Ilustračné foto: Národná garda stráži na Capitol Hill vo Washingtone. (Jacquelyn Martin/AP)
Aktuality, Bezpečnosť,

Pád hegemóna alebo šesť dôvodov kolapsu dolárového systému

Akciový trh klesá, šéf Federálneho rezervného systému Powell sa obáva vysokej inflácie, spája to s novou mutáciou vírusu covid, no zároveň hovorí o „silnej“ ekonomike USA.


 

Vyvstáva však otázka, ako to je v skutočnosti? Samozrejme, presná odpoveď neexistuje, ale pokúsim sa poskytnúť predložiť nejaké prognózy.

 

Po prvé. Vysoká inflácia je tu už dlho a je čas si na ňu zvyknúť. Áno, americkí financmajstri zatiaľ jej reálne hodnoty neosvetlili (priemyselná — už 25%, spotrebiteľská — výrazne vyššia ako oficiálne ukazovatele), no postupne privykajú obyvateľstvo k realite.

 

Po druhé. Inflácia sa umelo znižuje a bude sa znižovať aj naďalej. A to z toho dôvodu, že nemôžu priznať jej reálny rast a do konca tohto roka bude v Spojených štátoch predstavovať skutočných 5-6 %. Faktom je, že ak infláciu umelo znižujú, potom, ak si nebudeme všímať detaily (alebo, ako hovoria matematici, „odchýlky väčšieho rádu malosti“), je možné vďaka oficiálnym ukazovateľom HDP zistiť rozdiel medzi skutočnou a podhodnotenou infláciou. Z takýchto výpočtov mi aj vyšiel výsledok, ktorý som uviedol.

 

Vojenský expert Korotčenko: “USA potrebujú vojnu v Európe”

 

Po tretie. Emisie sa nezastavia, to je nemožné, pretože recesia takéhoto rozsahu, ak nebude kompenzovaná, povedie k nezvratným deštruktívnym následkom. Navyše, keďže bankovému systému sa veriť nedá, už nepožičiava reálnemu sektoru v požadovanom rozsahu, Biden akceptoval prvky „Trumpovho plánu“, a to, že začal posielať emitované peniaze do reálneho sektora. Nový emisný plán pre „štrukturálne reformy“ už bol prijatý, takže emisie budú pokračovať.

 

 

Po štvrté. Keďže normálny obeh peňazí v ekonomike bol zničený (aj peniaze odoslané priamo do reálneho sektora sú z neho stiahnuté, idú do finančného sektora a nevracajú sa späť), prílev zdrojov do finančného sektora bude pokračovať. Z toho dôvodu sa netreba obávať totálneho kolapsu trhov z ekonomických dôvodov, môžu tu zohrať úlohu len neekonomické faktory (návrat totálnej karantény, zabratie Taiwanu Čínou a pod.). Keďže sa zdá, že majú nad tým (aj keď len relatívnu) kontrolu, nepredpovedal by som kolaps trhov v blízkej budúcnosti.

 

Operácia „Razgrom“. Zatiaľ len ako fikcia

 

Po piate. Inflačný pokles ekonomiky (pomalý v porovnaní s kolapsom, ktorý mohol byť spôsobený kolapsom finančných trhov alebo prudkým zvýšením úrokových sadzieb zo strany menových autorít) vedie nielen k poklesu príjmov domácností, ale aj k „preriedeniu strednej“ triedy. To následne vedie k veľmi silným štrukturálnym zmenám v dopyte, a teda v ďalšom kroku aj vo výrobe. Zatiaľ to nie je príliš nápadné, keďže podhodnotená inflácia vytvára ilúziu rastu, no čoskoro sa to v niektorých odvetviach prejaví.

 

Po šieste. Mýtus o „silnej“ ekonomike USA súvisí práve s podceňovaním inflácie. To znamená, že to nie je realita, ale fantóm. A v nadchádzajúcich mesiacoch nastane kolaps, čo je dosť možné, dokonca na pozadí rastu akciových trhov. Pritom nie je možné sprísniť úverovú politiku (a Powell to chápe), pretože to nevyhnutne spustí vlnu bankrotov. Domácnosti ani korporácie nebudú pri rastúcich sadzbách schopné splácať naakumulované dlhy.

 

Britský premiér Boris Johnson a ruský prezident Vladimír Putin

 

Záver. Americkú ekonomiku pravdepodobne v blízkej budúcnosti kolaps nepostihne, no menové orgány nebudú schopné zastaviť už začatú štrukturálnu recesiu. Nahromadenie štrukturálnych nerovnováh a prechod na nový obraz ekonomiky by sa mal očakávať do polovice jari 2022.

Michail Chazin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov