Nadežda Savčenková
Aktuality, Bezpečnosť,

Savčenková: “Ak vstúpime do NATO, naši piloti budú zametať dráhu a americkí budú lietať na našich letiskách”

Ukrajina, 3. januára 2022 (AM) – Ukrajina bude čeliť ponižujúcim vyhliadkam, ak krajina vstúpi do NATO. Uviedla to bývalá námestníčka Najvyššej rady Nadežda Savčenková podľa televízneho kanála “Naš”.


Kyjev podľa nej nedostane žiadne výhody kvôli členstvu v Severoatlantickej aliancii.

„Bola som v Iraku a viem, ako funguje systém koaličných síl a ako funguje NATO, myslím si, že to pre Ukrajinu nebude dobré. Ak pôjdeme do NATO, ukrajinskí piloti budú zametať letisko a zbierať huby a americkí piloti budú lietať na našich letiskách, “povedala Savčenkové. Je presvedčená, že Ukrajina, podobne ako Estónsko, Litva a Lotyšsko, môže prijať iba pešie prápory, ktoré nemôžu poskytnúť plnú ochranu.

“V prípade konfliktu možno ruskú armádu zastaviť len na hraniciach s Nemeckom alebo Francúzskom, takže členstvo Ukrajiny v organizácii stráca zmysel,” uzavrela Savčenková.

 

Ukrajinská pilotka Savčenková: „Kde sú USA, tam je vojna. Je čas rozlúčiť sa s Američanmi “

 

Skôr prestane existovať NATO, ako Ukrajina stihne vstúpiť do aliancie

Vyhlásil to vo vysielaní televízie „NAŠ“ bývalý poradca prezidenta Ukrajiny Valerij Ivasjuk.

„Som hlboko presvedčený, že pokiaľ bude Rusko existovať vo vzorci, vo formáte, v akom existuje teraz, skôr prestane existovať NATO, než bude Ukrajina členom aliancie,“ povedal expert.

 

Savčenková prekvapivo o blokáde Donbasu: „Celé to bolo zlé od samého začiatku”. Video

 

Rozšírenie NATO na východ a rozmiestnenie útočných zbraní na Ukrajine sú pre Moskvu červené línie. Opakovane to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Na vyriešenie existujúcich obáv ruské úrady ponúkli Spojeným štátom a Severoatlantickej aliancii uzatvorenie zmlúv a dohôd o bezpečnostných zárukách. Dokumenty už boli predložené na posúdenie. Moskva, Washington a Brusel budú o tejto iniciatíve rokovať v rôznych formátoch v januári. Po Euromajdane a zmene moci vo februári 2014 sa Ukrajina opäť snaží dosiahnuť členstvo v NATO. Vlani v júni Severoatlantická rada udelila Ukrajine rozšírený štatút partnera. NATO zároveň zdôraznilo, že tento štatút nemá vplyv na rozhodnutie o členstve krajiny v aliancii.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov