Hliadky v meste Visby
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Švédsko s napätím očakáva ruský útok – na strategický ostrov Gotland nabehla armáda s obrnencami

Na švédskom ostrove Gotland v Baltskom mori posilnili bezpečnostné opatrenia . Stalo sa tak podľa švédskeho ministerstva obrany v súvislosti so zvýšenou vojenskou aktivitou Ruska v regióne.


 

Švédske bojové vozidlá CV-90 hliadkujú vo Visby na Gotlande

 

 

 

Od piatku v uliciach administratívneho centra ostrova – mesta Visby – hliadkuje armáda v obrnených transportéroch a posilnených armádnych čatách. Celkovo je v uliciach až 10 obrnených vozidiel a desiatky vojakov, uvádza francúzska tlačová agentúra. Okrem toho sa hlási, že na ostrov dorazia posily.

 

Švédsko spozornelo. V krajine sa zľakli amerických plánov na obkľúčenie Ruska

 

Opatrenia boli prijaté po tom, čo tri veľké obojživelné útočné lode ruského námorníctva vstúpili do Baltského mora cez škandinávske prielivy – na pozadí zhoršujúcich sa vzťahov medzi Moskvou a NATO v súvislosti s údajnými ruskými vojenskými prípravami proti Ukrajine a požiadavkami Moskvy na „bezpečnostné záruky“. ”

 

“Ozbrojené sily prijímajú potrebné opatrenia na ochranu integrity Švédska a na preukázanie našej schopnosti chrániť Švédsko a jeho záujmy,” uviedol minister obrany Peter Hultqvist.

 

Švédsky inštitút zničil mýtus NATO: Obviňovať Rusko z vojenských plánov je nesprávne

 

Švédsko nie je členom NATO, ale spolupracuje s Alianciou vo viacerých oblastiach. Od roku 2014 krajina prijíma opatrenia na posilnenie obrany, najmä sa znovu zaviedla branná povinnosť a vojenská posádka sa vrátila na Gotland. Ostrov sa nachádza asi 200 kilometrov od ruskej Kaliningradskej oblasti. Orgány vo Švédsku, ako aj v susednom Fínsku tvrdia, že si vyhradzujú právo vstúpiť do NATO, hoci v súčasnosti takéto plány nemajú. Moskva pohrozila „vážnymi následkami“, ak vstúpia do NATO.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov