Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Česko urobilo ďalší dôležitý krok voči hybridnému pôsobeniu

 


Česko, 24. novembra 2021 (AM) – Vláda Českej republiky dňa 22. novembra 2021 schválila tzv. akčný plán k Národnej stratégii pre čelenie hybridnému pôsobeniu, ktorý podrobne rozpracováva úlohy pre posilňovanie odolnosti voči týmto hrozbám. Cieľom stratégie, ktorá je prvým dokumentom svojho druhu, je v prvom rade reagovať na zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie, ktoré spolu s prehnaným vývojom nových technológií umožňuje najmä štátnym, ale aj neštátnym aktérom využívať zraniteľnosti demokratickej spoločnosti.

Stratégia a na ňu nadväzujúci akčný plán je výsledkom spoločnej práce Úradu vlády, Ministerstiev obrany, vnútra, zahraničných vecí, Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť a spravodajských služieb.

Podľa ministra obrany Ľubomíra Metnara je Národná stratégia pre čelenie hybridnému pôsobeniu nevyhnutným nástrojom, aby boli schopní nepriateľské kroky rozpoznať a včas a adekvátne na nich reagovať. “Ako na úrovni štátnej správy, tak v rámci celej spoločnosti, pretože hybridné pôsobenie sa stáva súčasťou každodenného života a môže mať mnoho podôb,” uviedol tento rok v apríli, keď novú stratégiu schválila vláda.

Akčný plán k Národnej stratégii pre čelenie hybridnému pôsobeniu stanovuje celkom 15 konkrétnych úloh, ako hybridnému pôsobeniu čeliť. Českú republiku čaká napríklad väčší dôraz na mediálne vzdelávanie a mediálnu gramotnosť, vybudovanie národného systému strategickej komunikácie či zohľadnenie hybridného pôsobenia v národných a medzinárodných cvičeniach. Dôraz sa bude klásť aj na preverovanie priamych zahraničných investícií, ktoré smerujú do kritickej infraštruktúry štátu, alebo na budovanie národnej siete expertov. Bokom nezostane ani boj proti dezinformáciám a posilňovanie odolnosti štátnej správy pred zahraničnými vplyvmi.

Plnenie akčného plánu potom bude prebiehať v úzkej spolupráci s novo schváleným národným koordinátorom agendy čelenia hybridnému pôsobeniu, ktorým je podplukovník Petr Matouš.

„Schválenie akčného plánu vládou je výsledkom dlhodobej medzirezortnej spolupráce. Je to ďalší dôležitý krok v posilňovaní odolnej spoločnosti, odolného štátu a našej kritickej infraštruktúry. Česká republika má teraz konkrétny plán s jasnými úlohami, čo treba urobiť v čelení hybridnému pôsobeniu a ako zvýšiť našu reakcieschopnosť,“ dodal námestník ministra obrany pre riadenie sekcie obrannej politiky a stratégie Jan Havránek s tým, že oných 15 opatrení chce Česko splniť do roku 2023.

Bezpečnostný analytik Schneider: vrešťanie o hybridnej hrozbe z Ruska pochádza z klubovní novodobých zväzákov

Aj Slovensko má novú vojenskú stratégiu

Vláda slovenskej republiky v júli schválila novú vojenskú stratégiu, ktorú vypracovalo ministerstvo obrany krajiny. Tá tvorí nový rámec pre používanie slovenských ozbrojených síl. Okrem toho sa nová vojenská stratégia venuje príprave a spôsobilosti ozbrojených síl. Výsledkom má byť vypracovanie modelu udržateľného rozvoja armády.

Po rokovaní vlády minister obrany Jaroslav Naď zmienil, že dokument vychádza z platnej obrannej a bezpečnostnej stratégie štátu, dokumentov, ktoré boli schválené predtým. Jednou z tém má byť aj boj proti “hybridným hrozbám”. Akčný plán v boji proti nim má byť predložený v najbližšej dobe.

Vojenská stratégiu reaguje na najväčšie bezpečnostné výzvy v prostredí slovenskej republiky, kedy ako najvážnejšia potenciálna hrozba je vymenovaný ozbrojený útok. Navrhovatelia v tejto súvislosti poukazovali na nízku mieru predvídateľnosti budúceho vývoja. Ďalšími faktormi je vývoj jadrového zbrojenia veľmocí a rozvoj ich ozbrojených síl. V stratégii sa tiež spomína rast napätia medzi štátmi a nárast nestability prostredia.

Veľké škody porovnateľné s ozbrojeným útokom tiež, podľa ministerstva obrany krajiny, môže spôsobiť kybernetický útok. Medzi ďalšie hrozby sú v materiáli zaradené dezinformačné kampane, hybridné pôsobenie, zbrane hromadného ničenia, extrémizmus, globálne zdravotnícke hrozby a nelegálna migrácia.

Nová vojenská stratégia ďalej konštatuje, že bezpečnostné záujmy krajiny sú taktiež spojené a previazané so stabilitou a bezpečnosťou spojencov a partnerov. V tejto súvislosti vidí ako najúčinnejší nástroj kolektívnu obranu.
“Ide o skutočne dôležitý a kvalitne pripravený materiál, ktorý s prihliadnutím na vojenské špecifiká našej krajiny reaguje na kľúčové aspekty bezpečnostného prostredia Slovenska (…),” uviedol na svojich sociálnych sieťach minister obrany krajiny Jar Naď.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov