Americký konvoj
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýrčania nepustili americký vojenský konvoj cez kontrolné stanovište v Hasake a spálili vlajku USA. Video

Sýria, 25. novembra (AM) – Vojaci Sýrskej arabskej armády (SAA) zablokovali pohyb amerického vojenského konvoja v provincii Hasaka. Informovala o tom agentúra SANA .


 

 

Miestne zdroje uviedli, že na kontrolnom stanovišti armády v blízkosti jednej z miestnych dedín sýrski vojaci zadržali konvoj 5 bojových vozidiel amerických ozbrojených síl a nedovolili mu prejsť smerom k mestu Qamishli. Američania tak boli nútení ustúpiť a opustiť oblasť. Na stranu sýrskej armády sa postavili aj miestni obyvatelia, ktorí sa tiež vyslovili proti prejazdu amerických vojenských vozidiel cez ich osadu. Keď sa Američania otočili, na spontánnom stretnutí miestni obyvatelia spálili vlajku Spojených štátov.

 

https://twitter.com/i/status/1463166744474918926

Obyvatelia dediny Hamu neďaleko mesta Al-Qamishli v predvečer zadržali americký konvoj a nedovolili mu prejsť po okraji ich osady, čo ich prinútilo ísť obchádzkou. Konvoj pozostával z troch vozidiel vrátane jedného z kurdských Sýrskych demokratických síl (SDF). Vo všeobecnosti sa kvôli neobľúbenosti kurdských militantov a ich amerických patrónov na severe Sýrie takéto prípady vyskytujú pravidelne.

 

Al-Qamishli sa nachádza v provincii Hasaka, ktorej sever je pod kontrolou SDF podporovaných Spojenými štátmi. V sýrskej provincii Deir ez-Zor Američania spolu s kurdskými militantmi nelegálne ťažia ropu, ktorá sa z krajiny vyváža cez iracké hranice na následný predaj. Nenahlásené príjmy z týchto aktivít končia vo vreckách amerických vojenských veliteľov a poľných veliteľov SDF.

 

Najmä USA, ktoré túto oblasť naďalej okupujú bez akéhokoľvek povolenia od Damasku, od vypuknutia vojny v roku 2011 postupne zaviedli proti Arabskej republike ekonomické sankcie. Krajina zostáva v hroznej ekonomickej tiesni v dôsledku obmedzení Spojených štátov a Európskej únie a zahraničnej okupácie.

 

Pašovací biznis USA a protureckých žoldnierov v Sýrii
9. novembra si protureckí žoldnieri v Sýrii nevedeli podeliť kontraband, informuje sýrska arabská tlačová agentúra SANA. Militanti zo skupiny „Feylak el Mecd“ zaútočili guľometmi a raketami na vozidlá protureckej „vojenskej polície“ pri obci Tell Fender v regióne Tell Abiad na severe provincie Rakka. V dôsledku boja sú na oboch stranách zabití a zranení. Poškodených bolo aj niekoľko vozidiel. Takéto strety sú spravidla spôsobené bojom o kontrolu nad pašeráckou cestou zo Sýrie do Turecka. Týmito potýčkami však trpí civilné obyvateľstvo.

 

Americké okupačné sily v Sýrii presunuli ďalšiu karavánu stoviek ropných tankerov plných ulúpenej sýrskej ropy do Iraku, potom do Turecka,. To je dostatok ropy na pokrytie všetkých energetických potrieb Sýrie na niekoľko mesiacov

 

USA naďalej kontrolujú ropné a plynové polia na severovýchode Sýrie. Ochranu vrtných plošín spolu s Američanmi vykonávajú kurdské sily z aliancie Sýrskych demokratických síl (SDF). Napriek požiadavkám Damasku opustiť územie Sýrie sa na to Američania nechystajú, ale naopak posilňujú svoje pozície a zvyšujú svoju prítomnosť. Američania nedávno vytvorili v severnej Sýrii v provinciách Haseke a Deir ez-Zor deväť vojenských základní, poslednú z nich zorganizovali pri dedine Ain Dawar v bezprostrednej blízkosti hraníc s Irakom a Tureckom.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov