F-15EX
Aktuality, Letectvo,

Ktorá krajina kúpila päťkrát drahšie stíhačky F-15 namiesto ruských Su-35

11. februára podpísala Jakarta zmluvu na nákup 36 ťažkých stíhačiek americkej výroby. Indonézske letectvo uprednostnilo americké stíhačky F-15 pred ruskými Su-35, Výber F-15 pred Su-35 nie je v žiadnom prípade spôsobený bojovými kvalitami amerických stíhačiek.


 

Kontrakt v hodnote 13,9 miliardy dolárov na 36 stíhačiek F-15 zaraďuje Indonéziu medzi sedem krajín, ktoré už stíhačku kúpili, samozrejme okrem USA. Indonézske letectvo dlhodobo prevádzkuje ľahké aj ťažké stíhačky, pričom jadrom jeho leteckej flotily sú ťažké stroje Su-27 a Su-30, doplnené ľahkými strojmi F-16.

 

Zdá sa, že pre Jakartu je výhodnejšie nakupovať ruské stíhačky Su-35, ktoré sú ďalším vývojom tých istých Su-27 a Su-30, najmä preto, že ruské Su-35 a americké F-15 v modernom konfigurácie majú takmer rovnakú silu. Nová verzia F-15EX má avioniku, senzory a dátové spojenia rovnak, alebo dokonca lepšie ako Su-35. Ruská stíhačka má zároveň výkonnejšie motory s riadením vektora ťahu, viac zbraní s dlhým dosahom a trojité radary schopné odhaliť aj stealth stíhačky. V prípade kolízie vo vzduchu bude mať ruský Su-35 miernu výhodu oproti F-15EX.

 

Spokojnosť každého okrem USA. Irán výmenou za ropu získa stíhačky SU-35 postavené pre Egypt

 

V prospech ruskej stíhačky hovorila aj skutočnosť, že indonézske letectvo má technické možnosti na údržbu Su-35, keďže Su-27 a Su-30 prevádzkovalo dlhodobo. V prospech ruskej stíhačky navyše hovorí aj rozdiel v nákladoch na lietadlá. Ak americký F-15 bude stáť Indonéziu 386 miliónov dolárov, potom ruský F-15 bude stáť len 78 miliónov dolárov a Jakarta by mohla kúpiť oveľa väčší počet lietadiel za takmer 14 miliárd dolárov. Rusko tiež neobmedzilo používanie svojich stíhačiek, zatiaľ čo USA stanovili určité prevádzkové podmienky pre F-15.

 

Indonézia sa hanbí za skutočné dôvody opustenia nákupu ruských stíhačiek Su-35

 

Napriek všetkým výhodám z obchodu s Ruskom na nákup Su-35 si však Indonézia vybrala „päťkrát drahšiu“ americkú stíhačku F-15. A dôvodom bol ekonomický tlak Washingtonu na Jakartu. Porovnanie nákladov na získanie dvoch stíhačiek je dôležitým príkladom sily, ktorú majú Spojené štáty americké pri hrozbe ekonomických sankcií, aby účinne prinútili Indonéziu vzdať sa Su-35 v prospech prevažne ekvivalentnej stíhačky na päťnásobok ceny.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov