Osobitná pozornosť bola venovaná športovcom, lyžiarom, zápasníkom a boxerom
Aktuality, História,

Sabotážna továreň: Ako vznikla najelitnejšia špeciálna jednotka z tímov čekistov, športovcov a cudzincov

Jednotka, ktorá sa objavila krátko po začiatku vojny, sa stala predchodcom všetkých nasledujúcich sovietskych špeciálnych jednotiek. Samostatná motostrelecká brigáda pre špeciálne účely (OMSBON), vytvorená na vrchole nemeckej ofenzívy na Moskvu, sa stala jednou z najneobvyklejších jednotiek Veľkej vlasteneckej vojny. Táto tajná jednotka s prísnym výberom, osobne podriadená Berijovi, sa stala predchodcom všetkých sovietskych a ruských špeciálnych jednotiek. Dostať sa tam do služby bolo veľmi ťažké, brigáda netrvala dlho, no stala sa z nej hlavná sovietska sabotážna továreň.


 

 

Predchodcovia

Pred vojnou takéto jednotky v ZSSR neexistovali. Nie celkom zapadali do sovietskej vojenskej doktríny, ale nemecký útok urobil svoje vlastné úpravy. Už v piaty deň vojny sa v hlavnom meste začalo formovanie jednotiek špeciálnej skupiny pod NKVD.

 

Ale ich skutočný zrod sa odohral v októbri 1941, keď boli reorganizované na Samostatnú motostreleckú brigádu špeciálneho určenia (OMSBON). Takto sa objavila jednotka, ktorá sa stala predchodcom špeciálnych síl GRU, ozbrojených síl a ďalších špeciálnych jednotiek. Napriek tomu, že niekedy bol OMSBON zapojený do vojenských operácií, brigáda bola osobne podriadená Berijovi a plnila najmä špecializované úlohy.

 

Koho vzali do služby

Výber pre OMSBON bol veľmi prísny. Dostať sa do ktorejkoľvek sovietskej časti vojnového oddelenia nebolo také ťažké ako do brigády špeciálneho určenia. V prvom rade bola potrebná absolútna politická spoľahlivosť. Väčšina misií bola spojená s operáciami hlboko v tyle a zvláštnym utajením. Preto dôvera v bojovníkov musela byť bezpodmienečná.

 

Do OMSBON sa mohli dostať len overení dobrovoľníci. Museli byť buď v strane, alebo byť členmi Komsomolu. Navyše nie sú formálne na zoznamoch, ale majú mimoriadne pozitívne vlastnosti zo straníckych buniek.

 

Ale bezpodmienečná spoľahlivosť nestačila. Diverzanti museli byť pripravení na vykonanie akýchkoľvek misií. Povinnými požiadavkami preto boli vyvinutý intelekt (vyberali sa najmä ľudia so vzdelaním), dobrý zdravotný stav (uchádzači absolvovali prísnejšiu lekársku prehliadku ako na bežnú službu) a výborná športová príprava.

 

Starostlivý výber do jedného z práporov sa uskutočnil iba medzi dobrovoľnými športovcami prostredníctvom spolku Dynamo. Medzi kandidátmi vynikli dve skupiny: športové osobnosti a študenti telovýchovných ústavov. Osobitná pozornosť bola venovaná športovcom, lyžiarom, zápasníkom a boxerom.

 

Takže v radoch OMSBON boli uznávané osobnosti: strieborný medailista majstrovstiev ZSSR v boxe Sergej Sčerbakov, ako aj Nikolaj Korolev, ktorý dominoval v predvojnovom sovietskom boxe, sedemnásobný šampión ZSSR v grécko-rímskom zápasení Grigorij Pylnov, viacnásobný víťaz spojeneckých majstrovstiev vo vzpieraní Nikolaj Šatov, trojnásobná majsterka ZSSR v behu na lyžiach Galina Kulakova, najsilnejší športovci predvojnovej éry, bratia Znamenskí. Niekoľko ďalších práporov vzniklo výlučne zo súčasných zamestnancov NKVD, ako aj študentov špeciálnych kurzov, policajtov a hasičov.

 

Prápor cudzincov stál oddelene. Pozostával výlučne z politických emigrantov – komunistov, ktorí utekali do ZSSR zo svojich krajín. Niektorí z nich mali bojové skúsenosti získané počas španielskej občianskej vojny. Cudzinci museli konať v najhlbšom tyle nepriateľa.

 

Špeciálny tréning

Všetci zapísaní do OMSBON prešli všestranným výcvikom, ktorý sa výrazne líšil od všetkého, čo existovalo v Červenej armáde. Keďže misie boli všestranné, každý bojovník musel zvládnuť všetko: skákať s padákom, ovládať zručnosť osobného boja a mierenú streľbu, perfektne sa orientovať v teréne, vedieť poskytnúť zdravotnú pomoc, ovládať všetky druhy zariadení – od bicyklov po motorky a autá, výbušniny, rádiotechniku, aby dokázali prežiť v lese a zostať neviditeľní v okupovanej oblasti atď. V žiadnej inej sovietskej jednotke neprešli príslušníci takou rozmanitosťou výcviku. Charakteristickým znakom OMSBON bola výzbroj. Všetci bojovníci boli povinne vyzbrojení sapomalom PPŠ, ako aj NR-40 (nož rozviedčíka) – najslávnejšou chladnou zbraňou sovietskej éry.

 

Továreň na sabotáž

Keďže formovanie jednotky prebiehalo v podmienkach nemeckej ofenzívy, v počiatočnej fáze sa tým upravili úlohy, ktoré boli pridelené vojakom. Počas bitky o Moskvu to boli bojovníci OMSBON, ktorí napádali všetky strategicky dôležité diaľnice a diaľnice na okraji hlavného mesta, aby spomalili postup Nemcov. V Moskve to boli aj všetky strategicky a politicky dôležité objekty, ktoré plánovali vyhodiť do vzduchu v prípade straty mesta.

 

Počas kritického obdobia bitky o Moskvu bolo prijaté naliehavé rozhodnutie použiť OMSBON priamo na pomoc armádnym jednotkám. Boli vytvorené malé mobilné oddiely lyžiarov, ktoré mali zaútočiť na nemecké jednotky v určitých oblastiach a potom sa stiahnuť.

 

Najznámejšou bitkou, ktorej sa jednotky OMSBON zúčastnili, bola bitka v dedine Chludnevo v januári 1942. 27 vojakov dostalo rozkaz vytlačiť čatu Nemcov z obce s podporou jednej z jednotiek Červenej armády. Frontová spravodajská služba sa však mýlila. V obci nebola čata Nemcov, ale celý prápor a dokonca aj s tankami. Navyše pomoc neprišla včas. V dôsledku mnohohodinovej bitky bolo zabité takmer celé družstvo, prežilo iba päť ľudí, ale straty Nemcov boli napriek víťazstvu oveľa väčšie.

 

Sila a bojové vlastnosti jednotky osobne zaznamenal Rokossovskij, ktorý velil jednej z armád v tomto sektore. Všetci účastníci bitky boli bez výnimky ocenení rôznymi medailami. Len čo hrozba pre Moskvu pominula, bojovníci OMSBON prestali byť vo veľkom verbovaní na účasť vo vojenských operáciách a vrátili ich do oblasti, pre ktorú boli pôvodne vycvičení.

 

Pre každú úlohu bolo špeciálne vytvorené samostatné oddelenie s jedinečným názvom. Personál bol prijatý priamo na túto úlohu. V niektorých prípadoch mohlo ísť o prienik len pár kilometrov za frontovú líniu a rýchly návrat späť. V iných prípadoch boli hodení do hlbokého tyla, tisíce kilometrov od frontovej línie. Takéto operácie trvali niekoľko mesiacov. Napríklad v roku 1944 bola skupina rakúskych komunistických emigrantov zosadená padákom do Juhoslávie a potom operovala v rakúskych Alpách. Letke velil Ferdinand Kropf, skúsený horolezec s bohatými skúsenosťami so sabotážnymi prácami v Nemeckom okupovanom Bielorusku. Do Vilniusu bol vyslaný oddiel Španielov, aby zhromaždili spravodajské informácie. V Litve sa vydávali za vojakov „Modrej divízie“ – jednotky španielskych dobrovoľníkov.

 

Úlohy pridelené oddielom boli veľmi rôznorodé. Niekedy to bolo zhromažďovanie spravodajských informácií alebo vytváranie sietí agentov, ale častejšie to bolo páchanie sabotáží na dôležitých tylových objektoch alebo ničenie malých posádok v osadách. Samostatné oddiely boli vrhnuté do hlbokého tyla, aby zorganizovali partizánske hnutie. Napríklad jeden z najznámejších sovietskych partizánskych oddielov – „Víťazi“, ktorý už dva a pol roka operoval na okupovanom území západnej Ukrajiny, pozostával takmer výlučne z bojovníkov OMSBON. Celkovo bolo vytvorených viac ako 200 špeciálnych jednotiek, ktoré boli hodené do tyla.

 

Tichý, dokonale vidí v tme a je neuveriteľne silný: Námorník Mačka zajal 153 „jazykov“

 

OOON

V roku 1943, v súvislosti so zlomom v priebehu vojny v prospech ZSSR, prešiel OMSBON reformou. Na základe útvaru bol vytvorený OOON – Samostatný oddiel osobitného určenia, zameraný na plnenie výnimočných úloh osobitného významu. Počet zamestnancov sa niekoľkokrát znížil a zostali len tí najlepší z najlepších.

 

Teraz OOON stál pred úlohou vytvoriť sieť agentov v európskych krajinách, ktoré boli stále pod kontrolou nacistov, ako aj vykonávať sabotážne aktivity priamo na území Tretej ríše. Úlohy boli plnené v súčinnosti s prieskumným oddelením generálneho štábu. Skupiny vrhnuté do tyla nepriateľa boli vyzbrojené ukoristenými nemeckými útočnými puškami MP 38/40.

 

Značná časť činnosti týchto jednotiek je stále utajovaná. Je známe, že vo východnom Prusku pôsobilo niekoľko oddielov koordinátorov streľby. Ich cieľom bolo zozbierať presné súradnice strategicky dôležitých nemeckých cieľov a preniesť tieto údaje sovietskemu letectvu pre efektívnejšie bombardovanie. Ďalší oddiel pôsobil istý čas v okolí Berlína a udržiaval kontakt s miestnymi komunistami.

 

Pokiaľ ide o zvyšok krajín, sabotážne a prieskumné oddiely pôsobili na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a Rumunsku. Boli to malé skupiny v kontakte s miestnym odbojom.

 

Naryškin: Ruská rozviedka o 50 rokov bude mať čo porozprávať o svojich zahraničných spolupracovníkoch

 

S koncom vojny bola OOON rozpustená. Existencia takejto jednotky v čase mieru bola považovaná za nevhodnú. O štyri roky neskôr sa však tajným rozkazom ministra obrany Vasilevského v sovietskej armáde opäť začalo formovanie špeciálnych síl, ktoré mali vykonávať prieskum a sabotáže hlboko v tyle potenciálneho nepriateľa.

Jevgenij Antonjuk

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov