Ruský hypersonický „klzák“ Avantgard je najrýchlejšou raketou sveta
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský prezident Putin označil vývoj hypersonických zbraní za reakciu na akcie NATO

“Rusko začalo s vývojom hypersonických zbraní v reakcii na hrozby zo strany NATO.” Uviedol na investičnom fóre “Rusko volá!” 30. novembra prezident krajiny Vladimir Putin.


 

Hlava štátu upozornila na to, že v Poľsku a Rumunsku boli rozmiestnené systémy protiraketovej obrany. Zároveň povedal, že úderné systémy Tomahawk môžu byť dodávané aj na odpaľovacích zariadeniach Mk-41, ktoré sú tam umiestnené.

 

“To pre nás vytvára hrozbu. No, toto je jasný fakt. Po všetkom našom presviedčaní a žiadostiach, aby to nerobili, čo sa stalo? Čo vidíme teraz. Chcem zdôrazniť, že práve v reakcii na tieto akcie sme boli nútení začať s vývojom hypersonických zbraní. Toto bola naša odpoveď, “povedal Putin.

 

Americké spravodajské služby „zaspali“ vývoj novej čínskej hypersonickej rakety

 

Prezident tiež uviedol, že v blízkej budúcnosti sa v Rusku objaví nová hypersonická zbraň s maximálnym výkonom 9 Mach. Podľa jeho slov sa očakáva, že sériové dodávky do ruskej flotily sa začnú budúci rok. Vrchný veliteľ ruských vzdušných síl generálporučík AndreJ Judin 29. novembra povedal, že nové lietadlá s hypersonickými zbraňami budú vzdušným silám dodané v roku 2022. Podľa neho bude „úroveň modernosti“ vojenskej a špeciálnej techniky v leteckých silách 89 %.

 

Koľko rakiet Kaliber má ruská flotila? Toto číslo Vás prekvapí

 

Putin 3. novembra oznámil, že na budúci rok začnú k námorníctvu prichádzať hypersonické rakety Zircon . Hlava štátu dodala, že prebiehajúce testy potvrdili aj jedinečnosť komplexov Peresvet (laserový zbraňový komplex) a Avangard. Ruské hypersonické zbrane boli predstavené v roku 2018. Zahŕňajú rakety Avangard, Kinžal a Zirkon.

 

Ruské námorníctvo úspešne vykonalo test rakety Zirkon z ponorky

Ruské námorníctvo v októbri prvýkrát otestovalo hypersonickú raketu námorného raketového systému „Zirkon“ z ponorky. Ministerstvo obrany RF oznámilo, že štart bol úspešný.

 

 

„Ruské námorníctvo prvýkrát testovalo hypersonickú raketu „Zirkon“ z jadrovej ponorky Severodvinsk. Streľba bola vykonaná na imaginárny morský cieľ v oblasti Barentsovho mora. Podľa objektívnych kontrolných údajov let rakety zodpovedal nastaveným parametrom a bol zasiahnutý cieľ,” oznámilo ministerstvo obrany. Zdôraznili, že „testovacie odpálenie rakety Zircon z jadrovej ponorky bolo uznané za úspešné“.

 

Jadrová ponorka so Zirkonom môže zničiť budovu Pentagonu

“Ponorka s raketou Zirkon na palube môže zasiahnuť akýkoľvek cieľ zo vzdialenosti 1 000 km bez rizika, že si vás všimnú,” uviedol pre denník VZGLYAD, kapitán 1. triedy Igor Kurdin. Dosah Zirkonu je od 500 do 1 000 kilometrov. Z takej diaľky nikto našu ponorku neuvidí, pokiaľ ju už dlho a cielene nesleduje, “povedal predseda Klubu ponoriek Petrohradu, kapitán 1. hodnosti Igor Kurdin. Pripomenul, že úlohou amerických protiponorkových síl je odhaliť nepriateľskú jadrovú ponorku skôr, ako odpáli rakety. “Nadzvuková rýchlosť naznačuje, že keď je Zirkon vypustený, je takmer nemožné ho zničiť,” dodal. V tejto súvislosti expert poukázal na to, že ruské jadrové ponorky môžu Zirkonom zničiť akékoľvek veľké administratívne a politické centrum v USA, či už ide o vojenskú základňu, alebo centrálnu budovu Pentagonu.

 

 

 

V júli ruská hlavná fregata Admirál Gorškov úspešne odpálila v Bielom mori nadzvukovú raketu Zirkon na pozemný cieľ. Rýchlosť letu bola sedem Machov, vzdialenosť vyše 350 km. Oznámilo to včera Ministerstvo obrany Ruskej federácie.

„Podľa objektívnych kontrolných údajov raketa Zirkon úspešne zasiahla cieľ priamym zásahom na vzdialenosť viac ako 350 km. Počas testov sa potvrdili taktické a technické vlastnosti rakety, rýchlosť letu bola asi 7 Machov,“ uviedlo ministerstvo.

 

Fregata projektu 22350 Admirál Gorškov odpálila raketu vo vodách Bieleho mora, pričom pozemný cieľ sa nachádzal na pobreží Barentsovho mora. Ministerstvo obrany zdôraznilo, že komplexom Zirkon budú vybavené tak ponorky ako aj lode ruského námorníctva. Letové konštrukčné skúšky nadzvukovej rakety Zirkon z povrchového nosiča — fregaty Admirál Gorškov týmto testom boli úspešne ukončené. Program raketových skúšok v roku 2020 bol úspešne a úplne dokončený, boli uskutočnené tri štarty z fregaty Admirál Gorškov, dva — proti morským cieľom, jeden — proti pozemnému cieľu.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov