Jadrová ponorka Kursk
Aktuality, Námorníctvo,

Ruský admirál Popov vyhlásil že ponorka Kursk sa potopila po zrážke s ponorkou NATO. Experti reagujú

Vysoký ruský vojenský dôstojník (už nie je vo funkcii) urobil vyhlásenie o dôvodoch potopenia jadrovej ponorky Kursk, čo je v rozpore s oficiálnou verziou o výbuchu torpéda v priestore ponorky. Admirál Vjačeslav Popov urobil vyhlásenie o príčinách tragickej situácie v auguste 2000 v Barentsovom mori. V roku 2000 bol veliteľom Severnej flotily ruského námorníctva.


 

 

V rozhovore pre RIA Novosti admirál uviedol, že zničenie ruskej raketovej ponorky s jadrovým pohonom (APRK) nastala v dôsledku zrážky s ponorkou NATO. Admirál poukázal na to, že ponorka NATO počas cvičení Severnej flotily sledovala jadrovú ponorku Kursk.

 

 

Popov poznamenáva, že „meno cudzej ponorky, ktorá sa zrazila s ruskou, je známe na 90 percent“. Ponorka NATO podľa neho nedokázala zabezpečiť bezpečný kurz, keďže sa ku Kursku priblížila na príliš krátku vzdialenosť, v dôsledku zrážky sa ruská ponorka potopila. Signály SOS v ten deň nevyslal Kursk, ale poškodená blízka ponorka NATO, dodal. Protiponorkové letectvo ruského námorníctva ho našlo pri pobreží Nórska. Protiponorkové letectvo ruského námorníctva ju našlo pri pobreží Nórska.

 

 

Ruský admirál zároveň dodal, že zatiaľ nemôže v médiách povedať, ktorá ponorka NATO bola príčinou tragédie v roku 2000, keďže „nevie poskytnúť dôkazy“. Zároveň podľa neho „bola to ona, kto sa nachádzal v oblasti“, kde došlo ku kolízii s Kurskom.

 

 

Už skôr sa uvádzalo, že v roku 2000 boli v oblasti ruského námorného cvičenia v Barentsovom mori tri ponorky NATO. Boli to britské „Splendid“, ako aj americké „Toledo“ a „Memphis“. Ani Washington, ani Londýn po zodpovedajúcej žiadosti neposkytli Moskve dokumenty o stave týchto ponoriek s tým, že „všetky sú na základniach v prevádzkyschopnom stave“.

 

Kursk sa potopil 12. augusta 2000 v Barentsovom mori 175 kilometrov od Severomorska v hĺbke 108 metrov – podľa oficiálnej verzie v dôsledku výbuchu torpéda na palube a následnej detonácie munície. Pripomíname, že v dôsledku tragédie zo 118 námorníkov nezostal nikto nažive.

 

Odborníci reagujú na vyhlásenie admirála Popova. Spočiatku bolo veľa otázok okolo verzie s výbuchom torpéda. Týkali sa napríklad charakteru poškodenia provy ruského ponorkového krížnika na jadrový pohon. Vo všeobecnosti odborníci poznamenávajú, že vyjadrenia admirála plne vysvetľujú, čo sa stalo. Svojho času už poznamenal, že verzia o zrážke cudzej ponorky s ponorkou Kursk je pre neho prioritou. Je pozoruhodné, že vyjadrenia admirála pre RIA Novosti boli urobené na pozadí priameho nárastu vojenskej aktivity krajín NATO v blízkosti hraníc (vrátane námorných) Ruskej federácie. O raste tejto aktivity nedávno informoval ruský prezident Vladimir Putin (na kolégiu ministerstva zahraničných vecí).

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov