Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Združenie vlastníkov strelných zbraní Legis telum vyzýva k overovaniu informácií a zdroja o novele zákona

V posledné dni fungujeme ako poradňa ohľadom otázok akože to bude s takou a takou zbraňou, kedy, čo a ako mám nahlásiť, a prečo mi píšete že je to takto, keď minule mi “policajt” povedal že to bude inak, alebo tam a tam na FB som čítal… pravdupovediac nestíhame ani vysvetľovať už tak komplikované špecifiká zákona, nieto ešte vyvracať jeho zjavne zlé interpretácie.


 

Táto situácia vyplýva z dvoch príčin:
1. komplikovaný zákon, ktorý sa z aplikačne vhodného znenia zmenil na oslavu administratívnych požiadaviek byrokratického aparátu, centralizovaného mocensky neefektívneho európskeho systému. Daň za to, že sa eurohujer nažral ale občan zostal celý. S tým dnes ešte nič nespravíme. Osobne ale verím, že jedného dňa si znova občan SR bude môcť povedať čo a ako bude v jeho štáte upravené, čo bude napísané v zákonoch ktorými sa má riadiť. Tuším sa tomu hovorí sloboda. Aj keď tomu niektorí neveria, bude tu život aj po EÚ, akurát nám ešte stihnú úradníci život poriadne znepríjemniť

 

2. neschopnosť pracovať s informáciami – čo je absolútnym zlyhaním vzdelávacieho systému. Väčšina občanov si niečo prečíta (jedno kde), nepreverí to, ale hneď sa snaží si podľa toho urobiť názor.

 

Preto by som bol veľmi rád, keby vlastníci zbraní dokázali prácu s informáciami uchopiť trocha sofistikovanejšie. A to tým, že každú info, ktorá sa k ním dostane preženú akýmsi interným filtrom v tomto postupe:
a) posúdenie relevantnosti ZDROJA: kde a ako ste k tej informácii prišli? Píše ju človek, ktorý je v danej oblasti objektívne odborník? Uvádzal tento zdroj už v minulosti informácie ktoré sa ukázali ako chybné? Tak ako si pre informácie o strelive nechodím na modrého koníka, tak si po výklad zákona o zbraniach nechodím na weby venujúcej sa plemenitbe hovädzieho dobytka. Skutočne neplatí, že absolventi vysokej školy života rozumejú všetkému, i keď si to môžu myslieť.

 

b) VERIFIKÁCIA informácie – overenie/preskúmanie pravosti a správnosti. Je to čo som si prečítal z tohto zdroja možné overiť z iného zdroja podľa bodu a)? Ak nie, tak by som mal ohľadom vytvorenia si názoru zostať zdržanlivý. Áno, je skutočne možné na veci nemať vytvorený názor. V prípade, že mám informáciu z relevantného zdroja, ale neviem ju verifikovať, postupujem podľa bodu c)

 

c) faktor ČASU – počkať. V 99% vecí nemusíte reagovať okamžite (hlavne keď mám pred sebou rok a pol prechodného obdobia, že áno). S pribúdajúcim časom väčšina informácii vykryštalizuje. Pribudnú nové dáta, ktoré ju buď potvrdia, vyvrátia alebo upravia. V dnešnej dobe, keď si ľudia myslia že všetko musí byť “hneď” je uvedomenie si toho že nemusí, častokrát základom úspechu.

 

Legis Telum vyzýva majiteľov zbraní k trpezlivosti. Od dnes platí novela zákona o strelných zbraniach a strelive

 

Prichádzajú nové informácie z Bruselu. O tom že zakázané by malo byť skutočne zakázané, že centrálny register by mal byť skutočne centrálny register, že nielen olovo ako prvok vadí… všetko sú to informácie síce z relevantných zdrojov, ale neverifikované. Väčšina ich je na úrovni názorov vplyvných úradníkov, minimum sa ich dostane do úrovne informácie ktorou sa bude v budúcnosti treba reálne zaoberať.

 

Preto prosím aj vás, buďte v dnešnej dobe pri tom čo čítate obozretní, pretože podľa empírie na základe Paretovho princípu, 80% informácií ktoré na vás displeja vypadnú je čistý bullshit, ktorým nemá zmysel sa zaoberať a míňať kapacitu mozgu. Platí to aj o zbraniach a zákonoch.

 

A pre tých čo každú blbosť ktorá k nim dôjde na sociálnej sieti bez rozmyslu prezdieľajú, by mal byť v pekle zvlášť kotol…

Legis Telum

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov