AK-12
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Kazachstan spustí výrobu útočných pušiek Kalašnikov

Výroba útočných pušiek Kalašnikov v Kazachstane bude spustená v roku 2022 v závode Tynys, jednom z najväčších strojárskych podnikov v regióne Akmola, informuje tlačová služba Ministerstva priemyslu a rozvoja infraštruktúry republiky.


 

Rokovania s Kazachstanom o licenčnej výrobe ruských útočných pušiek na jeho území so skupinou Kalašnikov prebehli v júni 2021. Z kazašskej strany bola prevádzkovateľom projektu spoločnosť Kazachstan Engineering, ktorej súčasťou je závod Tynys.

 

Podniky skupiny Kalašnikov vyrábajú širokú škálu vojenských ručných zbraní rôznych tried. Ide jednak o známe AK 100, jednak o nové high-tech produkty AK-12 a AK-15 z výbavy “Ratnik”, ktoré majú vylepšenú presnosť streľby a ergonómiu.

 

“Nehorí v ohni, nepotápa sa vo vode.” Rusko má prvé kontrakty na nový Kalašnikov pre krajiny s NATO muníciou

 

“V priebehu roka plánujú v Kokšetaj (administratívne centrum regiónu Akmola – pozn. red.) spustiť výrobu útočných pušiek Kalašnikov podľa vzoru z roku 2015,” uviedla tlačová služba vo vyhlásení. Útočné pušky AK-12 a AK-15 budú vyrábané v podniku AO Tynys.

 

V roku 2022 plánujú kazašské obranné podniky podľa ministerstva realizovať niekoľko sľubných projektov. Akciová spoločnosť “Letecký opravárenský závod č. 405” má v úmysle montovať vrtuľníky Mi-171Š , TOO “Kazachstanská letecká fabrika” vytvorí servisné stredisko pre servis lietadiel Airbus , “Petropavlovský zývod ťažkého strojárstva” bude vyrábať technické prostriedky ochrany štátnej hranice.

 

Kalašnikov testuje nový ľahký guľomet RPL-20

 

Okrem toho sa očakáva, že AO “Tynys”, LLP “Alma DK” a “Militarm” budú vyrábať prostriedky radiačnej a chemickej ochrany, TOO Steel production – automatickú muníciu, LLP “Kazakhstan Paramount Engineering” – obrnené vozidlá “Barys 8×8” a AO Semej Engineering modernizovať obrnené vozidlá.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov