Ilustračné foto: Vojenské letisko Baltimor Voronež
Aktuality, Letectvo,

V Bielorusku na hraniciach s Ukrajinou vzniká strategická letecká základňa ruských leteckých a kozmických síl

V Bielorusku sa začala obnova leteckej základne pre potreby ruských leteckých a kozmických síl.


 

 

Podľa bieloruskej informačnej a spravodajskej publikácie Flagštok, asi 10 kilometrov od Gomelu, sa začala obnova leteckej základne, ktorá bude podľa publikácie odovzdaná ruským vzdušným a kozmickým silám. V súčasnosti prebieha obnova infraštruktúry vojenského letiska, vzletových a pristávacích dráh a prístupové cesty k starému vojenskému letisku, ktoré nie je v prevádzke asi 30 rokov, sú blokované bieloruskou vojenskou políciou.

 

 

„Na opustenej vojenskej základni strategického letectva ZSSR pri obci Zyabrovka sa naďalej hromadí vojenská technika a živá sila. V súlade s oficiálnymi plánmi sa však v rámci cvičení Allied Resolve 2022 o využití tohto zariadenia ruskou ani bieloruskou armádou nehovorilo. A samotné letisko sa od začiatku 90. rokov nepoužíva na zamýšľaný účel.

 

 

20. januára starú vojenskú základňu ohradila vojenská polícia. A 27. januára bol zverejnený plán cvičení, kde bolo juhovýchodne od Gomelu naznačené miesto hromadenia „spojeneckých“ vojsk. Za nepriamy znak vojenskej aktivity v oblasti Gomel možno považovať prílet lietadla Tu-134 (RA-65690) najvyššieho vojenského vedenia Ruskej federácie na civilné letisko Gomel (GME), zaznamenaný službou flightradar24., – informuje bieloruská informačná publikácia “Flagštok”.

 

S-400 zabezpečia južné hranice. Rusko dodá Bielorusku zbrane za 1 miliardu dolárov

 

O nasadení ruskej armády na bývalom vojenskom letisku okrem iného svedčia aj satelitné snímky a početné videá samotných Bielorusov. To môže byť dôkazom toho, že ruské vzdušné sily získajú veľkú vojenskú leteckú základňu v Bielorusku. Prezident Lukašenko záujem o vybudovanie vojenskej základne v Bielorusku, pretože je to v záujme štátu Únie na pozadí masívnej eskalácie situácie zo strany NATO. Pre Rusko je to tiež veľmi pozitívny signál, ktorý mu umožňuje zaistiť bezpečnosť vlastných hraníc.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov