Letka brazílskych bitevných a transportných vrtuľníkov Mil Mi-35, brazílskym letectvom označovaných AH-2 Sabre, zachytená vo vzduchu, zdroj: wikimedia commons / Sgt. Carlos Eduardo/Força Aérea Brasileira
Aktuality, Letectvo,

Brazília sa definitívne zrieka prevádzky ruských bitevných vrtuľníkov Mi-35M

Vzdušné sily Brazílie (Força Aérea Brasileira – FAB) končia s prevádzkou ruských bitevných vrtuľníkov. Portál aereo.jor.br, s odvolaním sa na vyhlásenie Velenia FAB oznámil, že všetkých 12 vrtuľníkov Mi-35M (brazílske označenie strojov je AH-2 Sabre), zo stavu letky 2° / 8° GAV bude postupným spôsobom vyradených zo služby k 1. marcu tohto roka, pričom posledný stroj má byť vyradený do konca aktuálneho roka.


 

Brazílske letectvo získalo 12 vrtuľníkov v roku 2008 za sumu 386 miliónov amerických dolárov, pričom prvé tri stroje Mi-35M dorazili do krajiny až v roku 2010, kedy – 17. apríla – prebehla na leteckej základni v Porto Velho oficiálna ceremónia zaradenia Mi-35M do stavu Vzdušných síl Brazílie, a posledný kus bol dodaný až v roku 2015.

 

Vrtuľníky AH-2 Sabre sú prevádzkované letkou Poti Vzdušných síl Brazílie so základňou v Rondonii (Amazónia) pri ochrane hraníc a v boji proti drogovým pašerákom, zdroj: airway1.com/Força Aérea Brasileira

 

Odvtedy sa z času na čas objavovali nepotvrdené správy, že vrtuľníky Mi-35 patria medzi stroje s ťažkosťami pri údržbe spôsobenými nedostatkom náhradných dielov, čo následne spôsobuje problémy pri snahe dosiahnuť ich plnú prevádzkovú pripravenosť. Vzhľadom na relatívne krátku dobu prevádzkovania týchto strojov zatiaľ nie je známy ich ďalší osud – vrtuľníky majú stále značnú hodnotu, takže môžu byť predané do ďalšej krajiny.

 

Pre zaujímavosť, ešte vo februári 2020 brazílske letectvo údajne, podľa informácií webu Intelligence Online, vyjednávalo o predaji svojich vrtuľníkov Mi-35M jednej z líbyjských frakcií – Líbyjskej národnej armáde Chalífu Haftara – prostredníctvom Spojených arabských emirátov. V tom čase, súčasný veliteľ Vzdušných síl, brigádny generál Baptista Junior, vtedy zodpovedný za logistiku v brazílskom letectve, však tieto správy poprel.

 

Mi-35M Vzdušných síl Brazílie, zdroj: airway1.com/Força Aérea Brasileira

 

Mi-35M je modernizovanou verziou vrtuľníka Mi-24, ktorého sériová výroba sa začala v roku 1971, pričom sa preslávil počas studenej vojny a od tých čias sa stovky Mi-24 a Mi-35 v rôznych modifikáciách stali súčasťou vojenských letectiev v desiatkach krajín po celom svete. Brazílska verzia, nesúca označenie AH-2, môže okrem výzbroje proti pozemným cieľom, ktorá zahŕňa 23 mm kanón, niesť raketomety, rakety a ďalšie zbrane, a súčasne prepravovať plne vyzbrojených vojakov v hlavnej kabíne.

Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov