Ilustračné foto: Pochod pravicových radikálnych skupín v Kyjeve
Aktuality, Bezpečnosť, História,

Rezolúcia OSN: Kto má pre nacizmus stále otvorené dvere?

Podľa včera (16. 12. 2021) prijatej rezolúcie VZ OSN sú to Spojené štáty americké a Ukrajina. 130 štátov dvere pred nacizmom zatvára a 49 štátov, vrátane Slovenskej republiky, sa zdržalo pri hlasovaní a teda slovenská diplomacia je už niekoľko rokov nerozhodnutá, či nacizmu dvere otvorí a či ich pred ním zabuchne. Dokorán dvere nacizmu otvorila iba diplomacia SR za vlády Ivety Radičovej.


 

Valné zhromaždenie prijalo protinacistickú rezolúciu z dielne Ruska a ďalších desiatok štátov pod názvom: „Boj s velebením nacizmu, neonacizmom a ďalšími praktikami, ktoré spôsobujú eskaláciu súčasných foriem rasizmu, rasovej diskriminácie, xenofóbie a s nimi spojenej neznášanlivosti“.

 

Rezolúcia odporúča členským štátom OSN prijať patričné a konkrétne opatrenia, „vrátane v zákonodarstve a v sfére vzdelávania, v súlade s ich medzinárodnými záväzkami a oblasti ľudských práv, aby bolo odvrátené prehodnocovanie výsledkov Druhej svetovej vojny a odmietanie zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, spáchaných počas Druhej svetovej vojny“.

 

Autori dokumentu rozhodne odsudzujú incidenty, spojené s velebením a propagandou nacizmu, konkrétne aj tvorbu graffiti a obrázkov s pronacistickým obsahom, vrátane na pamätníky hrdinom a obetiam Druhej svetovej vojny.

 

Rezolúcia nástojčivo vyzýva štáty na likvidáciu všetkých foriem rasovej diskriminácie všetkými adekvátnymi prostriedkami, vrátane zákonodarných, ak si to vyžaduje situácia.

 

Dokument okrem toho odsudzuje používanie vzdelávacích materiálov a taktiež rétoriky počas výučby, ktoré propagujú rasizmus, diskrimináciu, nenávisť a násilie na základe etnického pôvodu, národnosti, náboženstva alebo presvedčenia.

 

Rezolúcie tohto zamerania sú v OSN prijímané na konci každého roka. Slovenská republika sa za svoje postoje k nim asi hanbí, pretože správy o nich každoročne „zabúda“ uverejniť nielen Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ale aj TASR a naše verejnoprávne médiá. Pričom všetci vieme prečo. Napríklad kvôli už vyše roka vládnucej segregácii nášho obyvateľstva.

 

Delegácia SZPB

 

Najzásadovejšie voči tejto praxi vystupuje Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a jeho médiá, ktorý zaznamenáva aj to, čo si iní nevšímajú. Jeho Ročenka odbojárov 2022 (vyšla v novembri 2021) ako jediná zverejnila postoj verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej pri augustovom pietnom Stretnutí generácií na Nemcami vypálenom Kališti.

 

Mária Patakyová pri kladení vencov na augustovom pietnom Stretnutí generácií na Nemcami vypálenom Kališti

 

„Poukázala na holokaust, čo sa spočiatku zdalo ako mimo témy. No len do momentu, keď si prítomní uvedomili, že to, na čo ombudsmanka poukazuje, nie je o minulosti, ale najmä o aktuálnej prítomnosti: ´Holokaust priniesol otrasné poučenie o tom, že priemyselným spôsobom je možné zorganizovať likvidáciu miliónov ľudí! Výberom menšiny a zmanipulovaním väčšiny sa vytvorí spoločný cieľ. V kontexte Druhej svetovej vojny to bola likvidácia menšiny, ktorej osud bol následne spečatený. Nepriateľskou sa však následne môže stať akákoľvek skupina, ktorú manipulátori označia za nežiaducu a môže sa stať obeťou. Preto by sme mali byť obozretní a vnímaví voči konfrontačným postojom, diskriminácii či segregačným praktikám – javom, ktoré sa v spoločnosti objavujú aj v súčasnosti. Je potrebné dôsledne rozlišovať na základe dostupných historických a vedeckých faktov medzi neprípustným hrubým porušovaním ľudských práv a ich obmedzovaním z legitímnych dôvodov´,“ uviedla v prejave slovenská verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov