Ilustračné foto
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Čo je to “afganský tulipán”, alebo prečo sovietski vojaci dávali granáty do pohára

Ruský ľud sa vždy vyznačoval osobitnou vynaliezavosťou. Niekedy predstavuje úplne nečakané vynálezy. Fazetové sklo je jedným z najbežnejších predmetov sovietskeho života. Malo mnoho účelov: od priamych – na čaj a iné tekutiny až po skladovanie rôznych drobností. Sklo však našlo svoje uplatnenie aj vo vojnových podmienkach. Presnejšie povedané, sovietski vojaci v nich počas vojny v Afganistane skladovali granáty. na čo to bolo?


 

 

Ruská vynaliezavosť

Nekomplikované zariadenie s granátom v pohári dostalo prezývku „afganský tulipán“. Toto zariadenie bolo potrebné na to, aby sa poistka zmenila na kontaktné zariadenie. Inými slovami, bolo to potrebné na to, aby granát nevybuchol tri alebo štyri sekundy po vytiahnutí kontroly, ale v momente kontaktu so skutočným cieľom.

 

Je to všetko o poistke, ktorú má každý granát. Kým je pritlačená k telu, zápalka sa nezapáli a nedovolí projektilu vybuchnúť. Pôvodne bola poistka koncipovaná tak, aby granáty nevybuchli v rukách tých, ktorí ich držali, keď sa hádzali. Poistku však môžete držať aj inak – napríklad vložiť do pohára.

 

Hrdinský boj ruských pohraničníkov na 12 pohraničnej základni v Tadžikistane v roku 1993

 

Mechanizmus práce

Problémom granátu je, že jeho letový dosah je obmedzený časovačom poistky. Ale čo keď sa bitka odohráva v horách a ona potrebuje letieť dlhšie ako tri až štyri sekundy – projektil jednoducho vybuchne v strede svojej dráhy letu. Preto, aby sa zväčšil dolet, sovietski vojaci prišli s nápadom vložiť do pohára granát s upnutou poistkou, aby sa aktivoval až po rozbití skla. Teraz je táto metóda dokonca vylepšená a „afganský tulipán“ je naviazaný na drony, ktoré spustia zariadenie nad vybraný bod.

 

Nevýhody

Granát mohol voľne „sedieť“ v skle a počas letu z neho často vypadol, čo viedlo k predčasnej explózii. Zároveň, ak sa ho pokúsite zastrčiť silou, existuje veľké nebezpečenstvo, že sklo jednoducho praskne. Navyše vždy existuje možnosť, že sa sklo nerozbije. Potom môže nepriateľ dostať k dispozícii darček v podobe granátu. Napriek tomu, že toto zariadenie bolo rozšírené počas vojny v Afganistane, pre ktorú dostal názov „afganský tulipán“, sovietski vojaci ho nevynašli ako prví. Niečo podobné používali rôzni banditi a teroristi na začiatku 20. storočia – namiesto pohára však používali fľašu bez hrdla.

Alexander Lebedev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov