Thor Heyerdahl @HMSLANCASTER
Aktuality, Bezpečnosť,

Nórsko sa postavilo proti aktivite spojencov NATO pri hraniciach Ruska

Nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová v rozhovore pre noviny VG povedala, že nová vláda vystupuje za obmedzenie pohybu spojencov NATO pri hraniciach Ruska.


 

Podľa jej slov sa nórska vláda domnieva, že bez ohľadu na dôležitosť vojenskej prítomnosti Aliancie v regiónoch najbližšej krajine bude pre Oslo lepšie, ak v bezprostrednej blízkosti ruských hraníc budú zvládať situáciu sami, pomocou nórskych lietadiel a lodí. Pre kráľovstvo je to dôležité, zdôraznila nórska ministerka zahraničných vecí.

 

V rámci odpovedí na otázky novinárov počas summitu NATO v Rige 30. novembra Huitfeldtová tiež uviedla, že má v úmysle prerokovať túto otázku s Veľkou Britániou a Spojenými štátmi.
„Môžu sa rozhodovať sami. Ale my zase musíme chrániť záujmy Nórska. A je v nórskom záujme, aby sa o obranu týchto oblastí starali sily nórskych ozbrojených síl samostatne,“ vysvetlila. Ministerka zároveň poznamenala, že teraz nie je prítomnosť americkej armády v oblasti nórsko-ruskej hranice väčšia ako v iných obdobiach „povojnovej éry“.

 

Nórsko porušilo 100-ročnú vojenskú dohodu s Ruskom

 

12. novembra v komentári hovorkyne ruského ministerstva zahraničia Márie Zacharovej zaznelo, že Moskva je vážne znepokojená návštevou nórskej vojnovej lode Thor Heyerdahl a jej vplávaním do prístavu Longyearbyen na polárnom súostroví Špicbergy a vníma to ako skrytú militarizáciu. V tomto prípade ide podľa slov Zacharovovej o rozšírenie nórskeho zákona o prístavoch a plavebných dráhach na Špicbergy. Ide o využitie infraštruktúry súostrovia pri vojenskom plánovaní obrany Nórska, vrátane prijímania posíl od spojencov NATO.

 

2. novembra nový nórsky premiér Jonas Gahr Store vyhlásil, že prioritou politiky jeho vlády voči Rusku musí byť udržanie pevných dobrých susedských vzťahov a spolupráca s Moskvou. Podľa nórskeho premiéra je nutné si uvedomiť spoločnú zodpovednosť Ruska a Nórska ako arktických pobrežných krajín.

 

Strategické arktické súostrovie Svalbardy čaká boj tých najsilnejších krajín

 

Dňa 25. októbra, po rokovaní s ministerkou zahraničných vecí Nórska Anniken Huitfeldtovou, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyjadril presvedčenie, že Nóri sú pragmatickí ľudia. Rusko si chce zachovať pragmatický prístup a zamerať sa na pozitívne momenty, vysvetlil. A všetko, čo musí Nórsko urobiť v rámci svojich záväzkov ako člen NATO, bude robiť, a pritom si uvedomovať dôležitosť vzťahov s Ruskom, zdôraznil ruský minister zahraničných vecí.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov