Test rakety Zirkon
Aktuality, Námorníctvo,

Ruská odpoveď na tlak západu. Lode vyzbrojené raketami Zirkon sa pri krajínách NATO objavia do polovice roka

Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Nikolaj Jevmenov oznámil, že v súčasnosti sa vo vodách svetového oceánu nachádza najmenej 70 vojnových lodí a ponoriek rôznych typov.


 

Lode a ponorky ruského námorníctva plnia širokú škálu úloh, od bežného hliadkovania v medzinárodných vodách až po úlohy súvisiace s plnením bojových povinností. Takéto veľké množstvo vojnových lodí umiestnených vo vodách svetového oceánu poskytuje spoľahlivú ochranu ruských hraníc a národných záujmov Ruska, navyše dnes je rozvoj námorných síl veľmi aktívny, o čom svedčí množstvo nových lodí a ponoriek, ktoré pribudli do flotily a výstavba ďalších najnovších vojnových lodí.

 

„Rok 2021 sa pre flotilu stal etapou stabilného rozvoja vo všetkých aspektoch. Ruské námorníctvo deň čo deň demonštrovalo, že má oceánsky status a je schopné efektívne operovať vo všetkých zemepisných šírkach,“ povedal N. Jevmenov. Lode a ponorky ruského námorníctva v uplynulom roku opakovane čelili pokusom lodí NATO narušiť ruské výsostné vody, ktorých potlačením demonštrovali vysokú úroveň bezpečnosti ruských hraníc.

 

Strach v Tichom oceáne. Generalissimus Suvorov vstupuje do služby

 

Bojové lietadlá Suchoj Su-30 budú v roku 2022 nasadené v Kaliningrade. Ako uvádzajú noviny Izvestija s odvolaním sa na zdroje z ruského ministerstva obrany, stíhačky budú slúžiť na dodatočnú ochranu leteckej skupiny, ktorá stráži ruskú Kaliningradskú enklávu. Nové lietadlá vstúpia do služby u 4. gardového námorného útočného pluku. Podľa doterajších informácií posádky lietadiel spolu s špecialistami inžinierstva a letiskovej podpory už pracujú na zavedení Su-30SM2 do prevádzky. Prvé stíhačky budú tak plno nasadené do služby v pluku v roku 2022. Ruský 4. gardový útočný pluk slúži na boj proti pozemným, vzdušným a námorným cieľom vo vodách enklávy Kaliningrad. Táto vojenská jednotka spolu so 689. stíhacím leteckým plukom chráni Kaliningrad pred náletmi od mora, ako aj od hraníc susedných štátov.

 

Stíhačky Suchoj Su-30SM2 sú vybavené motormi AL-41F1S s premenlivým vektorom ťahu a modernizovanou radarovou stanicou, ako aj viackanálovým integrovaným komunikačným, dátovým, navigačným a identifikačným systémom. Nový systém umožní Su-30SM interakciu s ťažkými dronmi a lietadlami piatej generácie.

 

V tom istom čase, ako budú nasadené nové stíhačky v Kaliningrade, Rusko plánuje rozmiestenie hypersonických rakiet Zirkon v Čiernom a Stredozemnom mori. Konanie Ruskej federácie sa dá chápať ako reakcia na chovanie aliancie NATO. Plošné odmietnutie NATO diskutovať o podmienkach Ruska o nerozšírení na východ by mohlo prinútiť Moskvu k mimoriadne tvrdým opatreniam. Podľa nepotvrdených správ Rusko vážne zvažuje možnosť rozmiestnenia najmodernejších hypersonických zbraní v blízkosti európskych hraníc.

 

Zatiaľ podľa neoficiálnych informácií sa do polovice roka pri niektorých krajinách NATO objavia ruské vojnové lode vyzbrojené riadenými strelami Zirkon. Na pozadí spustenia sériovej výroby hypersonických riadených striel Zirkon a ukončenia testov tejto unikátnej zbrane sa do polovice tohto roka objavia na hraniciach členských krajín NATO. Nasadenie lodí vybavených „Zirkonmi“ v Stredozemnom mori je zároveň oveľa desivejšie – NATO v tomto smere prakticky nemá žiadne systémy protivzdušnej obrany / protiraketovej obrany.

 

 

Vojenský expert Baranec: „Zirkon“ premení americkú lietadlovú loď na obrovský bratský cintorín

 

Podľa dostupných údajov sa v priebehu nasledujúcich 2-3 mesiacov začnú lode ruského námorníctva vybavovať hypersonickými zbraňami, po ktorých budú odoslané do rôznych oblastí planéty, aby splnili zadané úlohy. Predpokladá sa, že do polovice roka sa v Stredozemnom mori objavia ruské vojnové lode vybavené hypersonickými riadenými strelami Zircon. Bude to priamy náznak pre NATO, že ďalšie napätie vo vzťahoch môže viesť k mimoriadne nežiaducim následkom pre Alianciu, najmä preto, že ruské Zirkony rozmiestnené v Stredozemnom mori mieria na celú južnú Európu. Experti predpovedajú NATO ďalšie „špeciálne problémy“ vo chvíli, keď sa na ruské ponorky začnú inštalovať hypersonické riadené strely Zirkon, s ktorých odhalením má Aliancia aj na malom území zjavne veľmi vážne problémy.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov