Titulka z oficiálneho traileru Turista
Aktuality, História,

Recenzia na ruský bojový film Turista (2021)

Tento rok som si v júli na dovolenke pozrel ruský bojový film Turista (2021). Film vo mne zanechal veľmi dobrý dojem a odporúčam ho všetkým, ktorí majú radi ruské bojové filmy.


 

Film natočila spoločnosť Paritet film, režisérom je Andrej Ščerbinin, scenár napísal Vladimir Izmailov. Premiéra filmu sa uskutočnila v máji 2021 v Stredoafrickej republike, v júli film odvysielali aj v Rusku a následne sa dostal do celého sveta.

 

Videl som niekoľko Ščerbininových bojových filmov, väčšinu som dokonca dopozeral celé bez preklikávania a nenudili ma. K jeho známym filmom patrí napríklad film Sniper (2009) o ruskom elitnom sniperovi, ktorý aj pred svojou rodinou ukrýva fakt o tom, že je prvotriednym vojakom špeciálnej bojovej jednotky. Snaží sa viesť nenápadný život, no keď v meste, v ktorom žije, začne neznámy terorista odstreľovať ľudí a terorizovať mesto, kapitán Oleg Nazarov je prinútený začať konať a použiť celý arzenál svojích bojových skúseností.

 

Ďalším zo Ščerbinových zaujímavých filmov je film Dôchodca 1 a 2 (Отставник 1 a 2) z rokov 2009 a 2010 o bývalom plukovníkovi Specnazu na dôchodku, ktorý bojoval v Čečensku a po rokoch sa vrátil do Moskvy. Keďže kriminálne podsvetie sa dotkne aj bezpečnosti jeho rodiny, bývalý specnazovec, plukovník Dedov, ktorého stvárnil známy ruský herec Boris Galkin, začne situáciu riešiť po svojom. Žiadne bombastické bojové scény typické pre americký brak, len sympatický, mierne melancholický starší pán, ktorý sa nahneval, preto systematicky likviduje všetkých, čo si to zaslúžia.

 

V Rusku je relatívne obľúbený aj Ščerbinov seriál Volací znak Kŕdeľ (Позывной Стая), prvá séria z roku 2013 o skupine ruských žoldnierov, ktorí riešia pre FSB rôzne náročné úlohy doma aj v zahraničí. Tento seriál je však zameraný na mladšiu generáciu, čo má podľa mňa negatívny dopad na dejovú líniu a zápletky. Podstatne vyššie hodnotím Ščerbinov seriál Morskí Diabli (Морские дьяволы) z roku 2019 s čiastočne detektívnou zápletkou o súčastnej jednotke špeciálneho úrčenia ruského vojenského námorníctva.

 

Ale vráťme sa k filmu Turista. Film vychádza z reálnych udalostí a je vlastne určitou poctou mužom ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov, ktorí sa svojho času angažovali v Sýrii, kde pomáhali (a stále aj pomáhajú ako inštruktori) sýrskym vládnym silám legitímneho prezidenta Bašara Asada, ktorého sa nepodarilo Američanom a Západu zvrhnúť, napriek tomu, že zo svojho arzenálu špinavých politických a mocenských trikov vytiahli naozaj všetko, čo mali k dispozícii.

 

Vagnerovci sa oficiálne angažujú aj v Stredoafrickej republike, bohatej na nerastné suroviny, ktorá sa podobne ako Sýria a Líbya dostala do centra pozornosti Američanov. Američania sa snažia na suroviny bohaté krajiny Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky destabilizovať a ovládať cez nastrčené politické figúrky, pričom rabujú všetky miestne zdroje (aj v Európe existujú krajiny, ktoré Američania ovládajú cez proamerické politické elity, vychovávané v rôznych občianskoprávnych nadáciach). V Stredoafrickej republike vagnerovci reálne stoja na strane tých politikov, ktorí sa orientujú na Rusko a Čínu. Vagnerovci týchto politikov chránia pred politickým prevratom, či cieleným atentátom.

 

Dej filmu je jednoduchý a vychádza viac-menej z politickej reality súčastnosti. Do Stredoafrickej republiky zavíta na rotáciu nová skupinka ruských vagnerovcov. Hlavným protagonistom filmu je 27 ročný bývalý policajt Griša Dmitrijev s prezývkou Turista. Keďže sa v krajine pripravujú prezidentské a parlamentné voľby, Američania, ktorí majú veľkú rezidenciu CIA v Čade, sa snažia Stredoafrickú republiku destabilizovať cez moslimské bandy, verbované v Južnom Sudáne a v Čade.

 

Vo filme moslimskí teroristi pod vedením moslimského poľného veliteľa zaútočia na územie Stredoafrickej republiky. Jedným z hlavných cieľov moslimských teroristov je okrem terorizovania obyvateľstva aj rozbitie malej ruskej vojenskej jednotky, brániacej jeden zo strategických bodov v krajine. Zajatých a ranených Rusov majú potom moslimskí teroristi za úlohu beštiálne mučiť a následne zavraždiť, mediálne týranie a vraždy ruských vojakov zaznamenať. Tieto videá majú vyvolať tlak na ruského prezidenta, ktorého má ruská verejnosť prinútiť stiahnuť vagnerovcov zo Stredoafrickej republiky a cieľom je aj dosiahnuť pokles preferencií ruského prezidenta.

 

Podčiarkujem, že tento scenár, ktorý je spomenutý aj vo filme, sa aj v skutočnosti v Stredoafrickej republike v roku 2019 odohral. Moslimským teroristom, ktorí naozaj útočili na ruskú jednotku, sa ale žiadnych Rusov zajať nepodarilo, naopak Rusi zlikvidovali veľké množstvo útočiacich teroristov, čím de facto ušetrili CIA množstvo peňazí. Moslimskí teroristi v Stredoafrickej republike pracujú podľa podobného scenára, ako Islamský štát v Sýrii, ten podľa informácii ruských bezpečnostných odborníkov je takisto dielom agentov americkej CIA.

 

Keďže sa vo filme miestnym moslimským hrdlorezom nedarí, Američania im z Čadu pošlú na pomoc dve špeciálne elitné skupiny moslimských žoldnierov. Vo filme ale silne rezonuje odkaz, že Rusi nikdy nenechávajú svojich napospas, preto sa do akcie zapojí aj špeciálna skupina ruského Specnazu, ktorá prenikne na územie Čadu, pretože sa dozvie trasu jednej zo spomenutých skupín žoldnierov z Čadu, a celú skupinu nemilosrdne zlikviduje (toto je filmová fikcia, táto akcia sa na území Čadu v skutočnosti nestala).

 

Zaujímavá scéna vo filme ukazuje ruského žoldniera, ktorý začne vypočúvať raneného moslimského teroristu z Čadu na trasu, po ktorej má do Stredoafrickej republiky prísť ďalšia skupina teroristov. Keďže Rusi následne vo filme zlikvidujú aj ďalšiu skupinu teroristov, je zrejmé, že zranený a zajatý terorista správne a pravdivo odpovedal na všetky otázky vagnerovcov. Pretože ruskému príslušníkovi špeciálnych síl sa nielen vo filme, ale aj v skutočnosti pri vypočúvaní, odpovedá nakoniec vo vlastnom záujme vždy len pravdivo. A už len na okraj – čo sa týka teroristov – nevzťahuje sa na nich Ženevská konvencia. Americké tvrdenia, že ide o bojovníkov za slobodu, samozrejme, nemôže nikto normálny brať vážne. (vo filme minutáž cca 1:06:00 – 1:08:00)

 

obrázok Rusi prichádzajú k zranenému teroristovi z Čadu

 

Vo filme Turista je aj zaujímavo vykreslená aj práca francúzskej rozviedky. V skutočnosti CIA, samozrejme, kontroluje z veľkej časti aj francúzsku rozviedku, v nej však existujú skupiny, ktoré sa nestotožňujú úplne s americkými predstavami a maniermi. Časť informácii k Rusom vo filme prenikne aj z prostredia francúzskej rozviedky, rovnako ako sa to deje v Stredoafrickej republike, aj v súčasnej existujúcej politickej realite. Záujmy Američanov a Francúzov nie sú vždy totožné.

 

O tom, že Francúzi sabotujú, a v minulosti aj sabotovali rôzne americké akcie, svedčia aj relatívne známe informácie ohľadne bombardovania Juhoslávie zo strany NATO v roku 1999. Týchto náletov sa museli povinne zúčastniť aj francúzske bojové lietadlá, ako však srbskí pyrotechnici potvrdili, francúzske bomby často padali do neobývaných oblastí a mnohé z nich nevybuchli, pretože boli deaktivované.

 

V ruskom bojovom filme Turista sa veľa strieľa a bojuje, film však vychádza z reálnych podkladov a skutočností, a to mu dodáva na kvalite. Každému, kto má chuť si teda pozrieť klasický moderný ruský bojový film, môžem film Turista len odporúčiť.

 

Na záver prikladám odkaz na celý film pre tých, ktorí si ho chcú pozrieť. Samozrejme v ruštine, pretože pozerať ruské bojové filmy so slovenským, alebo nebodaj anglickým dabingom je to isté, ako sa rozhodnúť kúpiť si v Lidli naozaj dobré značkové talianske, či francúzske krabicové víno, a vychutnávať ho večer pri sviečke:

Karol Oravečka

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov