SU-24M
Aktuality, Bezpečnosť,

Čím ide Irán zvádzať Rusko

Návrh rozsiahlej strategickej dohody prináša do Moskvy iránsky prezident Ibrahim Raisi. Prečo je pre Teherán také dôležité nadviazať obchodné vzťahy s Moskvou, aké budú hlavné ťažkosti pri dosahovaní dohôd o predaji ruských zbraní Iránu a o čom budú okrem toho hovoriť lídri oboch krajín?


 

 

19. januára prichádza do Ruska na dvojdňovú návštevu nový prezident Iránskej islamskej republiky Ibrahim Raisi. Ide o jeho tretiu zahraničnú návštevu od nástupu k moci (predtým navštívil Tadžikistan a Turkménsko), ako aj prvú návštevu iránskeho prezidenta v Rusku od roku 2017.

 

Raisi počas včerajšej modlitby v Kremli

 

Iránske médiá, samozrejme, píšu, že návšteva sa nesie v maximálne priateľskej atmosfére.

„Irán a Rusko sú si bližšie ako kedykoľvek predtým,“ znie titulok Tehran Times. A v článku sa píše, že hlavné ciele návštevy sú ekonomické.

„Ako krajina, ktorá vždy podporovala Irán tvárou v tvár brutálnym a jednostranným sankciám, má Rusko veľký potenciál stať sa blízkym spojencom Iránu v hospodárskom sektore (blízkym, ale nie najbližším – po uzavretí balíka investičných dohôd). v hodnote stoviek miliárd dolárov. Politické vzťahy medzi krajinami boli vždy na vysokej úrovni, ale ekonomická a obchodná spolupráca v odvetviach, akými sú vyspelé technológie a letectvo, nezodpovedá rozsiahlym schopnostiam oboch krajín a situáciu je potrebné napraviť,“ dodal.

 

Prezident Raisi preto prináša do Ruska návrh dohody o strategickom partnerstve na obdobie 20 rokov. O čom sa samozrejme bude diskutovať s ruskou stranou. A okrem toho rozhodnúť, ako podporiť ekonomickú spoluprácu v podmienkach, keď sa ruskí podnikatelia boja pracovať v Iráne pre sankcie a špecifiká miestnej legislatívy.

 

Pohodlná zámienka

„Irán považuje novú dohodu za hlavný prvok Raisiho návštevy Ruska a pokračovania trendu, ktorý sa začal vstupom Iránu do ŠOS na samom začiatku jeho administratívy,“ píše Fardeen Eftekhari z Teheránskej univerzity. – Je však nepravdepodobné, že Raisi pôjde do Ruska len preto, aby vyjednal túto dohodu. Dohoda je skôr vhodnou zámienkou na diskusiu o širšom spektre otázok a koordináciu pozícií v rôznych bilaterálnych a medzinárodných otázkach. Medzi ne patrí proces rekonštrukcie v Sýrii, národné zmierenie v Afganistane a krehkosť bezpečnostného systému na južnom Kaukaze.

 

A ak je sýrska otázka zjavne dlhodobá, potom si afganská a kaukazská otázka vyžaduje okamžitú pozornosť prezidentov a koordináciu pozícií. Všetky tri konštruktívne vonkajšie mocnosti, ktoré majú záujem o stabilizáciu situácie v Afganistane, teda Rusko, Čína a Irán, teraz rokujú s Talibanom o podmienkach jeho uznania.

 

Irán ako krajina, ktorá má najťažšie vzťahy s Talibanom z tejto trojice, nechce zostať mimo procesu uznávania – to znamená, že chce synchronizovať svoju politiku s Ruskom a Čínou. Nielen v procese uznania, ale aj v zásade v otázke premeny Afganistanu na bezproblémového suseda. A tu sa Teherán, samozrejme, stretne s plným pochopením Moskvy – Kremeľ zjavne nie je proti koordinácii. Aj bez Afganistanu má Rusko dosť problémov, ktoré si vyžadujú zvýšenú pozornosť.

 

S južným Kaukazom to bude ťažšie. Pod „krehkosťou bezpečnostného systému“ na južnom Kaukaze Iránci znamenajú prudký nárast tureckého vplyvu v regióne. Tento vplyv ohrozuje nielen zahraničnopolitické záujmy islamskej republiky, ale aj jej územnú celistvosť (Azerbajdžanom podporovaný nacionalizmom bahní vody v severných provinciách Iránu obývaných Azermi).

 

Iránci už dlhé mesiace skúmajú pôdu pre spoločné zadržiavanie Turecka s Ruskou federáciou – a nedostali odpoveď, s ktorou rátajú. Niektorí experti, samozrejme, hovoria o podceňovaní tureckej hrozby ruskou stranou, iní však poukazujú aj na triezve hodnotenie iránskych schopností ako partnera v politike zadržiavania.

 

Irán sa snaží sedieť na dvoch stoličkách

– na jednej strane obmedziť Turecko, ale na druhej strane nepodniknúť v tomto smere žiadne verejné kroky, aby sa nevyvolali protivládne protesty práve v tých regiónoch, ktoré obývajú Azerbajdžanci. To znamená, že je pripravený pomôcť Rusku, ale prefíkane a v zákulisí – a Moskva nechce byť špičkou oštepu.

 

Ďalšou dôležitou politickou témou bude, samozrejme, osud jadrovej dohody so Západom. Odkedy sa k moci dostal Joe Biden, štáty sa snažia oživiť dohodu a vrátiť Irán do nej, ale Teherán zaujal veľmi kompetentnú a právne bezchybnú pozíciu. Iránci chcú, aby USA najprv zrušili nezákonne uvalené sankcie, potom ich bude Irán „chvíľku“ pozorovať a uistí sa, že budú zrušené, a až potom sa vráti k dohode.

 

Štáty nechcú urobiť takýto „skok viery“ – jednoducho preto, že Teheránu neveria. Technicky tento „skok“ samozrejme nespôsobí problémy – Spojené štáty zrušili sankcie, videli neochotu Iránu vrátiť sa k dohode a vrátili sankcie späť. Z politického hľadiska to však bude slabé miesto prezidenta Bidena, čo si demokrati nemôžu dovoliť v období pred voľbami do Kongresu. Preto je tu potrebný sprostredkovateľ, ktorým môže byť Rusko.

 

Rovnováhu aj peniaze

Okrem politických otázok budú strany diskutovať aj o vojenských. Objavili sa správy, že sa očakáva podpísanie obranných kontraktov v hodnote až 10 miliárd dolárov vrátane opráv a modernizácie iránskych MiGov-25 a Su-24MK, ako aj dodávok stíhačiek Su-35 a systémov S-400.

 

A ak s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú žiadne otázky so „SU-čkami “ (už sú pripravené – podľa informácií ide o várku, ktorá mala byť doručená do Egypta a ktorú Káhira pod americkým tlakom odmietla), potom ide aj o predaj S-400. Podľa niektorých odborníkov môže byť v rozpore so základmi ruskej zahraničnej politiky.

 

Faktom je, že Ruská federácia sa drží jasného pravidla: spolupracuje s každým, kto je pripravený s ňou spolupracovať, a nespolupracuje s niektorými jej lojálnymi mocnosťami proti iným lojálnym. Preto napríklad Moskva v sýrskom priestore aktívne spolupracuje s Teheránom, no nezúčastňuje sa vnútroregionálnych súbojov Iránu s Izraelom a Saudskou Arábiou, ďalšími partnermi Ruska.

 

A nezúčastňuje sa obchodov, ktoré menia vojensko-politickú rovnováhu síl medzi týmito hráčmi. Prečo vlastne došlo k unikátnej dohode s Izraelom, že Tel Aviv sa nedotýka najnovších ruských zbraní odovzdaných sýrskej armáde, ale môže na ňu zaútočiť, ak ich Sýrčania odovzdajú Hizballáhu alebo Iráncom.

 

Mohol by Irán nahradiť Indonéziu v dohode o ruských stíhačkách Su-35?

 

Medzitým môže dodávka S-400 Iránu radikálne zmeniť práve túto rovnováhu síl. Ruský systém protivzdušnej obrany ruší, aj keď nie príliš vysoké, ale stále reálne šance Izraela na raketový a bombový útok na iránsku jadrovú infraštruktúru (ak zrazu Teherán a Washington nedospejú k dohode o návrate Iránu a USA k jadrovej dohode).

 

Dohoda o obrane má ďalší kontroverzný bod – otázku platby. Iránci nemajú hotovosť a chcú zaplatiť tým, že umožnia ruským spoločnostiam prístup k iránskym plynovým poliam v Kaspickom mori, najmä k nedávno objavenému Chalusu. Odborníci však pochybujú, že táto možnosť bude Moskve vyhovovať.

 

Spokojnosť každého okrem USA. Irán výmenou za ropu získa stíhačky SU-35 postavené pre Egypt

 

“Nepotrebujeme iránsky plyn.” Nie je jasné, ako ho použiť a ako ho získať. Postaviť plynovod cez Kaspické more do Ruska je nemožné. My sami sme proti takémuto projektu od Turkménska po Azerbajdžan,“ vysvetľuje Igor Juškov, expert z Finančnej univerzity a Národného fondu energetickej bezpečnosti. V rámci návštevy sa zrejme bude diskutovať aj o tejto otázke. Dôležité, potrebné, zaujímavé – ale veľmi ťažké. Hlavné je, že tieto dva dni na párty stačia.

Gevorg Marzajan

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov