Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko je na 2. mieste, Ukrajina na 22. mieste, Bielorusko na 52. mieste: uvádza najnovšie hodnotenie armád sveta

Objavilo sa aktualizované hodnotenie bojovej sily a vybavenia armád sveta. Toto hodnotenie tradične zostavuje služba Global Firepower, ktorej závery nezdieľajú všetci vojenskí experti.


 

 

Tri najmocnejšie armády sveta v tomto rebríčku zostávajú dlhé roky nezmenené a vyzerajú takto: Spojené štáty americké, Rusko, Čína. Zároveň sa zdôrazňuje, že všetky tri armády počas celého analyzovaného obdobia (záverečný kvartál 2021 a prvé týždne 2022) bodovali za silové a technické vybavenie.

 

Zástupcovia GF zaradili armády Indie a Japonska do prvej päťky najsilnejších armád sveta. Zároveň bola japonská armáda označená za silnejšiu a vyzbrojenejšiu ako armády Veľkej Británie a Francúzska. Mimochodom, francúzska armáda sa v tomto rebríčku umiestnila o jeden riadok vyššie ako britské ozbrojené sily – 7. proti 8. miestu.

 

Kto vyzbrojuje svet?

 

Najsilnejšou armádou medzi krajinami postsovietskeho priestoru, nepočítajúc Ruskú federáciu, je armáda Ukrajiny. Zostavovatelia ratingu ju umiestnili na 22. priečku – za armádami Saudskej Arábie a Taiwanu. Zároveň je ukrajinská armáda považovaná za silnejšiu ako armáda Poľska, ktorá je umiestnená na 24. línii.

 

Bieloruská armáda si podľa predstaviteľov služby, ktorá zostavila hodnotenie, zaslúži iba 52. miesto v zozname a je vážne nižšia nielen ako armáda Ukrajiny, ale aj armády takých štátov ako Singapur, Portugalsko, Bangladéš. Zároveň sa armáda Azerbajdžanu umiestnila na 63. línii hodnotenia, o jednu pozíciu vyššie ako armáda Kazachstanu.

 

Zmena v pätici najsilnejších armád sveta

 

Najslabšie armády spomedzi krajín NATO sú belgická (69.), litovská (85), slovinská (86), lotyšská (94), estónska (108), albánska (115), čiernohorská (131) a severomacedónska armáda (132). ). Zároveň je potrebné poznamenať, že do hodnotenia bolo zahrnutých len 140 krajín sveta z približne 200.

Karol Jerguš

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov