Koncept NGAD
Aktuality, Letectvo,

Na americkej leteckej základni Area 51 odhalili stíhačku šiestej generácie

USA, 6.februára 2022 – Na americkej vojenskej základni „Area-51“ objavil komerčný satelit objekt, ktorý takmer úplne zodpovedá popisu americkej stíhačky šiestej generácie NGAD (Next Generation Air Dominance). Údaje o tejto téme uvádza informačná publikácia „The Drive“.


 

 

Osem rokov od začatia výstavby sa masívny hangár nachádzajúci sa na odľahlom južnom konci tajného letového testovacieho centra letectva v Groom Lake, známejšom ako Area 51, zdal, že nevykazuje žiadnu. Na základe komerčných satelitných snímok a sporadických videí nebola nikdy v blízkosti viac ako hŕstka vozidiel a nebolo okolo nej vybudované nič významné z hľadiska infraštruktúry. Teraz po prvýkrát satelitné snímky nielenže ukazujú aktivitu okolo tajomného hangáru, ale aj exotické lietadlo s delta krídlom zaparkované na jeho severnej ploche.

 

 

Area 51 je vždy obľúbeným miestom, pokiaľ ide o verejne dostupné satelitné snímky. Pri pohľade na denné snímky základne s rozlíšením 3 metre sa na severnej ploche veľkého južného hangáru sa objavila škvrna v delta tvare. Prvý záber, ktorý obsahoval tento objekt, bol z 26. januára 2022. Ako vyplýva zo satelitnej snímky, lietadlo má trojuholníkový tvar a má relatívne malé rozmery. Napriek nedostatočnej jasnosti zo satelitnej snímky zistený objekt takmer úplne pripomína stíhačku NGAD.

 

„Dotknuté lietadlo je približne 65 stôp dlhé a 50 stôp široké – približne ako Su-27 – a má krídla podobné lietadlu Concorde so zakrivenou nábežnou hranou. Celkovo majú krídla hladký, takmer organický vzhľad. Lietadlo nemá nápadný chvost. Predná časť trupu sa zužuje do toho, čo bude s najväčšou pravdepodobnosťou špicatým nosom. Čo by to mohlo byť, nevieme, ale veľkosť a tvar sú vo všeobecnosti podobné predloženým konceptom stíhačiek 6. generácie pre americké letectvo a námorníctvo, ktoré sú zobrazené ako ťažké, bezchvostové s delta krídlom”, americké vydanie” The Drive “.

 

Pred niekoľkými mesiacmi Spojené štáty americké potvrdili údaje o začiatku testovania stíhačky šiestej generácie. V tejto súvislosti niektorí pozorovatelia vyjadrili presvedčenie, že lietadlo nájdené na leteckej základni „Area 51“ je práve toto bojové lietadlo. Aj keď pôdorys lietadla sa najviac zhoduje so základnou platformou NGAD nemáme skutočnú predstavu, či súvisí s týmto programom. Je všeobecne známe, že tí, ktorí prevádzkujú zariadenie, sú majstrami v utajovaní toho, čo utajiť potrebujú. Toto miesto doslova písalo knihu o tajných letových testovacích operáciách, ktoré siahajú až do úsvitu špionážneho lietadla U-2. Vedia, kedy aký satelit prechádza okolo, a podľa toho realizujú svoje operácie, z ktorých väčšina sa odohráva pod rúškom tmy.

 

National interest ohodnotil perspektívy vývoja stíhacích lietadiel 6.generácie

 

Oblasť 51 získava obrovský záujem zo strany verejnosti, ako aj zahraničných krajín, či už spojeneckých alebo nie, z ktorých všetky majú prístup k satelitným snímkam. Inými slovami, v Area 51 vedia, že ich každý deň sledujú a je veľmi nepravdepodobné, že ponecháte vysoko citlivý projekt len tak stáť na voľnej ploche pred snímajucími satelitmi, alebo dokonca divákmi z diaľky, aby sa naň pozerali. To vyvoláva veľmi zaujímavú otázku – prečo bol tento drak lietadla vôbec vystavený?

 

V Spojených štátoch urýchľujú vývoj stíhačky 6. generácie – donútila ich k tomu Čína s Ruskom

 

Jedna ďalšia myšlienka, ktorá prišla na myseľ, je, že by to mohol byť jeden z mnohých prototypov lietadiel, ktoré už dávno vyslúžili, o ktorých sa predpokladá, že budú uložené v Area 51 po tom, čo sa ich testovacia kariéra skončila. Má šťastie, o iných sa hovorí, že sú pochované všade okolo na prísne strážených pozemkoch.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov