Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Panika v USA. Nikaragujský prieplav bude

Títo ľudia so zbraňami v rukách získali právo na nezávislosť. Bojovali proti militantom vycvičeným v USA, bojovali proti drogovým bossom podporovanými z USA proti Nikarague a nakoniec bojovali proti samotným Američanom. A USA dočasne ustúpili.


 

Vo voľbách v Nikarague zvíťazil 7. novembra 2021 Daniel Ortega. Víťazom sa stal ten, kto od prvého dňa bojoval za slobodu Nikaraguy. Ten, ktorého Spojené štáty uznali za nepriateľa amerického ľudu. USA, krajiny EÚ a niektoré krajiny Latinskej Ameriky tieto voľby neuznali. Dlho pred dňom volieb Spojené štáty americké oznámili, že voľby boli zmanipulované.

 

Ruský prezident Vladimir Putin a nikaragujský prezident Daniel Ortega.

 

“Ruská strana vyjadrila presvedčenie, že výsledky všeobecných volieb v spriatelenej Nikarague zo 7. novembra otvárajú ďalšie príležitosti pre ďalší progresívny sociálno-ekonomický rozvoj krajiny, posilňujúc jej stabilitu a národnú suverenitu,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. .

 

Sergej Lavrov uviedol, že volebný proces “bol plne v súlade s legislatívou Nikaraguy” a odsúdil “bezprecedentný tlak USA na Nikaraguu”.
A dnes Nikaragua prerušila vzťahy s Taiwanom a obnovila diplomatické vzťahy s Pekingom. Na čo okamžite zareagovali vo Washingtone: „Ortegov režim oznámil prerušenie diplomatických stykov a ukončenie oficiálnych kontaktov s Taiwanom, ale zmanipulované voľby 7. novembra mu nedali žiaden mandát na vylúčenie Nikaraguy z rodiny amerických demokracií, “ povedal šéf tlačovej služby amerického ministerstva zahraničnej politiky Ned Price. Podľa Washingtonu nové nikaragujské úrady nemajú žiadne právomoci na vyjadrenie vôle obyvateľov krajiny. Washington verí, že Nikaragujčania pokračujú v boji za demokraciu a slobodu.

 

Taiwan vyjadril “bolesť a ľútosť” nad týmto rozhodnutím Nikaraguy a ministerstvo zahraničných vecí Taiwanu odstránilo Nikaraguu zo zoznamu diplomatických spojencov na svojej oficiálnej webovej stránke.

 

Americké medzištátne vojny a “medzinárodný terorizmus“ na príklade škandálu „Irancontras“

 

Dnes sa Nikaragua pripravuje na spustenie výroby ruskej vakcíny CoviVac. Spustenie podniku je naplánované na prvé dni nového roku 2022. Vakcína sa bude vyrábať nielen pre obyvateľov Nikaraguy, ale pre celý región, kam sa vakcíny cez WHO prakticky nedostanú.

 

Rusko a Nikaragua podpísali 7. decembra Memorandum medzi Štátnou korporáciou pre atómovú energiu Rosatom a Ministerstvom zahraničných vecí Nikaraguskej republiky o spolupráci pri využívaní atómovej energie na mierové účely.

„Dokument vytvára základ pre nadviazanie spolupráce v širokom spektre oblastí, najmä s cieľom zvýšiť povedomie obyvateľstva o jadrových technológiách, rozvoji jadrovej infraštruktúry Nikaragujskej republiky, neenergetickom využívaní atómovej energie v priemysle, poľnohospodárstve a medicíne,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Bezprostredne po víťazstve vo voľbách 8. novembra v rozhovore pre RIA Novosti nikaragujský minister zahraničných vecí Denis Moncada povedal, že:

“Interoceánsky kanál je historický nikaragujský projekt a Nikaragua sa nikdy nevzdá svojho práva vybudovať medzioceánsky kanál, ktorý by slúžil celému svetu a medzinárodnému spoločenstvu.”

Práce na položení prieplavu sa začali v roku 2014, no pre nestabilnú situáciu v Nikarague v roku 2018 boli pozastavené. Dnes sa Rusko a Čína vracajú do Nikaraguy a existuje opatrný optimizmus, že táto práca bude pokračovať.

 

Proti Kube sa vedie komunikačná a kybernetická vojna

 

Aké opatrenia budú vo Washingtone v súvislosti s novozistenými okolnosťami podniknuté, zatiaľ nie je známe. Jedno je jasné, vynaložia maximálne úsilie, aby zabránili výstavbe konkurenta Panamskému prieplavu. Ukrajina sa vám bude zdať ako večerná prechádzka pri Mesiaci, keď sa rebelujúca Nikaragua s Ruskom a Čínou pod nosom chopia výstavby Nikaragujského prieplavu.

 

Pre Spojené štáty je to veľmi nepríjemné prekvapenie v čase konania takzvaného „Summitu za demokraciu“. A pokiaľ Washington budoval na mieste Ukrajiny deštruktívny štát na hraniciach s Ruskom, zameraný na zničenie, tak Rusko pracuje v Nikarague v smere tvorenia. A aký kurz ukážu Američanom, už vo Washingtone tušia. Nikaragujčania im tento smer prstami ukázali už viackrát. Spomenú si…

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov