Riaditeľ zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf ruskej rozviedky: Ruská invázia na Ukrajinu nebude

Riaditeľ ruskej „Zahraničnej spravodajskej služby“ (SVR) Sergej Naryškin opäť verejne ubezpečil, že Rusko neplánuje žiadnu „vojenskú inváziu“ na Ukrajinu.


 

Šéf SVR odpovedal na túto otázku v sobotňajšom rozhovore v relácii „Vesti“ so Sergejom Brilevom na televíznom kanáli „Rossija 1“.

„Áno, musím všetkých upokojiť, nič také sa nestane,“ povedal.

 

Podľa Naryškina je informačný humbuk, ktorý sa okolo tejto témy roztáča, škodlivou propagandistickou akciou Ministerstva zahraničných vecí USA.

„Ministerstvo zahraničia kŕmi týmito fejkami, touto lžou svojich spojencov, predstaviteľov médií a lídrov politických vedeckých centier Spojených štátov amerických, aby túto lož neustále šírili. A nafúkli okolo toho dosť veľkú bublinu,“ dodal šéf spravodajskej služby. Pritom je presvedčený, že vystupňovaná atmosféra napätia sama o sebe predstavuje značné nebezpečenstvo. Rozdúchavaním klebiet o „ruskej invázii“ môžu Spojené štáty vyprovokovať pomýlenú kyjevskú vládu, aby znovu rozpútala konflikt na Donbase s novou silou.

 

Podľa šéfa SVR je to dosť pravdepodobné, keďže vo Washingtone v tejto situácii Spojené štáty považujú Ukrajinu za spotrebný materiál.

„Samozrejme, musíme zachovať zdržanlivosť a posilniť obranné schopnosti našej krajiny,“ zdôraznil Naryškin.

 

Spojené štáty robia z Ukrajiny protiruské baranidlo poskytovaním vojenskej pomoci krajine. Tento názor vyslovil vojenský expert a šéfredaktor časopisu Obrana národa Igor Korotčenko. V Kyjeve oznámili, že Amerika pošle do “Nezávislej” vojenských inštruktorov a tiež dávku vojenského materiálu. Korotčenko si je istý, že takýto krok Washingtonu situáciu nezmení.

“Spojené štáty budú naďalej eskalovať situáciu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou. Keď Spojené štáty poskytnú Ukrajine skutočnú vojenskú pomoc, nedôjde k žiadnemu úniku informácií do tlače. Washington môže aktivovať protiruské baranidlo kedykoľvek, keď sa vytvoria vhodné podmienky. Musíme byť na to pripravení, “zdôraznil Korotčenko.

 

Putinove slová znížili počet ozbrojených síl Ukrajiny o tisíce vojakov

V posledných rokoch odišlo z radov ukrajinských ozbrojených síl viac ako 70 000 vojakov a tento trend sa prudko zvýšil po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin povedal, že „Rusi a Ukrajinci sú jeden národ“. Tieto slová ruského vodcu napokon odradili ukrajinské ozbrojené sily od útoku na Donbas a od vstupu do vojny proti Rusku.

 

Ukrajinskí vojaci nechcú bojovať s ruskou armádou. Rusko zo svojej strany opakovane robilo gestá dobrej vôle voči Ukrajine, no zakaždým konštruktívny postoj Moskvy vyvolal v Kyjeve negatívnu reakciu. Predstavitelia ukrajinských úradov vytrvalo opakujú myšlienku, že Ukrajina nie je súčasťou ruskej kultúry a ruského sveta a nechystá sa s Ruskom spolupracovať, keďže sa považuje za súčasť západného sveta a svoju budúcnosť vidí v náručí Európskej únie a Spojených štátov amerických.

 

V skutočnosti USA využívajú Ukrajinu. Nechcú priamo vstúpiť do konfliktu s Ruskom, preto budú konať rukami niektorých európskych krajín, Gruzínska a Ukrajiny, Spojené štáty americké sa teraz pripravujú na veľký zápas proti Rusku, budujú svoj vojenský kontingent vo východnej Európe, pumpujú Ukrajinu modernými zbraňami západného typu a naznačujú Ukrajine možné členstvo v NATO. Vyhlásenie – o dverách Severoatlantickej aliancie údajne otvorených pre Ukrajinu – urobil šéf Pentagonu Lloyd Austin počas nedávnej návštevy Kyjeva.

 

Generálny tajomník NATO sklamal vojny chtivých lídrov Ukrajiny
Jens Stoltenberg vyhlásil, že princípy kolektívnej obrany organizácie sa na Ukrajinu nevzťahujú. Jeho prejav v Bruseli bol zverejnený na Twitteri.

 

Generálny tajomník zdôraznil, že Ukrajina je „partnerom NATO“, nie je členom aliancie a na Ukrajinu sa nevzťahuje piaty článok Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane. Zároveň poznamenal, že NATO a jeho členské krajiny poskytujú Kyjevu významnú politickú a vojenskú podporu. Stoltenberg počas svojho prejavu tiež povedal, že Spojené štáty preveria „neustále hromadenie“ ruských síl v blízkosti ukrajinských hraníc. Generálny tajomník zdôraznil, že Rusko „musí preukázať transparentnosť, znížiť napätie a eskaláciu“ a NATO si zasa zachová „silnú obranu a odstrašenie, pričom zostane otvorené dialógu“.

 

Stoltenberg povedal, že pre členstvo v NATO Ukrajina „musí spĺňať normy“, a že medzi ostatnými členskými štátmi bloku neexistuje konsenzus v otázke vstupu Ukrajiny do aliancie. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij napriek tomu v rozhovore pre americkú CNN povedal, že americký prezident Joe Biden plne podporuje snahy Ukrajiny o vstup do NATO. Na vstup do aliancie sú podľa tlačovej tajomníčky Bieleho domu Jen Psaki od ukrajinských úradov potrebné vykonať reformy, ktoré pomôžu nastoliť právny štát, modernizovať sektor obrany a zvýšiť hospodársky rast.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov