Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

USA prisľúbili 10 miliónov dolárov za informácie o lídroch skupiny DarkSide. Google chce poskytnúť Pentagonu svoje technológie

Americké ministerstvo zahraničia vypísalo odmenu až 10 miliónov dolárov za informácie, ktoré pomôžu zistiť totožnosť alebo bydlisko ktoréhokoľvek z hlavných členov hackerskej skupiny DarkSide, ktorá má podľa FBI väzby na Rusko. Okrem toho bolo prisľúbených až 5 miliónov dolárov za informácie, ktoré pomôžu zatknúť členov DarkSide kdekoľvek na svete.


 

V máji zaútočili hackeri zo skupiny DarkSide na americkú ropovodnú spoločnosť Colonial Pipeline. Musela na týždeň vypnúť svoje siete a zaplatiť hackerom 4,4 milióna dolárov v bitcoinoch. V júli vláda USA ponúkla odmenu až 10 miliónov dolárov za informácie, ktoré pomôžu identifikovať alebo lokalizovať kyberzločincov útočiacich na americké ciele v mene zahraničných vlád.

 

Po sérii významných kybernetických útokov, z ktorých jeden ochromil prevádzku amerického koloniálneho ropovodu, americkí predstavitelia obvinili z útokov hackerské skupiny údajne operujúce z ruského územia. Počas americko-ruského summitu v júni Joe Biden vyzval Vladimira Putina, aby podnikol kroky na zastavenie ich aktivít. Podľa americkej administratívy počet údajných hackerských útokov z Ruska vrátane tých, ktoré zahŕňajú ransomvér, neklesá.

 

Google chce spoluprácu s Pentagonom

Spoločnosť Google chce obnoviť spoluprácu s Pentagonom na jeho vojenskom programe a poskytovať svoje technológie americkému ministerstvu obrany, píše denník The New York Times s odkazom na vlastné zdroje.

V roku 2018 bola zverejnená správa, že americká korporácia Google chce zrušiť po roku 2019 spoluprácu s Ministerstvom obrany USA v rámci programu Project Maven v oblasti použitia umelej inteligencie na zlepšenie vojenských bezpilotných lietadiel. Tisíce zamestnancov spoločnosti podpísali petíciu, v ktorej vyzvali Google , aby sa zriekol účasti v projekte, pretože vývoj technológií pre bojové akcie odporuje krédu spoločnosti.

 

„Spoločnosť (pozn. Google) sa pred tromi rokmi zriekla projektu ministerstva obrany po tom, čo zamestnanci vystúpili proti. Dnes zvažuje spoločnosť nový návrh Pentagonu,“ hovorí sa v správe .

 

Podľa novinovej správy sa Google môže zúčastniť vojenského projektu Joint Warfighter Cloud Capability. Eventuálna spolupráca Google s Pentagonom bude mať za cieľ modernizáciu technológií a väčšie použitie umelého rozumu vo vojenskej sfére. Možná dohoda medzi Googlom a Pentagónom má nahradiť projekt vývoja cloudovej infraštruktúry uloženia dát JEDI, ktorých sa vojenský úrad vzdal, a kvôli ktorému došlo k súdu medzi spoločnosťami Microsoft a Amazon.

 

V písomnom vyhlásení Google sa hovorí, že spoločnosť chce verne obsluhovať svojich klientov zo štátneho sektora, vrátane MO USA.
V júli uverejnil Pentagon vyhlásenie, že sa vzdal projektu vývoja cloudovej infraštruktúry na uloženie dát JEDI za 10 miliárd dolárov, pretože ho zistil zastaraným.

 

USA zaradili na čiernu listinu štyri kybernetické firmy vrátane ruskej a izraelskej

Americké ministerstvo obchodu zaradilo na čiernu listinu štyri spoločnosti z Izraela, Ruska a Singapuru, pričom ich obvinilo z napomáhania škodlivých aktivít v kyberpriestore.

 

Dve izraelské spoločnosti NSO Group a Candiru, ruská IT spoločnosť Positive Technologies a singapurská spoločnosť Computer Security Initiative Consultancy PTE spadali pod obmedzenia. Posledne menované dve boli obvinené z účasti na obehu kybernetických nástrojov, ktoré slúžili na získanie nelegálneho prístupu k informačným systémom, čo ohrozovalo súkromie aj bezpečnosť jednotlivcov a organizácií na celom svete.

 

 

“NSO Group a Candiru boli pridané do zoznamu na základe dôkazov, že vyvinuli a dodali spyware zahraničným vládam, ktoré ho použili proti úradníkom, novinárom, podnikateľom, aktivistom, akademikom a veľvyslanectvám,” uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obchodu . Zaradenie organizácií na čiernu listinu znamená obmedzenie vývozu, reexportu a transferu ich tovaru v rámci krajiny fyzickým a právnickým osobám. Rozhodnutia prijíma Úrad pre priemysel a bezpečnosť Ministerstva obchodu USA.

 

Positive Technologies , moskovská IT bezpečnostná spoločnosť , je od apríla na sankčnom zozname amerického ministerstva financií za „podporu kybernetického programu ruských špeciálnych služieb“. Spoločnosť obvinenia popiera.

 

Toto leto sa izraelský NSO ocitol v centre škandálu okolo vyšetrovania medzinárodného mediálneho konzorcia Pegasus, zverejneného v júli, zo strany medzinárodného mediálneho konzorcia. Autori vyšetrovania dospeli k záveru, že nástroje Pegasus boli použité pri pokusoch o hacknutie smartfónov novinárov, ochrancov ľudských práv, podnikateľov a úradníkov z približne 50 krajín. Samotná skupina NSO trvala na tom, že Pegasus je určený na použitie proti zločincom a teroristom a je k dispozícii len armáde a orgánom činným v trestnom konaní, ako aj spravodajským a bezpečnostným službám.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov