F-22A Raptor amerických vzdušných síl
Aktuality, Letectvo,

Ruské systémy elektronického boja vyradili z prevádzky palubné systémy americkej F-22 nad Sýriou

Čínske vydanie NetEase hovorilo o účinnosti ruských systémov elektronického boja. Ruská armáda použila proti americkej stíhačke F-22 výkonné systémy elektronického boja.


 

Americká stíhačka F-22 letiaca nad východnou časťou Sýrie sa pokúsila napadnúť vzdušný priestor Arabskej republiky, ktorý je pod kontrolou ruskej a sýrskej armády. S cieľom zastaviť toto porušovanie a jasnú provokáciu, ktorá okrem iného vytvára hrozbu pre ruské aj sýrske jednotky, boli aktivované ruské systémy elektronického boja, ktoré podľa NetEase vypínali palubné systémy amerického bojového lietadla. Publikácia nešpecifikovala použitý systém elektronického boja. V dôsledku vonkajšieho elektronického rušenia však americkej stíhačke zlyhali palubné a navigačné systémy, ktoré vykazovali nepravdivé informácie. Až po tom, čo pilot otočil bojové lietadlo a opustil vzdušný priestor kontrolovaný sýrskou a ruskou armádou, bola práca komplexu elektronického boja zastavená. To naznačuje cielený zásah do amerického lietadla.

 

Podľa NetEase bola podobná situácia predtým pozorovaná aj pri americkej stíhačke piatej generácie, F-35.

„Podobné udalosti sa vyskytli s palubnými systémami F-35. V dôsledku zásahu neznámeho systému elektronického boja sa pilot musel vrátiť na základňu ,“ uvádza sa v publikácii.

 

 

Prvé použitie ruského systému elektronického boja Murmansk-BN vyplo komunikáciu NATO v Európe

 

K dnešnému dňu bolo na území Sýrie rozmiestnených pomerne veľké množstvo ruských systémov elektronického boja komplexov Krasucha, ktorá je najvýkonnejšia a má najväčší dosah. To môže naznačovať použitie týchto zbraní proti americkým lietadlám.

 

Predstavitelia izraelskej armády už dávnejšie prišli s vyhláseniami, že ruská Krasucha, ktorá chráni základne v Hmeimmim a Latakii v rámci svojho boja proti teroristickým dronom „vypína“ izraelské systémy GPS a civilné lietadlá majú problémy s GPS systémom na medzinárodnom letisku Ben Gurion v Tel Avive. Izraelčania dokonca tvrdia, že s problémami ohľadne GPS sa stretli aj na Cypre, to by znamenalo, že Rusi sú schopní v rámci elektronického boja vyradiť z prevádzky aj rádioelektronické systémy vzdialené niekoľko desiatok kilometrov. Letisko Ben Gurion v Tel Avive leží od miesta, kde mali Rusi podľa Izraelčanov použiť svoju „Krasuchu“ približne 200 km.

 

Rusov z rušenia signálov GPS už v minulosti obvinili aj Nóri, ktorí stratili svoju bojovú fregatu počas cvičení NATO. Nórska bojová fregata narazila na plytčinu, čo sa jej stalo osudné.

 

Ruská armáda prijala 19 nových modelov zariadení rádio-elektronického boja

 

Krasucha je ruský samohybný pozemný systém elektronického boja určený na rušenie radarov z rôznych leteckých prostriedkov, ako sú napríklad lietadlá včasnej výstrahy a riadenia alebo bezpilotné lietadlá. Vývoj systému Krasucha sa začal v 90. rokoch, súbežne vývojom systému Krasucha-2 aj Krasucha-4. Tieto komplety sa navzájom líšili zložením použitého vybavenia, charakteristikami a tiež použitým podvozkom.

 

1L269 Krasucha-2 dokáže rušiť radary na vzdialenosť 250 km, od roku 2013 bol ponúkaný aj na export. 1RL257 Krasucha-4
dokáže rušiť špionážne satelity, pozemné radary a lietadlá včasnej výstrahy a riadenia. Môže chrániť objekty, ktoré sú rozmiestnené vo vzdialenosti 150-300 km. Dokáže zničiť elektroniku, z ktorej pozostávajú systémy elektronického boja a komunikačné systémy. Krasucha-4 je namontovaná na vozidle 8×8 BAZ-6910-022. Najnovšia Krasucha-2O dokáže rušiť radary na vzdialenosť 400 km.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov