Ramzan Kadyrov
Aktuality, Bezpečnosť,

Čečenský vodca Kadyrov : “Rusko musí mať rovnosť, inak skĺzne do anarchie”

Hlava Čečenska ostro kritizovala tých, ktorí spochybňovali návrh zákona poslancov Čečenskej republiky zakazujúci uvádzanie štátnej príslušnosti zločinca. Pripomeňme, že čečenskí poslanci svoj návrh motivovali tým, že pred zákonom sú si všetci rovní bez ohľadu na národnosť.


 

Ramzan Kadyrov vo svojom telegramovom kanáli nazval tých, ktorí kritizovali tento zákon, „všelijakými politikmi, novinármi a politológmi“, oznámil, že všetci títo „majú rovnakých kurátorov a konajú v rovnakom postavení“. Kadyrov zároveň v tom istom príspevku píše, že ak si „myslíte, že by sa mala uviesť národnosť zločinca, potom je on sám„ za “. Šéf Čečenska cituje štatistiky o zločinoch v Rusku: od začiatku roka ich je asi 1,5 milióna.

 

“A drvivá väčšina nie sú Kaukazania (…) Koľkokrát novinári, ktorí podporujú slobodu slova, uviedli národnosť, náboženstvo, miesto narodenia alebo bydlisko zločinca?” dodáva Kadyrov.

 

Kadyrov obviňuje novinársku obec z toho, že národnú otázku v médiách údajne nastoľuje až vtedy, keď sa Kaukazec dopustí trestného činu. Kadyrov v tejto súvislosti vyzýva na uvedenie národnosti všetkých zločincov, ak sa ich vina preukáže. Podľa neho to bude v tomto kontexte „skutočná sloboda prejavu“.

 

“Chcete absolútnu slobodu slova? VPRED! Od zajtra menujte všetkých – Rusov, Baškirov, Kozákov, Tatárov, Židov, Udmurtov, Burjatov, Jakutov… – VŠETKÝCH bez výnimky! Zároveň sa dozvieme, kto najviac porušuje zákon, ” dodala hlava Čečenska.

 

Kadyrov kritizoval postoj takých novinárov a politikov ako Solovjov, Popov, Ševčenko, Zatulin, Mironov, pričom neuviedol ich mená, ale zároveň ich oslovil. Všetci majú podľa Kadyrova „bábkara, spoločného kurátora“. Kadyrov nemenoval ani „bábkara“, ale nepriamo sa ponúkol, nech ho (Kadyrova) kontaktuje priamo, „bez sprostredkovateľov“.

 

“Nakoniec by v Rusku mala byť úplná rovnosť, alebo to skĺzne k bezpráviu a anarchii.” Dodal Kadyrov.  Nie je prvýkrát, čo Kadyrov mimoriadne ostro zareagoval na názor novinárov a politikov, ktorý sa líši od toho jeho.

 

Štátna duma zváži zákon zakazujúci médiám uvádzať národnosť a náboženstvo osôb podozrivých zo spáchania trestného činu

V Rusku môže byť prijatý zákon zakazujúci zverejňovanie údajov o národnosti a náboženstve osôb podozrivých zo spáchania trestných činov v médiách. Príslušný návrh zákona bol predložený Štátnej dume na posúdenie.

 

Ako sa uvádza vo vysvetlivke k dokumentu, návrh zákona je zameraný na zachovanie mieru a harmónie v mnohonárodnej a multikonfesionálnej krajine. Šírenie nepotvrdených údajov o národnosti, náboženstve a príslušnosti k národom Ruska osôb podozrivých zo spáchania trestných činov by malo byť trestané zákonom, pretože uráža národné a náboženské cítenie normálnych ľudí.

 

V poslednom čase sa v médiách a na internete začalo objavovať množstvo publikácií provokatívneho charakteru, kde sa formuje negatívny postoj k určitej skupine ľudí na základe etnickej príslušnosti alebo náboženstva a ozývajú sa výzvy na násilie voči nim. . Niekto z bezohľadnosti a niekto cielene podnecuje medzietnické a medzináboženské spory, ktoré sa môžu rozvinúť do veľkého konfliktu.

 

Je potrebné poznamenať, že sa to už stalo v ruskej histórii , ale úradom sa podarilo tento trend odstrániť. V súčasnosti sa opäť pokúšajú zasiať nepriateľstvo, zdôraznili čečenskí poslanci, ktorí sú autormi nového zákona. V prípade schválenia sa vykonajú zmeny vo štvrtom článku federálneho zákona „o masmédiách“ a v zákonníku o správnych deliktoch.

 

Tieto návrhy vyvolali verejnú diskusiu. Diskutuje sa najmä o tom, či návrh zákona povedie k tomu, že samotný trestný čin sa stane neosobným, prejde do akejsi abstrakcie, ktorá môže porušiť práva poškodeného.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov