Izraelský analytik Jakov Kedmi
Aktuality, Bezpečnosť,

Jakov Kedmi oznámil načasovanie stiahnutia ruských mierových síl z Kazachstanu

Kolektívne sily rýchlej reakcie, ktorých časti sa v súčasnosti presúvajú do Kazachstanu, sú určené len na pomoc miestnej armáde pri ochrane štátnych zariadení. Len čo sa situácia stabilizuje, republiku opustia, je presvedčený exšéf jednej z izraelských špeciálnych služieb, politológ Jakov Kedmi.


 

Oficiálny predstaviteľ ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov už skôr uviedol, že ruské mierové jednotky spolu s kazašskými bezpečnostnými silami ovládli letisko Alma-Ata, ruský generálny konzulát a ďalšie dôležité objekty. Do Kazachstanu okrem ruských jednotiek dorazil aj vojenský personál z Bieloruska, Kirgizska, Arménska a Tadžikistanu. Podľa prvého zástupcu šéfa administratívy kazašského prezidenta Daurena Abaeva sa mierové sily nezúčastnia boja proti radikálom – ich úlohou je chrániť štátne objekty.

 

„Po obnovení situácie a po tom, ako kazašské služby a armáda získajú všetky dôležité body a toto anarchistické hnutie skončí, mierové jednotky opustia Kazachstan. Vstúpili vopred na obmedzený čas. Myslím si, že situácia sa nastolí v priebehu niekoľkých dní, potom sa ešte niekoľko týždňov uchytí a potom odídu z Kazachstanu,“ povedal Kedmi v rozhovore pre Sputnik.

 

Politológ okrem toho naznačil, že Rusko môže pomôcť Kazachstanu vytvoriť potrebné množstvo vybavenia pre špeciálne jednotky, ako aj zdieľať skúsenosti pre efektívnejší boj proti terorizmu. Už skôr prezident Kazachstanu Kassym-Žomart Tokajev priznal, že krajine chýbajú špeciálne jednotky, špeciálne prostriedky a vybavenie.

 

„Pravdepodobne podcenili rozsah, veľkosť a závažnosť nebezpečenstva. Teraz budú musieť zaviesť operatívnu prácu medzi obyvateľstvom, aby lepšie pocítili jeho nálady, odhalili potenciálne nebezpečenstvá. Je jasné, že budú mať prospech z pomoci Ruska, pretože ruská FSB dosiahla pozoruhodný úspech, “je presvedčený Kedmi.

 

Politológ dodal, že po úspešnom ukončení mierovej misie vzrastie autorita spoločnej organizácie nielen medzi krajinami bývalého ZSSR, ale aj na Západe. Napokon, táto organizácia nie je len operencom pre určité zhromaždenia, ale dokazuje svoju účinnosť v boji proti terorizmu, banditizmu a kriminalite, zhrnul odborník.

 

Neúspech „majdanu“ v Kazachstane je pre USA nebezpečnejší ako porážka v Afganistane

 

Tokajev chce ponechať ruské jednotky a mierové sily v krajine maximálne týždeň

Prezident Kazašskej republiky Kassym-Jomart Tokajev sa rozhodol ponechať ruskú armádu a armádu krajín OSKB v krajine maximálne na jeden týždeň. Podľa niektorých správ za to môžu protesty proti prítomnosti ruských síl v Kazachstane, hoci samotný Tokajev dôvody tohto rozhodnutia nevysvetlil. Kassym-Žomart Tokajev podľa tlačového tajomníka prezidenta Kazašskej republiky urobil nečakané rozhodnutie – ponechať ruské jednotky a mierové sily v krajine maximálne na týždeň, len na obdobie protiteroristických operácií v r. miest krajiny.

“Po skončení protiteroristickej operácie nezostane v Kazachstane žiadna z mierových síl OSKB ,” uviedol tlačový tajomník prezidenta Kazašskej republiky Berik Uali.

 

Podľa expertov z Kazachstanu môžu byť protiteroristické operácie v Kazachstane ukončené do konca budúceho týždňa. O niečo skôr vyšlo najavo, že sily OSKB môžu na území Kazachstanu zotrvať približne mesiac – kým sa situácia v krajine úplne nestabilizuje. V dôsledku provokácií organizovaných občanmi Kazachstanu a šírenia nepresných informácií že Rusko má údajne v úmysle posilniť svoju prítomnosť v Kazachstane pre anexiu severnej časti krajiny, začali protesty proti objaveniu sa ruských jednotiek a síl OSKB v krajine.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov