MiG-29 Azerbajdžanských vzdušných síl, zdroj: wikimedia commons
Aktuality, Letectvo,

Azerbajdžanské stíhačky MiG-29 sú odteraz vyzbrojené izraelskými raketami I-Derby ER

Stíhacie lietadlá Azerbajdžanských vzdušných síl (Azərbaycan hərbi hava qüvvələri) získali izraelské letecké rakety typu vzduch-vzduch. Podľa správy Azerbajdžanských ozbrojených síl, uverejnenej na kanáli Telegram, Baku zakúpilo rakety I-Derby ER.


 

Zverejnená správa neobsahuje ďalšie podrobnosti o dohode, uvádza však, že rakety už boli zaradené do služby v azerbajdžanskom letectve, konkrétne nimi budú vyzbrojené stíhacie lietadlá MiG-29. Počet dodaných rakiet taktiež nebol zverejnený. Je známe, že rakety I-Derby ER sú hlbokou modernizáciou rakiet z rodiny Derby a v súčasnosti predstavujú najnovšie a najpokročilejšie izraelské sériovo vyrábané rakety vo svojej kategórii – vyrábané sú izraelskou zbrojárskou spoločnosťou Rafael (Rafael Advanced Defence Systems).

 

I-Derby ER je raketa stredného dosahu (niekedy sa uvádza aj – raketa s predĺženým dosahom), schopná letieť rýchlosťou až Mach 4 (podľa materiálov spoločnosti Rafael je raketa vybavená dvojpulzným raketovým motorom) a dokáže zasiahnuť ciele až na vzdialenosť 100 km. Dĺžka rakety je 3,6 m, hmotnosť rakety 118 kg, z toho 23 kg pripadá na bojovú hlavicu. Priemer rakety je 16 cm (vrátane krídeliek – 64 cm). Navádzací systém je kombinovaný – zahŕňa riadiaco-inerciálny systém v strednej časti rakety a aktívnu radarovú samonavádzaciu hlavicu, pre prenos dát používa vlastný systém, tzv. Rafael Global Link alebo dátové spojenie zákazníka. Jedna z verzií tejto rakety je súčasťou izraelského systému protivzdušnej obrany SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby).

 

Detail izraelskej rakety stredného dosahu od spoločnosti Rafael, I-Derby ER, zdroj: topcor.ru/Rafael

 

Rakety boli integrované do bojových systémov rôznych moderných stíhacích lietadiel ako sú F-15, F-16C/D, F-18, Eurofighter Typhoon, F-5, Mirage 2000, JAS-39 Gripen, indický Tédžas, vysoko pravdepodobne taktiež indický Suchoj Su-30MKI, kórejský F/A-50, v októbri 2017 ich získalo aj letectvo Kolumbie – v rámci modernizačného programu lietadiel IAI Kfir, no a teraz ich budú môcť používať už aj stíhacie lietadlá MiG-29, s doložkou „na žiadosť zákazníka”. Vo výzbroji Azerbajdžanských vzdušných síl sa v súčasnosti nachádza 10 kusov (7 jednomiestnych a 3 dvojmiestne) stíhacích lietadiel MiG-29, ktoré boli zakúpené z Bieloruska a Ukrajiny.
Fero Kysucký

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov