Ilustračné foto
Aktuality, História,

Piati československí letci RAF už nie sú nezvestní v boji

V júni 2021 boli z lúky pri holandskej obci Hollands Kroon vyzdvihnuté trosky lietadla Vickers Wellington T2990 od 311. československej perute Britského kráľovského letectva (RAF). Na mieste dopadu sa vtedy našli úlomky kostí, kus topánky a letecké kombinézy, ktoré bolo treba priradiť jednotlivým členom posádky. Analýza je teraz hotová a potvrdilo sa, že skutočne ide o Jána Hejnu, Viliama Konštackého, Aloisa Rozuma, Leonharda Smrčka a Karla Valacha. Títo hrdinovia tak už oficiálne nie sú nezvestní v boji.


 

 

Operácia bola súčasťou holandského národného programu, ktorého účelom je vyzdvihnutie trosiek lietadiel s pozostatkami členov posádok.

 

 

T2990 bol jedným z 41 bombardérov RAF, ktoré vykonali v noci z 22. na 23. júna 1941 nálet na Brémy. Na svojom spiatočnom lete bol napadnutý nemeckým nočným stíhačom a zostrelený. Lietadlo v plameňoch havarovalo a iba jednému členovi posádky sa podarilo stroj včas opustiť. Bol chytený a skončil ako vojnový zajatec. Ostatných päť členov posádky bolo odvtedy považovaných za nezvestných v boji.

 

 

O 80 rokov neskôr boli ich pozostatky nájdené. Skúmaním bolo preukázané, že patria všetkým piatim nezvestným československým príslušníkom Britského kráľovského letectva. Hrdinovia Ján Hejna, Viliam Konštacký, Alois Rozum, Leonhard Smrček a Karel Valach už nie sú nezvestní v boji. Ich pozostatky budú tento rok oficiálne uložené so všetkými vojenskými poctami na cintoríne Komisie pre vojnové hroby britského spoločenstva (CWGC) v Holandsku.

 

Česko-slovenskí letci na britskom nebi 1940

 

„Tí, ktorí bojovali za slobodu a samostatnosť v najhoršom vojnovom konflikte v dejinách ľudstva, si zaslúžia náš rešpekt a úctu. Veľmi si vážim holandskú iniciatívu a ďakujem za pozostalých všetkých piatich československých príslušníkov RAF, že nezostali stratení na vojnových poliach,“ ocenila ministerka obrany Jana Černochová aktivity holandského národného programu aj Komisie pre vojnové hroby Britského spoločenstva.

 

Akí zahraniční piloti bojovali v 2. svetovej vojne na strane Sovietskeho zväzu

 

Národný program vyzdvihnutia trosiek lietadiel s pozostatkami nezvestných členov posádok bol zriadený v roku 2018 holandským ministrom vnútra. Podnet k jeho vzniku vyšiel od holandskej Snemovne reprezentantov, ktorá tak urobila na základe iniciatívy bádateľskej skupiny Letecká vojna 1939 – 1945. Účelom programu je vyzdvihnúť všetky trosky, v ktorých sa predpokladajú pozostatky nezvestných členov posádok v tých prípadoch, keď je operácia považovaná za prevediteľnú. Náklady týchto operácií sú hradené holandskou vládou. Doteraz bolo vykonaných päť takýchto operácií a v štyroch prípadoch boli nájdené pozostatky členov posádok. Tieto práce vykonáva tím holandských Kráľovských ozbrojených síl za podpory civilnej zmluvnej firmy a príslušnej obce.

 

Posledný žijúci český pilot RAF – generál Emil Boček ocenil morálne autority Česka aj Slovenska

 

Komisia pre vojnové hroby Britského spoločenstva (CWGC) udržuje pamiatku na 1,7 milióna mužov a žien, ktorí slúžili v ozbrojených zložkách Spoločenstva počas dvoch svetových vojen. S pomocou rozsiahleho archívu komisia spolupracuje so svojimi partnermi na vyhľadaní, prieskume a identifikácii tých hrdinov, ktorí nemajú svoj hrob, aby im mohol byť zaistený dôstojný pohreb a prejavená úcta, ktorú si právom zaslúžia.

Jana Zechmeisterová

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov