Sergej Šojgu a Vladimír Putin
Aktuality, Bezpečnosť,

“Toto je úplne iná armáda”. Šojgu prehovoril o vysokej bojovnosti v ruskej armáde

Ruská armáda má dnes veľmi vysokého bojového ducha, povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu v programe “Moskva. Kremeľ. Putin “na televíznom kanáli” Rusko 1 “.


 

“Veľmi, veľmi vysoká bojovnosť. Je to dané aj tým, že u nás sýrskou operáciou prešli prakticky všetci velitelia všetkých stupňov, velitelia plukov, brigád, divízií, armád, velitelia okrskov, náčelníci štábov až po veliteľov práporov, takže všetci majú, samozrejme, bojové skúsenosti “-cituje ho ako RIA Novosti .

 

Podľa neho má viac ako 90 % pilotov ruských vzdušných a kozmických síl bojové skúsenosti. “Niekto má sto a sú takí, ktorí majú 400 bojových letov – toto je, samozrejme, úplne iná armáda,” zdôraznil Šojgu.

 

Vojenské transportné lietadlo Il-76 zo stavu VKS RF počas pristátia na leteckej základni Humajmím (Khmeimim) v Sýrii, zdroj: RIA Novosti

 

Ministrove varovanie

Ruský minister obrany vydal varovanie pre oficiálny Washington, ktorý posiela americké vojnové lode do Čierneho mora. Ruská armáda sa podľa ministra stále pozerá, no každú chvíľu je pripravená na tvrdú odpoveď. Vo vysielaní televízneho kanála Russia 1 Sergej Šojgu povedal, že prítomnosť amerických lodí v Čiernom mori je testom obranyschopnosti južných hraníc Ruska. Úrady a ruská armáda si to dobre uvedomujú a nepúšťajú cudzincov z dohľadu. Šojgu vysvetlil, že akonáhle cudzia loď vstúpi do Čierneho mora, okamžite sa ocitne pod prísnym dohľadom a sprievodom armády.

“Pozorujeme, sprevádzame a chápeme, že akékoľvek provokácie sú možné kedykoľvek a kedykoľvek,” povedal Šojgu a ako príklad uviedol nedávny incident s britskou loďou. Poznamenal tiež, že ministerstvo by takéto veci nemalo dovoliť.

 

Vojenské stretnutia, ktoré tento týždeň uskutočnil prezident Vladimir Putin v Soči, zhrnuli vývoj ruských ozbrojených síl v posledných rokoch a stanovili pre ne nové úlohy. Minister obrany Sergej Šojgu o tom povedal v rozhovore pre televízny kanál Russia-1. Šéf ruského vojenského oddelenia vyzdvihol podľa neho kľúčové úspechy, ktoré umožňujú hovoriť o kvalitatívnych zmenách v ruských ozbrojených silách. Tak pomenoval nové série zbraní, ktoré budú jednotkám dodané v blízkej budúcnosti. Ide o protilietadlové raketové systémy S-500, vysoko presné raketové systémy Kaliber pre ponorky a hladinové lode a hypersonické rakety Zirkon.

 

Bezkonkurenčné zbrane boli vyvinuté s minimálnymi ekonomickými nákladmi. Pokiaľ ide o vojenské výdavky, Rusko je teraz na 9. mieste na svete. Čo sa týka vojenských výdavkov, predbiehajú ho Spojené štáty americké s obrovským vojenským rozpočtom – viac ako 720 miliárd dolárov, ako aj Čína, Veľká Británia, Francúzsko, Saudská Arábia…

 

Šojgu uviedol, že vojenský vzdelávací systém funguje proaktívne a darí sa mu vychovať špecialistov na novú vojenskú techniku. Podarilo sa napraviť nedostatky brannej výchovy. Pred siedmimi rokmi teda chýbalo takmer 1400 vojenských pilotov. Deficit sa tvoril v dôsledku toho, že za predchádzajúceho vojenského vedenia vojenské školy niekoľko rokov neprijímali kadetov. Okrem toho boli dôstojníci hromadne prepúšťaní. Minister uviedol, že treba prijať mimoriadne opatrenia. Letecký výcvik sa skrátil z piatich rokov na štyri. Veľký počet predtým prepustených pilotov sa vrátil do služby.

 

Minister hovoril o epidemiologickej situácii v ozbrojených silách. Zaočkovanosť medzi vojenským personálom je 95%. 5 % tvoria tí, ktorí podľa zdravotných indikácií nemôžu byť očkovaní. „Úmrtnosť na koronavírus je hlavným ukazovateľom. Máme to 45-krát – nie percent, ale krát menej ako celoruské ukazovatele. Preto opatrenia, ktoré boli prijaté v ozbrojených silách, prinášajú výsledky a tým hlavným je, samozrejme, očkovanie, “povedal Šojgu.

 

Vypustenie rakety Kaliber

 

Nová vojenská doktrína štátu Únie bude schválená v reakcii na hrozby zo strany krajín „kolektívneho Západu“ v blízkej budúcnosti

Ruský minister obrany Sergej Šojgu minulý mesiac oznámil prijatie novej vojenskej doktríny štátu Únie, ktorá bude adekvátnou reakciou na hrozby „kolektívneho Západu“.

„Kolektívny Západ“ realizuje politiku nátlaku na Rusko. Vojenského aj ekonomického charakteru. Presne rovnaká politika sa uplatňuje vo vzťahu k Bielorusku. Štáty Únie budú preto na hrozby reagovať primerane. Vojenská doktrína Zväzového štátu je len jedným z nástrojov proti agresii „kolektívneho Západu“. Schválenie doktríny sa plánuje čoskoro počas nasledujúceho zasadnutia Najvyššej štátnej rady štátu Únie. Rusko a Bielorusko teraz okrem iného plánujú bilaterálnu vojenskú spoluprácu na základe programu strategického partnerstva. Bol vyvinutý na 5 rokov dopredu.

 

“Zoskupenie síl primárneho zapojenia NATO v blízkosti hraníc Ruska a Bieloruska sa zdvojnásobilo — až 40 000 vojakov aliancie pokračuje v posilňovaní svojej infraštruktúry a zhoršovaní vojensko-politickej situácie.” Oznámil včera vedúci ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu.

„Prítomnosť bloku NATO v blízkosti hraníc únie Rusko a Bielorusko rastie, zlepšuje sa jeho vojenská infraštruktúra, vytvárajú sa zásoby zbraní, vojenského materiálu a techniky a zavádzajú sa opatrenia na presun vojsk,“ konštatoval Šojgu počas spoločného zasadnutia predstavenstva ruského a bieloruského ministerstva obrany. „Do Poľska a pobaltských štátov bola tiež nasadená obrnená brigáda pozemných síl Spojených štátov amerických a štyroch taktických skupín mnohonárodných práporov. Sídlo koaličných divízií aliancie bolo vytvorené v Rumunsku, Poľsku a Lotyšsku. Kapacita prístavných a letiskových infraštruktúr sa zvyšuje.“

 

Raketa Zirkon

 

Podľa ministra sa sily primárneho zapojenia NATO takmer zdvojnásobili — z 25 000 na 40 000 vojakov

„Washington rozmiestňuje protiraketové systémy Aegis Ashore v Rumunsku a Poľsku. Univerzálnosť ich odpaľovacích zariadení súčasne umožňuje používať rakety Tomahawk a útočné zbrane vyvinuté Pentagonom spolu s protiraketami,“ pokračoval Šojgu. „Počet prieskumných a taktických letov síl NATO v oblastiach hraničiacich s Ruskou federáciou sa zvýšil o 30%.“

Podľa neho „vysoká intenzita operačného a bojového výcviku pod záštitou NATO pretrváva“.

„Každý rok sa v blízkosti západných hraníc únie koná viac ako 30 cvičení, ktorých scenár je založený na ozbrojenej konfrontácii s Ruskom. Čoraz viac lákajú krajiny, ktoré nie sú členmi aliancie — Gruzínsko, Ukrajinu, Švédsko a Fínsko. Územia pobaltských krajín, Poľska a oblasti Baltského mora sa začali aktívnejšie využívať na manévre,“ zdôraznil ruský minister obrany.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov