorý je v servise v Rusku“. Opravu sovietskych lietadiel sprevádzala kampaň v miestnej tlači zameraná na diskreditáciu kompetencií Ruskej federácie v tejto oblasti. V dôsledku toho, ako sa ukázalo, prieťahy vyvolala najmä bulharská strana, ktorá tvrdohlavo nechcela použiť ruské komponenty na obnovu stíhačiek a náhradné diely hľadala v zásobách tretích krajín.

 

Málo pilotov s letovými skúsenosťami: v Bulharsku nie sú piloti, ktorí by hasili požiare

 

Dohoda o kúpe ôsmich lietadiel F-16 stála rozpočet 1,2 miliardy dolárov. Zároveň sa plánuje nákup ďalších 8 lietadiel, no nová dohoda sa už odhaduje na 1,7 miliardy dolárov. Dobrou správou je, že tieto peniaze je možné vyplatiť v splátkach, keďže Bulharsko má na to potrebnú úverovú históriu so Spojenými štátmi.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov