TsKB MT “Rubin”
Aktuality, Námorníctvo,

Rusi skonštruovali hliadkovú loď, ktorá sa vie ponoriť pod vodu

Ústredná konštrukčná kancelária námornej techniky „Rubin“ skonštruovala na export novú modifikáciu ponárajúcej sa hliadkovej lode „Straž“, ktorá má prednosti ponorky a hliadkovej hladinovej lode, oznámila pre RIA Novosti tlačová služba kancelárie.


 

Prvý variant lode s menším výtlakom bol skonštruovaný v roku 2021 a taktiež bol navrhnutý na export. „Ide o najväčšiu verziu s dĺžkou okolo 72 metrov a normálnym výtlakom takmer 1300 ton. Zväčšenie rozmerov umožňuje navrhnúť modifikáciu s vyššou funkcionalitou. Nové obvody sú postavené tak, že znižujú bokové i pozdĺžne kolísanie, zvyšujú stabilitu plavidla ako zbraňovej platformy, znižujú jeho radarovú viditeľnosť,“ tvrdia „Rubíne“.

 

Umiestnenie hydroakustického systému v nosovej hlavici zlepšuje podmienky jej práce, pričom samotná hlavica znižuje odpor hladinového pohybu. Veľmi silný agregát umožňuje dosahovať rýchlosť do 21 uzlov (cca 40 km/hod.).

 

Tento variant plavidla má maximálnu zbraňovú výbavu: malokalibrový automatický kanón, dve odpaľovacie zariadenia riadených rakiet a štyri torpédové aparáty kalibru 324 mm. Takáto zostava robí zo „Straže“ veľmi nebezpečného protivníka dokonca aj pre omnoho väčšie hladinové lode.

 

Tak, ako aj pri iných variantoch, loď má dva univerzálne hermeticky uzavreté hangáre na umiestnenie záchranných člnov, výzbroje a výbavy zásahovo-prieskumných skupín, dronov ale aj na iný užitočný náklad.

 

Na vyhľadávanie narušiteľov môžu byť použité tak radary, ako aj hydroakustické antény, čo umožňuje nebadane zisťovať ciele a nepozorovane sa k nim priblížiť.

 

Strach v Tichom oceáne. Generalissimus Suvorov vstupuje do služby

 

Loď môže byť okrem toho využitá aj na cvičenie vlastných protiponorkových síl a na prípravu posádok štandardných ponoriek. Dĺžka plavby dosahuje do štyritisíc námorných míľ rýchlosťou desať uzlov, v prípade potreby môže byť vyššia.

 

V „Rubine“ podtrhujú, že v období skracovania vojenských rozpočtov, vyvolanom pandémiou, sú čoraz viac vyhľadávané univerzálne plavidlá. „Našou odpoveďou na túto výzvu čias je, že projekt „Straž“, ktorý je kombináciou ponorkových a hladinových charakteristík. Vďaka tejto syntéze si loď, využiteľná v mierových časoch, zachováva hodnotu bojovej jednotky aj pri eskalácii konfliktu. Možnosť ponoru „Stražu“ umožňuje tiež riešiť typické úlohy hliadkového člnu novými spôsobmi: omnoho jednoduchšími a výhodnými,“ podtrhuje predstaviteľ „Rubina“.

 

Článok: Sovietske ponorky typu I a najstaršia sovietska ponorka D1 Dekabrist

 

Projekt „Straž“ je budovaný ako „prispôsobivý“, jeho modifikácie a možnosti variovať charakteristiky umožňujú ponúkať zákazníkovi také plavidlo, ktoré bude maximálne zodpovedať práve jeho špecifickým úlohám, prevádzkovým podmienkam a existujúcim možnostiam, dodali v „Rubine“.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov