Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sieťovo centralizované zväzky. Nie je to nový druh vojsk, ale novinka je to určite

Dnes v noci sa na stránke RIA Novosti objavila správa, že v ruských ozbrojených silách sa objavili zväzky, ktoré sú spôsobilé viesť mohutné sieťovo-centrálne operácie.


 

Sieťovo-centrálny princíp predpokladá, že všetci účastníci bojovej operácie sa stanú súčasťou jednej siete výmeny údajov, čo im umožní dosiahnuť informačnú a komunikačnú prevahu nad protivníkom.

 

Podľa jedného informačného zdroja niekoľko zväzkov už má plnohodnotný komplex zjednoteného systému riadenia taktického ohniva (ESU TZ), skonštruovaného koncernom „Sozvezdie“.

 

Ruský neviditeľný štít: v prípade vojny bude NATO úplne paralyzované

 

„Takýto komplex umožní spojiť v prieskumno-údernom systéme velenie zväzku, prostriedky prieskumu, obrnenú techniku, delostrelectvo, prostriedky PVO, drony, a taktiež jednotky mužstva vďaka kompletom „Strelec“ a výstrojov „Ratnik“, povedal zdroj.

 

Iný špecialista dodal, že terminály ESU TZ umožňujú uskutočňovať sieťovo-centrálne operácie – zväzky si môžu posúvať údaje „v časovom režime, blízkom reálnemu“. Nedávno bola komplexom ESU TZ vybavená Vislianská divízia, dodal.

 

Momentálne sa terminály ESU TZ zabudovávajú do tankov T-14 „Armata“ a T-90 „Prielom“, do samochodných delostreleckých systémov „Msta-S“, do plameňometných systémov „Tosočka“, do raketometov „Tornado“, do dronov „Orlan“, do rozličných spojovacích prostriedkov a mobilných veliteľských stanovíšť, ako aj do protivzdušných raketových komplexov „Tor“ a „Buk-M3“, upresnili špecialisti. V ďalšom sa plánuje „dovybavenie jednotlivých druhov techniky terminálmi ESU TZ počas ich modernizácie“, uviedli.

 

Ruská armáda prijala 19 nových modelov zariadení rádio-elektronického boja

 

Pred časom v komunikačnom oddelení Západného vojenského okruhu OS RF vyhlasovali, že Vislianská divízia prijala do výzbroje ESU TZ, no počet komplexov neuviedli.

 

ESU TZ skonštruoval koncern „Sozvedie“, ktorý patrí do „Roselektroniky“. Daný komplex špeciálneho terminálu vytvára spoločnú sieť, z ktorej získava informácie každá obsluha, posádka bojovej techniky alebo jednotka.

 

Vďaka tomu získava celkovú maximálnu informáciu o bojovom poli a stave jednotlivých „mašín“ aj velenie. Napríklad, na obrazovky terminálov sa dajú zobraziť všeobecné elektronické plány terénu, kde budú zobrazené vlastné vojská v dynamike ich činnosti a aj spravodajsky potvrdené sily protivníka, zobrazené so zameriavača konkrétnej húfnice, nachádzajúcej sa hoci aj desiatky kilometrov od veliteľského stanovišťa, alebo z dronu. Rusi už systém ESU TZ nazvali „vojenským internetom“.
Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov