Sergej Šojgu a Vladimír Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin vyzval na lepšiu diverzifikáciu zbrojoviek. Ministerstvo ráta s americkým útokom na Donbas

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že je potrebné efektívnejšie pracovať na diverzifikácii obranného priemyslu. Povedal to na zasadnutí vojensko-priemyselnej komisie, ktorého zábery priniesla televízna stanica “Rusko 24”.


“V posledných rokoch produkcia civilných produktov v objeme produkcie obranného priemyslu neustále rastie,” poznamenal ruský líder. Pripomenul, že v roku 2020 bol podiel takýchto produktov 25,6 %.

„Zároveň musíme v tomto smere v budúcnosti pracovať oveľa efektívnejšie. V tomto sú určite rezervy. Je dôležité správne a jasne stanoviť priority, na tomto základe vybudovať strednodobé a dlhodobé plánovanie, “uviedol.

 

Organizácie obranného priemyslu musia širšie využiť príležitosti, ktoré sa otvárajú pri realizácii národných projektov a štátnych programov, zdôraznil Putin. Účasť na nich umožňuje zvýšiť produkciu civilných produktov, dodal.

 

Podľa hlavy štátu bol v roku 2020 obranný poriadok štátu splnený na 96,2 %. „Pripomínam, že napríklad v roku 2012 to bolo viac ako 80, a to sa považovalo za dobré. Tu sme sa dostali na takú úroveň a takto vysokú latku si držíme už viac ako päť rokov. Aj napriek vážnym obmedzeniam spojeným s epidémiou koronavírusu fungujú organizácie obranného priemyslu stabilne, nepripúšťajú žiadne prerušenia alebo oneskorenia dodávok,“ povedal Putin.

 

Pri vývoji nového štátneho programu vyzbrojovania je dôležité dôkladne zvážiť všetky hlavné svetové trendy vo vývoji vojenskej techniky, zdôraznil Putin. Týmito trendmi sú zavádzanie pokročilých informačných biokognitívnych technológií, presadzovanie hypersonických systémov a zbraní založených na nových fyzikálnych princípoch, ako aj najnovšie spravodajské, komunikačné, riadiace a navigačné systémy, ako aj rozšírené používanie robotiky a využívanie umelej inteligencie.

„Toto sú oblasti, ktoré rozhodujúcim spôsobom určia budúci vzhľad a bojový potenciál našich ozbrojených síl,“ poznamenala hlava štátu.

Vladimir Putin 1. novembra oznámil blízky začiatok dodávok protilietadlových raketových systémov S-500 armáde. Úspešné ukončenie skúšok komplexov oznámil v máji tohto roku. Potom poznamenal, že v leteckých silách Ruska bolo viac ako 70 % protilietadlových raketových plukov prezbrojených modernými systémami S-400.

 

 

Ruské ministerstvo obrany odhalilo prípravu Spojených štátov k útoku na Donbas z Čierneho mora

Americké vojnové lode, ktoré sa objavili v Čiernom mori a pravidelné lety amerických bombardérov a stíhačiek v západnej časti Čierneho mora naznačujú prípravu Spojených štátov na vojenský útok na Donbas. Správy o tom potvrdili predstavitelia ruského rezortu obrany. Poznamenali, že momentálne nie sú informácie o zámeroch zaútočiť v najbližších dňoch, situácia však bude závisieť od objektívnej situácie v regióne.

 

„Vzhľadom na skutočnosť, že okrem amerického námorníctva sa do cvičenia plánuje zapojiť aj taktické, hliadkové a strategické letectvo, ako aj kontingenty ozbrojených síl Bulharska, Gruzínska, Rumunska, Turecka a Ukrajiny, je evidentné, že sa chystá divadlo bojových operácií v prípade, že Kyjev spustí vojenské operácie na juhovýchode,“ informuje Ministerstvo obrany Ruskej federácie.

 

 

Podľa expertov je nepravdepodobné, že Washington v súčasnej situácii podnikne útoky na Donbas a počká, kým Kyjev nezačne s aktívnym postupom, ktorý mimochodom zmarili odvetné údery a protiútoky síl DĽR. Spojené štáty verili, že ukrajinské ozbrojené sily by mohli v priebehu niekoľkých dní postúpiť hlboko do Deneckej republiky, v takom prípade mohli pripravovať útok, no neskôr, keď sa zistilo, že blesková vojna ukrajinských ozbrojených síl sa nekoná, Spojené štáty sa taktne stiahli z východnej časti Čierneho mora, hoci hrozba stále zostáva.

Peter Nagy

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov