MQ-8C Fire Scout
Aktuality, Letectvo,

Americké námorníctvo má nový bezpilotný vrtuľník. Video

Nový bezpilotný námorný vrtuľník MQ-8C Fire Scout je modernizovaný vrtuľník MQ-8B, ktorý slúžil na vojnových lodiach amerického námorníctva v 5. a 7. flotile. MQ-8C má desaťkrát väčší dosah ako jeho predchodca a je schopný letu 10 hodín namiesto 3 hodín svojho predchodcu. Americká armáda to nazýva obrovským skokom v schopnostiach sledovania a zameriavania v reálnom čase.


 

 

Vrtuľník bude musieť pracovať tak z lietadlových lodí, ako aj z lodí iných typov. Bude vykonávať širokú škálu prieskumných, zameriavacích, sledovacích a hliadkových misií nad morom. Technické možnosti vrtuľníka umožňujú vzlietnuť a pristáť z takmer akéhokoľvek povrchu, vrátane pripravených a nepripravených miest pristátia.

 

Vrtuľník je vybavený radarom MQ-8C Leonardo AN / ZPY-8 (Osprey), ktorý umožňuje detekovať a automaticky sledovať objekty na veľmi veľké vzdialenosti, za každého počasia a v noci. Radar je schopný pracovať aj počas búrky, čo značne zvyšuje možnosť využitia bezpilotného vrtuľníka pre potreby prieskumu a sledovania.

 

Americký dron MQ-25 prvýkrát vo vzduchu dotankoval lietadlo včasného varovania E-2D. video

 

Ako poznamenal kapitán Eric Soderberg, vedúci programu vrtuľníkov MQ-8 Fire Scout, prechodom z predchádzajúcej verzie vrtuľníka MQ-8B na novú modifikáciu vrtuľníka MQ-8C Fire Scout sa životnosť vrtuľníka takmer zdvojnásobila a aj jeho bojové schopnosti. Vylepšená verzia vrtuľníka svedčí o úspešnej implementácii amerického programu integrácie bezpilotných platforiem do každodennej služby amerického námorníctva a námornej pechoty, uviedol dôstojník.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov