Po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý vykonali československí výsadkári 27. mája 1942, nasledovalo vyhlásenie stanného práva na celom území vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava a masové popravy. Odveta Nemcov vyvrcholila 10. júna vypálením stredočeskej obce Lidice, ktoré Nemci odôvodnili tým, že v dedine sa údajne ukrývajú parašutisti
Aktuality, História,

Kandidát na ministra zahraničia chce sudetonemecký deň v Česku. Bol sa pozrieť napríklad v Lidiciach?

Rozhorel sa ďalší škandál okolo kandidáta na post ministra zahraničných vecí za stranu Pirátov Jána Lipavského. Ľudia si totiž spomenuli na to, ako sa pred pár rokmi zasadzoval o organizovanie Sudetonemeckých dní v Českej republike. Mali by sme sa báť zrušenia Benešových dekrétov pri úradovaní pirátskeho ministra? Rozhovor so sociológom Petrom Hamplem.


 

Že by Lipavského tieto postoje mohli v budúcnosti dohnať?
Peter Hampl: Ono ho to nepoškodí. Ak snáď, potom u tej časti verejnosti, ktorá rovnako Pirátov nepodporuje. Ale pred jeho typickými voličmi a podporovateľmi nie.

 

Ako je to možné?
Pretože tí ľudia od Pirátov sú – podľa ich výrokov (mienia ich Piráti vážne?) – zúfalo nevzdelaní. Treba najskôr vedieť, že bola druhá svetová vojna, treba poznať, čo bola Veľká vlastenecká vojna, čo bola Dukla atď… Títo ľudia o tom nemajú povedomie, alebo úspešne predstierajú, že sú naštudovaním dejín „nezasiahnutí“… Nemajú o tom všetkom poňatie, ale plamenne sa k tomu vyjadrujú. Nevedia o tom ani zbla.

 

Lipavský možno tuší, že tu bývali nejakí takí vtedajší nemeckí obyvatelia, ale nespoja si to s nemeckými nacistickými plánmi na vyhladenie českého národa. Vôbec netuší, že tu boli ozbrojené konflikty, … že sme za vojnu zaplatili niekoľko stoviek tisíc životov našich spoluobčanov. Mňa by ani neprekvapilo, keby Lipavský bol až takto nevzdelaný.

 

A to mu to nikto zo spolustraníkov nemôže povedať?
Ja si myslím, že z tej partie okolo Lipavského to jednoducho už nikto nevie. Alebo účelovo mlčí. Títo ľudia sú oslobodení od akejkoľvek spätnej väzby a do médií si môžu hovoriť vlastne úplne čokoľvek. Skúste ich napomenúť a vmetú vám ihneď do tváre, že to vy ste nacionalista alebo nacista… Výsledkom toho je, že sa kolesá hlúposti roztáčajú. Jedna nekompetencia na seba nabaľuje ďalšie. Toto je skrátka realita krivých zrkadiel.

 

Súčasníci málo čítajú. Nejde o to prečítať „hrubú“ knihu. Ide o to mať základné čitateľské návyky a chápať, že realita nezačala dnes ráno po prebudení. Oni určite absolvujú desiatky politických školení. To sa im uprieť nedá. Lenže výstupom sú nezmysly typu prehnanej korektnosti a genderizmu, …dezinterpretácie dejín. O to väčší sú to narcisy…

 

Pokiaľ nastupujúca generácia tápe v znalostiach o dejinách druhej svetovej vojny, hrozí nepravdivá revízia udalostí, čo môže mať pre súčasnosť dôsledky viac než vážne.

 

Lipavský hovorí, že teraz vylezú národovci a budú sa rozčuľovať, resp. ak bude ten Sudetonemecký deň (dni) aj na našom území. Podľa mňa to hovorí s ohľadom na to, že tým určite vzbudí kontroverziu.
Napríklad im ani nedochádza, ako môcť ohýbajú dejiny. Sú „pirátsky“ vnímaví, že si aspoň uvedomujú, že svojou proklamáciou vyvolajú voči sebe nejaké tie nepriateľské komentáre, že to skritizuje niekto z SPD či od komunistov.

 

Spoliehajú sa na to, že v súčasnom svete to začalo byť jedno a oni sami nemajú vnútornú motiváciu spresniť vlastné reflexie histórie?
Pirátom všeobecne chýba určitá vlastnosť vedcov, určitá akademická akríbia. Nekladú si vlastné otázky, nepočúvajú pamätníkov. Hlavne, že Lipavský „aspoň“ tuší niečo kontroverzné v tom, čo navrhuje, čo hovorí… Trúfne si to preto, lebo vedia, že reagovať budú naň napospol tí, čo ho aj tak nevolia, kto pre neho ruku nezdvihne. Preto ten „rituálny“ tanec okolo pravdy…

 

Ako hovorí mládež – to je mazec…
V tomto smere sa na Piráta hnevať nemožno. Sleduje svoj prospech. Piráti si možno myslia, že si šplhnú protiruským postojom. Lenže on ten ich postoj je protičeský. Piráti majú naivnú predstavu, že ak my stratíme naše samostatné krajiny, že to zvýši ich šance v EÚ, že ich nadnárodné organizácie potľapkajú po chrbte a ponúknu im funkcie.

 

Mali by sa poučiť?
Áno, napríklad, ako ich vo voľbách predbehli Starostovia a nezávislí… To isté ich stretne v EÚ, ale vo väčšom. Ich politika im nezametie / nevydláždi cestičku k najkrajším domom v Londýne, kde je tak báječné bývanie.

 

Nadšenie zo západných korporácií sme tu mali začiatkom 90. rokov. Časom sa vďaka ekonomickým tunelom ukázalo, ako to s nami korporácie mysleli… Zmenilo sa snáď niečo? Zostalo Čechom niečo české v rukách českých? Takto sme si predstavovali prekvitajúcu Republiku českú? Korporácie nás využili. Nedali nám svetovú šancu… Každopádne akýkoľvek medializovaný výrok prináša reklamu. Tak sa môže Lipavský pretrhnúť – „hlavne, nech sa o mne hovorí“… Napríklad si hovorí…

 

Snáď by mali mať niektorí Česi dôvod obávať sa tzv. prelomenia Benešových dekrétov… Hrozí to? Budú u nás s oneskorením Nemci reštituovať?
Reálnejšie je skôr to, že jednotliví Česi majetky Nemcom vracať nebudú. To skôr náš štát ako celok bude musieť Spolkovej republike Nemecko zaplatiť nejakú paušálnu „kompenzáciu“… Takže nás to aj s cirkevnými reštitúciami vyjde na celé stovky miliárd… Ak pár Čechov z toho dostane provízie či budú urobené nejakými správcami, potom asi zabudnú aj na svoju národnú hrdosť.

 

V druhej svetovej vojne sme tu mali občanov odvážnych aj tých kolaborujúcich s tým režimom, ktorý tu iných našich občanov popravoval, ktorý rozbil našu zem, plánoval vyhladenie Slovanov… Ja považujem partiu okolo pána Lipavského skôr za ignorantov a nevzdelaných. Bol sa napríklad pán Lipavský pozrieť v Lidiciach? Hovorí, akoby tam nohou nevstúpil…

 

Pán Jindrák pred časom v ČROo hovoril, že s Nemeckom máme dobré vzťahy, ale že sa môžu kedykoľvek zhoršiť… Čo tým myslel podľa vás? Ostatne historicky to nie je dlho, čo Sudetami znela Horst Wessel Lied…
To, že tu od druhej svetovej vojny nebojujeme, to je najlepšia naša dejinná epizóda „všetkých čias“. Nič nie je ale samozrejmé, v EÚ je teraz mnoho zvláštnych procesov, ktoré sme pred pár rokmi nemohli predvídať.

 

Preto sú obavy na mieste a mali by sme starostlivo vážiť, ktoré „Dni“ budeme u nás zavádzať… Každá rovnováha je krehká. Za seba hovorím: neponáhľajme sa byť zas až tak veľmi submisívni. Mohli by sme tým prebudiť určité sily, ktoré by smerom na Západ od nás mali radšej zostať spať.

Vladimír Franta

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov