Traja československí Hrdinovia ZSSR
Aktuality, História,

Čo to ten Zelenskij zase tára? Generál Ludvík Svoboda sa v hrobe obracia

Sovietske vedenie vraj nesprávne oslobodzovalo Kyjev od nacistov v novembri 1943.
Prezident Ukrajiny Vladimír Zelenskij skritizoval v Telegrame vedenie ZSSR za „nesprávne“ oslobodzovanie Kyjeva od nacistov v novembri 1943, zaznamenali dnešnej noci médiá.


 

„Život človeka je najvyššia hodnota. Je to axióma. Je to norma pre akýkoľvek štát, ak je to naozaj štát a nie bezduchá mašina, pre ktorú je človek – proste palivo. Zdroj. Malý parazit, smrť ktorého si „mohutný“ štát ani nevšimne. Lenže pokiaľ reč ide nie o jeden, ale o 500 tisíc životov? Či si on môže nevšimnúť pol milióna ľudí? (…) Môže. Mašine je to jedno. Tá s ľahkosťou zaplatí takú strašnú cenu, pretože existuje rozmar vedenia – oslobodiť Kyjev k výročiu októbrovej revolúcie…,“ napísal Zelenskij.

 

 

Ukrajinský líder tvrdí, že sovietskeho protiútoku (pričom protiútoky podnikali Nemci, ale Červená armáda uskutočňovala Druhú kyjevskú strategickú útočnú operáciu 3. 11.-13. 11. 1943) sa zúčastnili státisíce miestnych obyvateľov, ktorí „boli zle vyzbrojení a nemali vojenskú výstroj“. Týchto bojovníkov „vrhli do istej smrti,“ a v snahe zakryť skutočné počty strát akoby ich ani nezarátali do vojenských počtov.
„Oslobodenie Kyjeva je príbehom bezmedznej ľahostajnosti a krutosti „veľkých“ vodcov a bezmedzného hrdinstva veľkých bojovníkov, ktorí oslobodili mesto od nacistov,“ dodal prezident poprevratového zvyšku Ukrajiny.

 

Vyhlásenie hlavy štátu vyvolalo nejednoznačnú reakciu aj u nich doma. Poslanec najvyššej rady Ukrajiny za stranu „Opozičná platforma – Za život“ Vadim Rabinovič nekompromisne skritizoval Zelenského vo Facebooku za takúto interpretáciu sovietskych dejín. „On napísal „zdravicu“ ku dňu oslobodenia Kyjeva od nacistov, v ktorej sa ani slovíčkom nezmienil o zverstvách nacistov v meste, zato predovšetkým akcentoval „bezduchosť“ velenia sovietskych vojsk. Z textu vyplýva pocit, že pre Zelenského (a presnejšie pre neznámeho autora tohto opusu) nie je oslobodenie Kyjeva od okupantov sviatkom, ani víťazstvom, ale veľkým žiaľom,“ napísal Rabinovič.

 

Sovietski vojaci na Kyjevskom predmostí

 

Poslanec zároveň poukázal na očividnú zmenu politických názorov Zelenského, ktorý sa ešte pred dvomi rokmi fotografoval na hrobe svojho deda – fronťáka a dnes kritizuje sovietsky režim za oslobodenie Kyjeva.

 

Dňa 6. novembra 1943 Kyjev oslobodili vojská 1. ukrajinského frontu gen. Nikolaja Fjodoroviča Vatutina. Ako prvá dosiahla pravý breh Dnepra 1. čs. samostatná brigáda v ZSSR už 5. 11. 1943.

 

V bojoch o Kyjev padlo 30 jej príslušníkov a 80 bolo ranených. Brigáda a jej veliteľ plk. Ľ. Svoboda boli vyznamenaní Radom Suvorova II. stupňa, 139 príslušníkov bolo vyznamenaných ďalšími radmi a medailami. Traja sa stali Hrdinami ZSSR: veliteľ roty stredných tankov T-34/76 Josef Buršík, veliteľ roty samopalníkov Antonín Sochor a veliteľ roty ľahkých tankov T-70 Richard Tesařík.

 

Čím oslovil generál Ludvík Svoboda pred touto operáciou veliteľa armády genplk. Čibisova? (Zaznamenané v knihe „Z Buzuluku do Prahy“) Že „útok na Kyjev je v jadru útokom na nepriateľské postavenie pred Prahou… Chceme útočiť v prvom slede“.
A Čibisov mu na to, ukazujúc na mapu, riekol: „Prosím, vyberte si sám smer útoku.“

 

„Ukazujem mu na operačnej mape, kde by sme chceli byť nasadení. – To je ovšem smer hlavného úderu!, hovorí Čibisov.
– Uvedomujem si to, odpovedám. Ale preukážte nám tú dôveru, my nesklameme. Svoju úlohu by sme splnili so cťou.

 

Generál Čibisov nakoniec súhlasil s výhradou, ak nebude mať námietky veliteľstvo frontu. Armádny generál Vatutin a generálporučík Chruščov námietky nemali. A tak sme si potom v lese zakresľovali svoje pásmo – pretiahnutý oblúk ako šíp do stredu Kyjeva, k Dnepru, do stredu mesta podobného Prahe nielen rozsahom a počtom obyvateľov, ale aj architektúrou a polohou na rieke, Vyšgorodom a Podoľjom, ktoré mali podobné mená ako náš Vyšehrad a Podolí…,“ píše vo svojej knihe neskorší armádny generál Ludvík Svoboda.

 

No a o túto pravdivú históriu nás už nie prvýkrát chce pripraviť predstaviteľ „židobanderovského“ (tak sa nazýva vo svete) ukrajinského režimu Vladimír Zelenskij.
Vladimír Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov